30%-kal nőtt ennek a szezonális zöldségnek az ára

Hiába most kezdődött a szezonja ennek a zöldségnek, sajnos így is utolérte a nagy mértékű drágulás.

Korábban már írtunk arról, hogy a hagyma ára nagy emelkedés elé néz, ám most egy másik zöldséget ért utol a drágulás. Bár a hazai áruházláncok az elmúlt időszakban jelentősebb leárazásokkal várják a vásárlókat, még így is vagyonokat fizethetünk a minőségi zöldségekért – írja a HelloVidék oldala.

30%-kal nőtt ennek a szezonális zöldségnek az ára

Az AKI PÁIR friss adatai szerint márciusában a hazai, tárolási fejes káposzta 230 forint/kilogramm ára jelentősen meghaladta a 2022-es átlagárat. Ezenfelül a kelkáposztáé 21 százalékkal 315 forint/kilogrammra emelkedett a Budapesti Nagybani Piacon.

Legalább 20-30%-kal nőtt a fejes saláta ára

A legfrissebb adatok alapján a belföldi fejes saláta termelői ára 19 százalékkal, a jégsalátáé 28 százalékkal nőtt. Az import saláta ára is megemelkedett, a fejes salátáé 24 százalékkal, a jégsalátáé pedig 45 százalékkal.

Fogy a hazai termesztésű saláta

A KSH adatai szerint a hazai fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége is csökkent az elmúlt években.

2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek Magyarországon.

Hazánk fejessaláta-behozatala a felére esett vissza 2022-ben a 2021-es évhez képest. A legnagyobb beszállító szerepét azonban továbbra is Spanyolország tölti be, ahonnan 453 tonna fejes saláta érkezett. A kivitel ugyanakkor 13 százalékkal 938 tonnára csökkent – elsősorban Csehország, valamint Ausztria felé.

Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 9 százalékkal 373 millió forintra, az import értéke 44 százalékkal 356 millió forintra csökkent 2022-ben.

Az egyéb salátafélék exportjából származó bevétel 28 százalékkal 2,8 milliárd forintra, az import értéke 30 százalékkal 6,5 milliárd forintra nőtt a 2022-es évben. A mennyiséget tekintve a behozatal 3 százalékkal nőtt a tavalyi évben. A legnagyobb célpiacra, Romániába 7 százalékkal 4,3 ezer tonnára emelkedett az exportált mennyiség.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...