Egyik szirok, másik rudi – túródesszertes mesék oroszhonból

Kultikus túródesszertünk mindannyiunk gyerekkorának fontos édességhőse volt. Bár a mi szájízünkre lett szabva, tudvalevő, hogy az ötletet egy szovjet szakmai úton lesték el magyar tejipari szakemberek. Az orosz szirok históriájának néztünk utána.

A posztszovjet térség iránti szenvedélyes rajongásomat talán a cырок (szirok, avagy sajtocska) szimbolizálja leginkább. Bármely országba visz is a sors, mihamarabb útba ejtek egy helyi élelmiszerboltot, hogy csillapítsam az elvonókúra miatti éhségemet. Bár a pesti orosz boltokban is elérhető egy szerény szirokválaszték, sajnos nem a kedvenc márkáim lapulnak a hűtőpultban. Mivel éltem Minszkben, ezért elfogult vagyok, személyes kedvencem a polocki tejgyár Mi-Su! névre hallgató szirokja (a csomagolást szinte teljes egészében egy panda foglalja el, akinek bármikor elhiszem, hogy igenis szüksége van a lelkemnek még egy szirokra).

A szirok számomra azért is olyan kedves, mert remekül szimbolizálja a nemzetköziséget és a kultúrák közötti kapcsokat.

A szirok és a túró rudi története is rávilágít arra, hogy több hasonlóság van olykor a nemzetek között, mint hinnénk.

Hozzánk hasonlóan az oroszok is imádják a tejtermékeket, így aligha meglepő, hogy Oroszország után először nálunk jelent meg ez a desszert.

De miért sajtocska, ha túrós?

Szirok néven emlegetjük, teljes neve viszont глазированный шоколадом творожный сырок (glaziroanij sokoladom tvorozsnij szirok), azaz csokoládéval bevont túró. Bár sajtocska néven fordíthatjuk magyarra, a túró-sajt dualitás abból fakad, hogy a szláv nyelvekben régebben ugyanazt a szót használták a túróra és a sajtra.

Altáji folklór és helyi elterjedés – jégkrém helyett!

A magyar tanulmányút 1954-ben valósult meg, de igazából a szirok helyi története sem nyúlik vissza sokkal régebbre. A Szovjetúnióban az 1930-as években már létezett egy receptúra, de a tömeggyártás csak 1953-ban indult el. Akkoriban még fóliába csomagolták, így csupán három napig volt eltartható, de 1957-re a párnatasakos csomagolótechnikának hála az eltarthatóság kitolódott 15 napra (ugyanez nálunk a 80-as évekre valósult meg). Sok szülő azért is propagálta, mert fagyi helyett próbálták etetni a gyerekekkel, nehogy megfázzanak (a fagyi és a szirok dobogós a népszerűségi listán, én sosem ettem annyit, mint akkor, amikor kinn laktam).

Muszáj említést tennünk egy helyi legendáról is, ami még korábbra helyezi a szirok megjelenését. Egy 1872-re datált rege szerint az altáji Bulanikhában november 4-én ünnepelték a sajt napot. A nevezetes napon az asszonyok bevonós túrót készítettek, megfagyasztották, majd az ablakba rakták. Ha a rúd nagy árnyékot vet, akkor a hiedelem szerint nemsokára beáll a tél. Ha olvadni kezd, akkor még hat hétig kitart az ősz.

Igaz vagy sem, annyi biztos, hogy a szirok a szovjet élelmiszeripar egyik fontos szimbóluma lett. Elsőként nálunk, 1968-ban kezdődött meg a külföldi tömeggyártás, mára viszont több mint 20 országban kapható a desszert.

A szirok, ahogy az oroszok készítik. (fotó: gastronom.ru)

A kilencvenes évek hozták meg az ízesítéseket

Ha valaki még nem kóstolta volna, a forma mellett a lényegi különbség a túró állagában rejlik. A Túró Rudiban darabosabb a túró, míg a szirokban selymesen krémes túró kerül. Kezdetben csak vaníliás és kakaós krémmel volt kapható, a 80-as években pedig a túróhiány elült a termelés, de a 90-es években újból felszárnyalt és rengeteg új íz érkezett a polcokra.

Az ízesítések hasonlóak az itthoniakhoz, de kapható például mákos, sűrített tejes és tejkaramellás is.

Túró, cukor, bevonó – ennyi!

A receptúra az egyszerűség diadala, a szabvány szerint tartalmazhat még zsiradékot és tejszínt is. Viszont a különféle alternatív olajok (pálmaolaj, kókuszolaj) miatt érdemes megnéznünk, hogy milyen terméket veszünk.

Készíthetünk házilag is, és aztán akár fagyit, muffint vagy például pitetortát is varázsolhatunk belőle.

Túró Rudi pitetorta

Nem túlzás azt állítani, hogy a Túró Rudi az egyik legkedveltebb hazai túrós édességünk. Ráadásul házilag is könnyen és olcsón elkészíthetjük! Ennek a legfőbb előnye az, hogy ...

Túró rudi fagylalt

Az évek folyamán többféle joghurt- és túrófagyi receptet sikerült összegyűjtenem, ezeket kombinálva alkottam meg ezt a tojásmentes túrófagyit. Olvasztott csokoládéval kanalazva ...

A végén következzen egy szórakoztató tény: vannak, akik véresen komolyan veszik a szirok témát. Minszki barátaim küldtek nekem egy ranglistát, amelyben egy szirokrajongó 80, azaz nyolcvan terméket tesztelt és állított sorba. Orosztudás nem szükséges, fordítsuk le a Google segítségével az oldalt és nevessünk nagyokat az indoklásokon.


Ha érdekelt a szirok és a Túró Rudi, akkor ezek is fognak:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...