A szezon sztárja, a GOMBA – ezeket főzd belőle!

Mit készíts belőle a hagyományos gombapörköltön kívül, és mit tud ez az isteni, őszi alapanyag? Mutatjuk!

Nemcsak a vegetáriánusok kedvence, a húsevők is előszeretettel esznek gombás ételeket. A szezon pedig elkezdődött, lássuk, mit tud sokak kedvence, a gomba!

Ezért van jó hatással a szervezetedre a gomba

A gombatele van antioxidánsokkal, sőt, tüdő-, prosztata-, és emlőrákot megelőző tulajdonságot is kimutatott egy tanulmány.

Kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, így a téli időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, amikor a szervezetünket jóval kevesebb napfény éri.

Élelmirost-tartalma egy sor betegség javulásához hozzájárulhat, ilyen például a kettes típusú cukorbetegség.

Kálium-, és C-vitamin-tartalma segíti az egészséges szívműködést (is).

Várandósoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel folsavtartalma miatt nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, B-vitaminjai pedig segítik az agy működését, és hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez.

A gomba nagyon kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor rengeteg vasat és fehérjét, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott.

Mi legyen a gombából?

Az a jó benne, hogy húsételek gazdagítójaként is használhatjuk, megnövelve ezzel is fehérjebevitelt, de önmagában, megtöltve is isteni lesz, akár juhtúróval, zöldségekkel, az igazi vendégváró pedig a baconbe tekert gomba.

A hagyományos gombapörköltet is fel lehet dobni, próbáld ki tárkonnyal, nagyon passzol a két hozzávaló. A tejfölös habarásról persze ne feledkezz meg. Nagyobb tételben érdemes vásárolni már ősszel, ilyenkor gombakrémlevesként is szuper, a finom erdei gombákra meg érdemes lecsapni a piacon, vadhússal igazi különlegesség lehet belőlük.

Ha egyszerűbbet szeretnél, gombasalátát is összedobhatsz, a fafülgomba és a shitake pedig az ázsiai ételek kedvelt összetevője, ma már minden nagyobb szupermarketben beszerezhetőek szárítva vagy fagyasztva.

Sertés- és/vagy csirkehússal kombinálva, roppanós zöldségekkel könnyű, mégis laktató ebédet vagy vacsorát főzhetsz gombával. Ne feledd, kiváló húspótló. A hétvégi, ráérős reggelek és tojásrántották szintén kedvelt alapanyaga.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...