A szilva egy ovális vagy kerek formájú csonthéjas gyümölcs, ami hazánk egyik legelterjedtebb gyümölcse. Rengeteg fajtája ismeretes, színét tekintve lehet sárga, zöld, piros, bordó, kék vagy lila lehet. A szilva nyersen fogyasztva értékes ásványianyag-forrás, és erősen antioxidáns hatású gyümölcs. Sokféleképpen felhasználjuk, kitűnő lekvár készülhet belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas, a hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát, és a legjobb aszalványt adja.
Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, főzve gyümölcslevesekben is kedvelt, az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz. Mutatjuk is, milyen pozitív hatásokra kell számítanunk, ha rendszeresen fogyasztjuk:
- Alacsonyabb vérnyomás: a szilvának nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy segít kontrollálni a vérnyomást. Ezzel együtt csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
- Jobb memória: napi 5 szem szilva képes semlegesíteni a szabad gyököket, melyek negatívan hatnak többek közt a memóriára.
- Egészségesen tartja a csontokat: akik rendszeresen fogyasztanak szilvát, azoknak nagyobb a csonttömege, egészségesebb csontozattal rendelkeznek, mint a szilvát nem fogyasztók csoportja.
- Javul az emésztésünk: mivel a szilvának nagyon magas a rosttartalma, ezért javítja a belek működését, javítja az emésztést, és székrekedés ellen is nagyon jó.
- Megelőzhetünk szembetegségeket is: a szilvában megtalálhatóak a fitonutriensek, amik segítik csökkenteni az időseket érintő makuladegenerációs betegségektől.
Még több gyümölcs: