Nemcsak a vegetáriánusok kedvence, a húsevők is előszeretettel esznek gombás ételeket. A szezon pedig elkezdődött, lássuk, mit tud sokak kedvence, a gomba!
Ezért van jó hatással a szervezetedre a gomba
A gombatele van antioxidánsokkal, sőt, tüdő-, prosztata-, és emlőrákot megelőző tulajdonságot is kimutatott egy tanulmány.
Kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, így a téli időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, amikor a szervezetünket jóval kevesebb napfény éri.
Élelmirost-tartalma egy sor betegség javulásához hozzájárulhat, ilyen például a kettes típusú cukorbetegség.
Kálium-, és C-vitamin-tartalma segíti az egészséges szívműködést (is).
Várandósoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel folsavtartalma miatt nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, B-vitaminjai pedig segítik az agy működését, és hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez.
A gomba nagyon kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor rengeteg vasat és fehérjét, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott.
Mi legyen a gombából?
Az a jó benne, hogy húsételek gazdagítójaként is használhatjuk, megnövelve ezzel is fehérjebevitelt, de önmagában, megtöltve is isteni lesz, akár juhtúróval, zöldségekkel, az igazi vendégváró pedig a baconbe tekert gomba.
A hagyományos gombapörköltet is fel lehet dobni, próbáld ki tárkonnyal, nagyon passzol a két hozzávaló. A tejfölös habarásról persze ne feledkezz meg. Nagyobb tételben érdemes vásárolni már ősszel, ilyenkor gombakrémlevesként is szuper, a finom erdei gombákra meg érdemes lecsapni a piacon, vadhússal igazi különlegesség lehet belőlük.
Ha egyszerűbbet szeretnél, gombasalátát is összedobhatsz, a fafülgomba és a shitake pedig az ázsiai ételek kedvelt összetevője, ma már minden nagyobb szupermarketben beszerezhetőek szárítva vagy fagyasztva.
Sertés- és/vagy csirkehússal kombinálva, roppanós zöldségekkel könnyű, mégis laktató ebédet vagy vacsorát főzhetsz gombával. Ne feledd, kiváló húspótló. A hétvégi, ráérős reggelek és tojásrántották szintén kedvelt alapanyaga.
Ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Nébih kenyérteszt: ez a teljes kiőrlésű lett a legjobb, 11...
A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült pékterméket vizsgált. 11 esetben komoly hiányosságokat találtak.
Nosalty10 bomba finom nutellás édesség, amivel nem lehet leállni
Legyen szó kekszről, brownie-ról, muffinról vagy puha tésztás süteményről, ha mogyorókrém van benne, csak jó lehet, nem igaz? Na de melyiket válasszuk? Nehéz kérdés!
NosaltyÍme a nagy kakaóstej-teszt: 9 terméket kóstoltunk meg, hogy ráleljünk...
A kakaós italokért rajongtunk gyerekkorunkban, és felnőtt fejjel sem sokan vetjük meg őket. De melyik a leginkább kakaós ízű? Teszteltünk, és nem sok "igazit" találtunk.
Nosalty12 nagyon szaftos és ízes SERTÉSHÚSOS fogás ebédre
A sertéskaraj, -tarja vagy -comb isteni és ízes húsfajták, ezért sokan jobban is szeretik őket, mint baromfi társaikat. Készítsünk belőlük isteni ebédet!
Nosaltyfotó: getty