Idén kiváló minőségű lesz a hazai szilvatermés, melyet már július óta lehet kapni a zöldségeseknél. A szezon egészen októberig kitarthat, a szilva pedig rengeteg vitamint tartalmaz, érdemes hát kihasználni a következő heteket és hónapokat.
Nyersen fogyasztva értékes ásványianyag-forrás, és erősen antioxidáns hatású gyümölcs. Sokféleképpen felhasználjuk, kitűnő lekvár készülhet belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas, a hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a legjobb aszalványt adja. Alacsony kalóriatartalmú, tele van C-vitaminnal, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Tartalmaz K-vitamint, valamint van benne magnézium, kálium, vas és fluorid is, ráadásul természetes hashajtó hatása miatt is ajánlott fogyasztani székrekedés esetén.
Ahogy a Sokszínű vidék cikkéből kiderül:
a piacokon jellemzően 500 forintos kilóáron adják a gyümölcsöt, a befőzésre vagy cefrének való szilva pedig országszerte több helyen is olcsón, 100 forint és 320 forint közötti kilós áron kapható.
A portál az egyik népszerű hirdetési oldalon talált olyan Nógrád megyei gyümölcsöst, aki Szedd magad! akció keretében 80 forintért adja a szilvát, a gyümölcsvadász.hu oldala pedig további hét olyan szilvaföldet ajánl, ahol mi magunk gyűjthetjük be a szükséges mennyiséget.
Gárdony, Szár, Pomáz, Abony és Hatvan települések közelében is remek termést szedhetünk, érdemes tehát alaposan utánajárni, milyen időpontokban várnak minket ezek a szabadon bejárható földek. A legtöbb helyen nemcsak a nyitvatartásnak érdemes utánajárni, de ajánlatos bejelentkezni is, a gyümölcsvadász oldalán minden fontos információt megtalálunk a szilvaszedéshez!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: