A szétfőtt gabona megmentésének 4 módszere

A szétfőtt gabona legtöbbször egy szomorú baleset a konyhában, persze csak akkor, ha nem tudunk vele mit kezdeni. Szerencsére adhatunk neki egy második esélyt, néhány kreatív módon.

Szétfőtt gabona: a dolog, amit ha csak tehetünk, el akarunk kerülni. Bevetjük az összes megtanult rizsfőzési praktikát, grammra pontosan kimérjük a vizet, arányítjuk a gabona súlyához képest, de csak nem akar tökéletes lenni, mindig túlfő egy kicsit. Vagy egész egyszerűen csak megfeledkezünk róla, és szétfőtt gabonát találunk szomorúan a fazékban, amikor visszatérünk. Most vegyük sorra azokat a katasztrófamentő módokat, amelyek ezen segíthetnek.

A szétfőtt gabona megmentésének 4 módszere

Zöldségfasírt

Ezekbe a kis pogácsákba amúgy is kell a legtöbbször főtt gabonát tenni, és ez minél puhább, annál homogénebb lesz a fasírt állaga. Persze nem kell direkt szétfőzni a gabonát csak ezért, inkább használjuk fel azt, amit már amúgy is elrontottunk.

A gabona egyszerűen beilleszthető a legtöbb zöldségfasírt receptjébe, hiszen vagy alapból is ott szerepel majd az alapanyaglistán, vagy csak jót teszünk vele az ételnek.

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Olasz rizsgolyó, azaz arancini

Az olaszok egyik kedvenc street foodja, az arancini. Jelentése: narancsocska. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs. ...

Húsgombóc

Persze nem csak zöldségekkel működik a dolog: a szétfőtt gabona húsok társaságában is kiválóan működik. Készíthetünk fasírtot nagyon puha rizzsel, bulgurral vagy bármi mással. Nem kell belőle sok, nehogy túl lággyá tegye a masszát, és a fasírt szétessen. Nyilván gabona használata esetén elhagyhatjuk a zsemlét vagy zsemlemorzsát.

Leves

Akadnak olyan levesek, amelyekben nem tészta a levesbetét, hanem rizs, vagy más gabona. Ezektől sokkal tartalmasabb lesz a fogás, ráadásul elintézhetjük a főzést egy fazékban, hiszen közvetlenül a lobogó levesbe szórhatjuk a pár marék rizst, kölest, ésatöbbi.

Ha pedig van már alapból főtt, ráadásul szétfőtt gabonánk, azt is bátran felhasználhatjuk. Elég, ha a főzés vége felé adjuk hozzá a leveshez, bár az sem baj, ha teljesen szétfő, hiszen ettől sűrűbb, kellemesen „krémes” lesz az étel.

Olasz fehér rizsleves

Egy egyszerű, gyors és finom leves. Tálaljuk egy citromkarikával, kevés olívaolajjal (ha van chilis olívaolaj, azzal) meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel vagy mentával, és ...

Thai rizses csirkeleves

Nem tudom, hogy ez mennyire eredeti recept, mert egy élelmiszer boltban vásároltam ebédre ezt a levest, és annyira ízlett, hogy meg akartam keresni a receptjét az interneten. Igen ám, de ott ...

Édes kása

Biztos mind ismerjük azt a türelmetlen várakozást, ami a tejberizs végtelen kavargatásával jár, miközben azt várjuk, hogy végre megpuhuljanak az apró szemek. Nos, átugorhatjuk ezt a hosszas várakozást, ha édes kását főzünk az alapból szétfőtt gabonából.

És nemcsak tejberizst készíthetünk, hanem ugyanebből az alapvariációból kiindulva főzhetünk kását kölesből, bulgurból, és a többiekből. Ízesítsük fahéjjal, mézzel, gyümölcsökkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Minden megmenthető a konyhában:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...