Kreatív embernek tartod magad? Ezt a konyhában is szoktad kamatoztatni? Most egy olyan keksz alapreceptet mutatunk, amihez te is kitalálhatsz saját egyedi ízesítéseket, formákat, színeket. Ha nincs kedved vagy időd ezen filózni, akkor csak simán használd a mi útmutatónkat, mert ez a négy keksz így is tökéletes ízpárosításokkal készült.
Alapkeksz
Vaj, vaj, vaj és vaj. Ez emeli a picurka kekszet a torták magaslatába. Az omlós-vajas tészta olyan illatos, hogy már szinte nyersen is befalnánk. Ebbe kerül egy tojás is, ettől szuper jól puhul majd, nem lesz porlós, mint a sima vajas keksz. Használjunk a tészta begyúrásánál porcukrot, ne kísérletezzünk kristálycukorral, egyből öntsük a por alakú cukrot a vajjal a robotgép üstjébe és habosítsuk ki, ettől lesz zseniális ez a recept. Sütőport ne tegyünk bele, nem kell, hogy sütéskor túlzottan felpufisodjon.
Így készült a színes formakeksz
Matcha-mandulával
Minden alapanyag, ami itt felsorolásra kerül drágának hathat, de higgyétek el, mindből egy nagyon mini adag is elég. Kezdjük rögtön a legmutatósabb keksszel. A matchás, ezáltal zöld és kerekre formált sütikorongokkal. Ennek a tésztájába egy csapott teáskanálnyi zöld matchapor mellé mandulapehelyhet rejtettünk.
Tipp: ha a hozzáadott száraz alapanyagok, mint a matchapor vagy a kakaó miatt úgy érezzük, hogy szárazabb lesz a tészta, akkor pár csepp jéghideg víz hozzáadásával javíthatunk az állagán.
Csokis-mogyorós
A nutella után szabadon választottuk a következő ízpárosítást, a rusztikusra tört törökmogyoróhoz aprított étcsokoládé került. Itt használhattok csokicseppeket is, de ezeket esetleg később nehéz lesz szétvágni majd. Aki a mogyorót kevésbé kedveli, cserélheti az elemeket, mert a dió és a csoki találkozása is nagyszerű ízélményt ad ebben a kekszben.
Diós-kakaós
A legháziasabb párosítás a diós-kakaós, akár a legtöbb magyaros kevert sütibe, a kekszben is szuper jól helyt állnak. Ez a két alapanyag ugyanis a legtöbb hazai háztartásban megtalálható. Vagy ha máskor nem, de karácsony táján biztosan mindenki beszerz ezekből egy új csomaggal.
Tipp: az olajos magvakat, vagy a csokoládét nem szükséges nagyon apróra vágni, a kekszszeletek vágásánál úgyis tovább szeleteljük őket.
Citrusos-gyömbéres
A legcsinosabb a háromszög formájú citrusos keksz lett. Ehhez egy citrushéj-keveréket használtunk, de bármilyen kandírozott héj megfelelő hozzá. Sőt olyan aszalt gyümölcsökkel is kiválthatjuk, mint az áfonya vagy a sárgabarack, sőt a mák-citrus párosítás is nagyszerű lehet. A fő, hogy egy kevés friss reszelt citrom vagy limehéj is menjen bele, ettől lesz friss illata és íze. Gyömbért inkább por alakban tegyünk hozzá, így nem nedvesíti túl a tésztát.
Neked melyik ízösszeállítás a kedvenced? Az alap keksztészta elosztásával állítsd össze akár mind a négy tésztát, és egyedi formába gyúrva tedd hűtőbe a rudakat. Amikor már jól kihűltek könnyedén tudod őket szeletelni, csak egy éles késre lesz hozzá szükséged, amit minden szelet után vizes papírtörlőn húzz le, hogy ne kend össze a késsel a következő kekszszeletet. Így mehetnek a sütőpapírral kibélelt tepsire és sütőbe. Jó kóstolgatást és boldog karácsonyt!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Színes kekszek karácsonyra – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: