Színpompás rizskavalkád

Dobjuk fel a hétköznapokat! Miért kellene egyszerű rizst ennünk többször egy héten? Színezzük fantáziánk szerint!

A világnépesség több mint felének naponta kerül tányérjára ez a gabonafajta. Ehhez természetesen hozzájárul az is, hogy a rizs őshazája Dél-kelet Ázsia. A Föld ezen féltekének népsűrűsége pedig jóval jelentősebb, mint Európáé.

Lehet, hogy az én őseim között voltak kínaiak, koreaiak vagy japánok? Ezen szoktam gondolkodni, szinte naponta, hiszen állandóan megkívánom a rizst. Ezzel csak egy bökkenő van. Kis családom és annak főként gyermek tagjai biztosan palotaforradalmat indítanának, ha minden nap, az amúgy teljes értékű, egészséges táplálékot látnák tányérjukon. No, nem félek, mert leváltani nem tudnak. Akkor, ugye ki főzne nekik?

Barna rizs

Itt van rögtön a barna rizs, mely gyönyörű színét annak köszönheti, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, emiatt tápértéke teljesebb marad, mint fehér társaié. Ugyan hosszabb főzési időt igényel, kicsit talán keményebb is marad, de íze utánozhatatlanul jó!

Ha kicsit belegondolunk, mitől lehet még barnább ez a finomság, rögtön a gombára gondolunk. Hát, fogjunk is neki! Pirítsunk hagymát, dobjunk rá szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük kevés szerecsendióval. Az előfőzött barna rizst ebbe keverjük bele és pároljuk vele együtt, amíg megpuhul. A végén ne felejtsük frissen vágott petrezselyemmel megszórni!

Piros rizs

Első hallásra nem kelti fel az érdeklődést, de ha belegondolunk, hogy paradicsommal készül, akkor rögtön felcsillannak a szemek. A házilag készített paradicsom szósz önmagában is megér egy misét. Rizses változata viszont bearanyozza a vacsoráinkat. Nem kell mást tennünk, mit forró víz segítségével lebőrözni négy nagy paradicsomot és párolt hagymán – aki szereti fokhagymát is tehet bele – addig sütni, de nem égetni, ameddig szinte elveszíti összes víztartalmát. Mindeközben fűszerezzük bátran. Ha bele akarunk gyorsítani, használhatunk konzerves, hámozott, kockázott paradicsomot, sőt a botturmixot is segítségül hívhatjuk. Az előfőzött, hántolt rizst – amit természetesen mi főzünk elő – ezzel a piros pasztával pároljuk meg. Frissen szelt bazsalikomlevéllel kitűnő! Trikolor, olasz rizskülönlegességet varázsolhatunk belőle, ha az így már piros rizsszemeket formába tömjük, majd kiborítjuk, tetejére még melegen egy szelet mozzarellát vágunk, sózzuk, borsozzuk és bazsalikomlevelekkel borítjuk.

Sárga rizs

Sárga rizs

A legjobb a sorban. Ez egy igazán fúziós étel. Kedvenc kínai rizsem - amelyiknek egy kis panda ül az elején - mellé tunéziai csicseriborsót keverek, indiai kurkumával fűszerezem, majd a végén japán rizstésztával dúsítom. Már csak egy tál petrezselyem saláta kell hozzá és készen is van a tökéletes ebéd! A legjobb az egészben, hogy a gyerekek is imádják. Igaz, nekik kínai fűszeres csirkecsíkokkal tálalom, de hát a fejlődés nagy úr! Szükséges a fehérjebevitel.

Zöld rizs

Zöld rizs

Zöldfűszeres jázminrizs, ez aztán az ízletes köret! Spenóttal, azonban sokkal élénkebb színhatást érhetünk el. A rizs főzővizébe keverjünk pár kanál parajpürét, így piktorkodjunk. Valódi ízhatást, ugyanakkor úgy érhetünk el, ha kevés olívaolajon zúzott fokhagymával megfonnyasztjuk a friss bébi spenót leveleket és ezt adjuk a rizshez.

További rizs recepteket itt találsz

A színes rizsek variációja milliárdnyi. A legvadabb ötletek, mint a lila rizs is megvalósítható némi céklával, csak használjuk a fantáziánkat!

Jövő héten jönnek a Halloween sütik, addig is színezzük a rizst kedvünkre.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek