Valószínűleg mindenki evett már rizskoch-ot, ha más nem, az iskolában, ahol mindig jó adag lekvárért könyörögtünk, az étel maga ugyanis sokszor száraz volt és kemény. A nagyi desszertje már sokkal finomabb volt, mi pedig úgy gondoltuk, ideje újra divatba hozni ezt a méltatlanul elhanyagolt, egyszerű édességet. Rizskochot készítenél? Akkor mutatjuk, mi kell hozzá!
Alapanyagok: 8 dl tej, 2 dl víz, 1 db vanília, 20 dkg rizs, 5 db tojás, 5 dkg porcukor
A vanília rúdját kikaparjuk. Beletesszük a tejbe, elkeverjük.
A tejet egy kisebb lábosba öntjük, hozzáadjuk a vizet, beletesszük a kikapart vanília rúdját is. Beletesszük a rizst és kis lángon, időnként megkeverve puhára főzzük. Ha kész, letakarjuk, és hagyjuk, hogy még egy kicsit szívja magát. Hagyjuk, hogy kicsit hűljön is. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat hozzáadjuk a rizshez a porcukorral együtt, és jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzáforgatjuk a sárgás rizshez, jól elkeverjük a masszát. Vajazott-lisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokon 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával. Ha megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, és finom lekvárral tálaljuk.
Tipp: A tojások szétválasztásánál és elkeverésénél használj egy kis reszelt citromhéjat, így még ízesebb lesz majd az étel. Vicikó receptje szerint ehhez az ételhez érdemes kerekszemű rizst használni, valamint porcukor helyett barna cukorral dolgozni, ez egy kicsit jobban karamellizálja a desszertet, valamint tejfölt is tesz a felfújtba, ami még krémesebbé teszi a végeredményt.
Hozzávalók: 350 g rizs (kerekszemű), 700 ml tej, 300 ml víz, 1 db vanília (rúd kikapart belseje), 160 g barna cukor, 80 g vaj (puha), 200 ml tejföl, 5 db tojás, 1 csipet só4 evőkanál sárgabaracklekvár (vagy szörp, a tálaláshoz) és egy evőkanál vaj a sütőforma kikenéséhez