Így szilvesztereztünk a piros aranyos Kádár-korszakban

Ha szilveszteri finomságokra gondolunk, akkor biztosan beugrik a reszelt trappista sajtos szendvics, a csilingelő pezsgős pohár, és a krémes franciasaláta. Te vajon emlékszel, hogy milyenek voltak a régi korok szilveszterei?

Anno a ketchup helyett Piros Aranyat használtunk, a Kossuth rádiókabaréja alatt elkészítettük a kocsonyát 1-jére, és a tévéműsort illetően nem vacilláltunk sokat: vagy az M1, vagy az M2 adón néztük jóformán ugyanazt.

A reszelt trappista sajttal gazdagon megszórt szendvicsek nélkül nem létezett szilveszter. A sajt alatt klasszikus májkrémes, turista szalámis és olajos halas kenyérszeletek várták, hogy magunkévá tegyük őket. Egy tisztességes szilveszteri szendvicsről a karikákra vágott savanyú uborka és a főtt tojás sem hiányozhatott, a kompozíciót pedig végül Piros Arannyal koronáztuk meg, ami a legjobban a tojás sárgájának a közepén mutatott.

Franciasaláta házi majonézzel

Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!

Delux retró szendvics

Mára már „retrónak" számít, mégis időtlen és megunhatatlan gyerekkorunk és szüleink gyerekkorának igazi, büfés szendvicscsodája. Szalámival vagy sonkával, tojáskarikával, pár ...

A kaszinótojás olyan különleges élvezetet ígért, hogy még az is evett belőle, aki egyébként nem feltétlen rajongott a tojásos ételekért. Minden évben, újra és újra elkészítjük azóta is, és nem nagyon ismerünk olyan embert, aki ne szeretné.

A kaszinótojás legjobb barátja a franciasaláta. Amióta világ a világ, vagy legalábbis amióta a tervgazdálkodás, a TSZ és a KMK beépült a köztudatba, azóta a szilveszterhez is hozzátartozott, hozzátartozik a franciasaláta.

Még szilveszter napján elkészítettük a kocsonyát, miközben a háttérben a Kossuth Rádió szilveszteri rádiókabaréja szólt. A kocsonya estére megdermedt, megszórtuk piros paprikával, és akár már éjjel is kanalazhattuk az újévi finomságot.

Karácsonyi kocsonya, recept a képen

Ami valóban jó, arról évtizedek alatt sem szokunk le: így vagyunk a linzerkarikákkal, a kókuszgolyókkal és a sajtos pogácsával is. Szilveszterkor mindenki annyit készített, hogy egy-egy vájling biztos, hogy megtelt az apró harapnivalókkal.

25 dekás juhtúrós pogácsa, receptért kattints a fotóra
Maradékmentő kókuszgolyó, receptért katt a képre

Szilveszterkor a likőrök, konyakok sem maradhattak el. Anyáink nagy favoritja a tojáslikőr volt, utána jött a csokoládé likőr, de a konyaknak is ott volt a helye az ünnepi asztalon.

Hagyományos tojáslikőr, recept a képen

Régen is voltak hosszúkás pezsgős poharak, de a legtöbben mégis a mostani martinis poharakhoz hasonlító, alacsonyabb, szélesebb poharakból kortyoltuk a buborékos italt. Finom volt.

Retro talpas pezsgőspoharak, a szilveszteri bulik főszereplői / Forrás

Éjfél után következett a virsli. Akkoriban még nem voltak mikrohullámú sütők, sem előre csomagolt, zacskóban megfőzhető változatok. Feltettük a tűzhelyre egy vízzel teli lábast, és kivártuk, amíg megfő az újév első meleg étele, amit jóízű mustárba tunkolva, fehér kenyérrel lapátoltunk befelé.

Virslis copfok

A receptet itt találtam: zamatesillat.blogspot.hu/2011/08/virslis-copfok.html Szerintem nagyon ötletes, és a tésztája is finom, puha, a virslivel pedig tökéletes az összhatás.

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a szilveszteri finomságokat is készítsd el otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...