Szinglikonyha: 2 igazi magyaros menzás kedvenc tejmentes változatban

Igen, a tejmentes élet folytatódik, és ezúttal két nyári magyarosba neveztem be, csak magamnak: vadas (csirke) készült és menzás gyümölcsleves!

1. a VADAS

Szóval rámjött, hogy anyukám vadasára vágyom, a piac meg tele zsenge, szép zöld seprűs végű sárgarépával, és mivel én csirkemellel fogom csinálni, (lehet emiatt kövezni, de ez van, gyors, könnyű, nem zsíros), tök hamar kész is lesz. Ja, és nálam nem zsemlegombóccal készül, hanem spagettivel, alkalmasint masnival. Ciki? Nem baj.

R e c e p t a j á n l ó:

Átolvastam pár receptet, ezután pedig hasraütöttem, és megcsináltam "érzésre", tejtermék és habarás nélkül. Először azt hittem, kelleni fog bele, de végül az önmagával való sűrítés aka botmixelés annyira jól sikerült, hogy semmi tejföl vagy tejszín nem hiányzott. Krémes lett, rusztikusabb répadarabokkal, ahol kell, és mivel végülis csak víz és répa, ha úgy vesszük, így elég könnyen emészthető is. NYAM.

Hozzávalók kb. 2 adagra:

  • fél csirkemell
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • babérlevél
  • dijoni mustár
  • zöldhagyma
  • 1 mokkáskanál cukor (eritrit)
  • citrom
  • só, bors, zsiradék
  • alaplé (opcionális)

Ez a fotó a telefonomon jobban nézett ki - szóval fő a vadas, itt a recept!

Elkészítés:

  • pirítsd fehéredésig a csirkemelldarabokat, majd tedd félre őket
  • vágd apró karikákra a zöldhagymát, kis kockákra a répákat
  • zsiradékon (mondjuk kókuszzsíron) pirítsd át a zöldségeket és a hagymát pár percig
  • adj hozzá sót, egész borsot, némi babérlevelet, dijoni mustárt, pici citromhéjat és levet, és keverd át így is
  • öntsd fel vízzel (vagy alaplével), épphogy lepje el a zöldségeket
  • közben a cukrot karamellizáld és öntsd fel pici vízzel, amíg el nem elegyednek, majd öntsd ezt is a zöldségekhez
  • főzd félpuhára a répákat, majd add hozzá a csirkedarabokat, főzd őket együtt is
  • mikor megpuhultak, turmixold le a mártást - ha esetleg sűrűbbre szeretnéd, pici liszt is mehet bele, de szerintem felesleges. ENNYI!
A receptért katt tide!

2. a GYÜMÖLCSLEVES

Guilty pleasure nálam a menzás gyümölcsleves, méghozzá forrón. Eleve a tény, hogy a gyümölcsöket FŐZZÜK, mennyire szürreális már. Főleg 2018-ban. Sok fahéj és szegfűszeg is kell bele, más nem is nagyon, így igazán retró. Imádom. Mivel tejtermék itt se jöhet szóba, kókusztejjel operáltam, és nem, nem lett kókuszíze, sajnos. A meggy mellé almát is kockáztam, nem keveset. Meg pici citromlevet toltam bele. Az eritrit pedig ugye nullkalóriás! Isteni lett.

Hozzávalók kb. 4 adagra

  • kb. egy bögre meggy (fagyasztott is jó)
  • 2-3 (idared) alma
  • egész és őrölt fahéj, szegfűszeg, citrom
  • eritrit
  • kókusztej
Elég jó színe lett - kicsit persze megbuheráltam (a fotót) - itt a recept!

Elkészítés:

  • az almát felkockáztam, a meggyet mellédobtam, rá a fűszereket, és picit a lábosban láng felett átforgattam őket
  • felöntöttem vízzel, bőven - ment bele citromhéj és citromlé is kicsi, plusz az eritritból egy jó evőkanál
  • főztem kb. 20 percig, utána kicsit kivettem a léből némi gyümölccsel együtt, és kb 2 dl kókusztejjel jól leturmixoltam, majd visszaöntöttem a levesbe. SZUPER!
Papuccsal így néz ki - receptért katt!

Szinglikonyha: végre először sárga currypasztából főztem magamnak!

Ezt is nézd meg!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...