Ha valami bakonyi módra készül, az azt jelenti, hogy biztosan találunk benne gombát, az étel pedig ízletes, paprikás-tejfölös szószban bővelkedik. A sertésszelet bakonyi módra igencsak népszerű fogás a magyar konyhában. Nem csak hétvégén, hétköznap is gyorsan elkészíthető mindennel együtt másfél óra alatt biztosan kész.
Hozzávalók: 800 g sertéscomb (4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet), 100 g füstölt szalonna (csemege), 1 közepes fej vöröshagyma, 250 g csiperkegomba (barna), 2 közepes db paradicsom, 1 közepes db paprika, 0.5 teáskanál fűszerpaprika, fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt), só ízlés szerint (tengeri), 3 evőkanál finomliszt, 200 ml tejföl
A combszeleteket kissé kiklopfoljuk, és vékonyan besózzuk. 1-1,5 evőkanál lisztben megforgatjuk.
A szalonnát amilyen apróra csak tudjuk, felkockázzuk, és egy fedeles edényben zsírjára sütjük, végül kiszedjük a pörcöket.
A hússzeleteket a forró zsírban mindkét oldalukon pár perc alatt kisütjük, kivesszük a zsírból és félretesszük. Ezután beletesszük a felszeletelt gombát, kevergetjük, és hagyjuk, hogy elpárologjon a leve, majd kiszedjük.
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban.
Hogy a paradicsomról könnyebb legyen eltávolítani a héjat, lobogó forró vízben 1-1,5 percig főzzük, majd megvárjuk, míg kihűl, ekkor egy késsel könnyen lehántható lesz a héj.
A megtisztított paradicsomoknak kinyomkodjuk a magjait, majd apróra felvágjuk. A paprikával ugyanígy járunk el, és mindkettőt hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk, borsozzuk, paprikát szórunk rá, majd kb. 2 dl vizet öntünk rá. Forraljuk kb. 3-4 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, beleforgatjuk, lefedjük az edényt, és hagyjuk, míg a hús szépen megpuhul (kb. 10 -15 perc).
A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük.
A behabarás előtt kiszedjük a hússzeleteket a léből (hogy ne legyenek útban), kissé felhígítjuk a forró szafttal a tejfölt, elkeverjük, majd a forrásban lévő hússzafthoz öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket, alaposan beleforgatjuk őket, majd a gombát az esetleg képződött levével együtt, és néhány perc forralás után készen vagyunk.
Készíts hozzá nokedlit!
Mi kell hozzá?
400 g finomliszt, 1 db tojás, 1 teáskanál só, 3 dl víz
Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
Bő, lobogó, sós vízben (4-5 liter vízhez 3 teáskanál só és 1-2 evőkanál olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.
Ha nincs kedved a nokedlivel vesződni, tálald az ételt csiga- vagy kagylótésztával, a végeredmény így is mennyei lesz!