Anno a ketchup helyett Piros Aranyat használtunk, a Kossuth rádiókabaréja alatt elkészítettük a kocsonyát 1-jére, és a tévéműsort illetően nem vacilláltunk sokat: vagy az M1, vagy az M2 adón néztük jóformán ugyanazt.
A reszelt trappista sajttal gazdagon megszórt szendvicsek nélkül nem létezett szilveszter. A sajt alatt klasszikus májkrémes, turista szalámis és olajos halas kenyérszeletek várták, hogy magunkévá tegyük őket. Egy tisztességes szilveszteri szendvicsről a karikákra vágott savanyú uborka és a főtt tojás sem hiányozhatott, a kompozíciót pedig végül Piros Arannyal koronáztuk meg, ami a legjobban a tojás sárgájának a közepén mutatott.
A kaszinótojás olyan különleges élvezetet ígért, hogy még az is evett belőle, aki egyébként nem feltétlen rajongott a tojásos ételekért. Minden évben, újra és újra elkészítjük azóta is, és nem nagyon ismerünk olyan embert, aki ne szeretné.
A kaszinótojás legjobb barátja a franciasaláta. Amióta világ a világ, vagy legalábbis amióta a tervgazdálkodás, a TSZ és a KMK beépült a köztudatba, azóta a szilveszterhez is hozzátartozott, hozzátartozik a franciasaláta.
Még szilveszter napján elkészítettük a kocsonyát, miközben a háttérben a Kossuth Rádió szilveszteri rádiókabaréja szólt. A kocsonya estére megdermedt, megszórtuk piros paprikával, és akár már éjjel is kanalazhattuk az újévi finomságot.
Ami valóban jó, arról évtizedek alatt sem szokunk le: így vagyunk a linzerkarikákkal, a kókuszgolyókkal és a sajtos pogácsával is. Szilveszterkor mindenki annyit készített, hogy egy-egy vájling biztos, hogy megtelt az apró harapnivalókkal.
Szilveszterkor a likőrök, konyakok sem maradhattak el. Anyáink nagy favoritja a tojáslikőr volt, utána jött a csokoládé likőr, de a konyaknak is ott volt a helye az ünnepi asztalon.
Régen is voltak hosszúkás pezsgős poharak, de a legtöbben mégis a mostani martinis poharakhoz hasonlító, alacsonyabb, szélesebb poharakból kortyoltuk a buborékos italt. Finom volt.
Éjfél után következett a virsli. Akkoriban még nem voltak mikrohullámú sütők, sem előre csomagolt, zacskóban megfőzhető változatok. Feltettük a tűzhelyre egy vízzel teli lábast, és kivártuk, amíg megfő az újév első meleg étele, amit jóízű mustárba tunkolva, fehér kenyérrel lapátoltunk befelé.
Szerző: Petrás Gabriella
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a szilveszteri finomságokat is készítsd el otthon: