A szétfőtt gabona megmentésének 4 módszere

A szétfőtt gabona legtöbbször egy szomorú baleset a konyhában, persze csak akkor, ha nem tudunk vele mit kezdeni. Szerencsére adhatunk neki egy második esélyt, néhány kreatív módon.

Szétfőtt gabona: a dolog, amit ha csak tehetünk, el akarunk kerülni. Bevetjük az összes megtanult rizsfőzési praktikát, grammra pontosan kimérjük a vizet, arányítjuk a gabona súlyához képest, de csak nem akar tökéletes lenni, mindig túlfő egy kicsit. Vagy egész egyszerűen csak megfeledkezünk róla, és szétfőtt gabonát találunk szomorúan a fazékban, amikor visszatérünk. Most vegyük sorra azokat a katasztrófamentő módokat, amelyek ezen segíthetnek.

A szétfőtt gabona megmentésének 4 módszere

Zöldségfasírt

Ezekbe a kis pogácsákba amúgy is kell a legtöbbször főtt gabonát tenni, és ez minél puhább, annál homogénebb lesz a fasírt állaga. Persze nem kell direkt szétfőzni a gabonát csak ezért, inkább használjuk fel azt, amit már amúgy is elrontottunk.

A gabona egyszerűen beilleszthető a legtöbb zöldségfasírt receptjébe, hiszen vagy alapból is ott szerepel majd az alapanyaglistán, vagy csak jót teszünk vele az ételnek.

Húsgombóc

Persze nem csak zöldségekkel működik a dolog: a szétfőtt gabona húsok társaságában is kiválóan működik. Készíthetünk fasírtot nagyon puha rizzsel, bulgurral vagy bármi mással. Nem kell belőle sok, nehogy túl lággyá tegye a masszát, és a fasírt szétessen. Nyilván gabona használata esetén elhagyhatjuk a zsemlét vagy zsemlemorzsát.

Leves

Akadnak olyan levesek, amelyekben nem tészta a levesbetét, hanem rizs, vagy más gabona. Ezektől sokkal tartalmasabb lesz a fogás, ráadásul elintézhetjük a főzést egy fazékban, hiszen közvetlenül a lobogó levesbe szórhatjuk a pár marék rizst, kölest, ésatöbbi.

Ha pedig van már alapból főtt, ráadásul szétfőtt gabonánk, azt is bátran felhasználhatjuk. Elég, ha a főzés vége felé adjuk hozzá a leveshez, bár az sem baj, ha teljesen szétfő, hiszen ettől sűrűbb, kellemesen „krémes” lesz az étel.

Édes kása

Biztos mind ismerjük azt a türelmetlen várakozást, ami a tejberizs végtelen kavargatásával jár, miközben azt várjuk, hogy végre megpuhuljanak az apró szemek. Nos, átugorhatjuk ezt a hosszas várakozást, ha édes kását főzünk az alapból szétfőtt gabonából.

És nemcsak tejberizst készíthetünk, hanem ugyanebből az alapvariációból kiindulva főzhetünk kását kölesből, bulgurból, és a többiekből. Ízesítsük fahéjjal, mézzel, gyümölcsökkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Minden megmenthető a konyhában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...