Lajos Mari elárulta nekünk, miket és miből főz karantén idején

Lajos Mari szakácskönyveit mindenki ismeri, de mint sok más nagyi, ő is otthonának "foglya" ezekben a hetekben. Telefonon kértünk tőle tippeket a logikus és hatékony főzéshez.

Mi az az étel, alapanyag, ami feltétlenül kell legyen otthon, amíg karantén van?

Én azt gondolom, hogy ez a család ízlésétől függ és a szokásoktól, persze tartós élelmiszerekből kicsit be kell tárazni.

Lajos Mari szerint egy kis sütemény jó örömforrás ezekben az időkben

Lajos Mari ezeket javasolja:

  • Liszt, rizs, krumpli, olaj, tojás, mert ezekből rengeteg mindent lehet csinálni.
  • Tartós gyümölcsből az alma a legjobb.
  • A zöldségekinkább mélyhűtöttek legyenek, de a konzerv sem ördögtől való.
  • A tejtermékek is abszolút családfüggő dolgok, és van aki csak speciálisakat bír, erre is kell gondolni.
  • Instant élesztő. (Mondjuk az utóbbi csak olyan megátalkodottaknak kell, akik kenyeret akarnak sütni...)

Van olyan étel, amit kifejezetten csak most készítesz?

Nálam mindig van a mélyhűtőben kenyér, még békeidőben is fagyasztok le, mert a mélyhűtő bírja. Általában félbarna magos kenyerem van, de fehéret is teszek el, mert pl. lecsóhoz csak azt adom. Szeretek például egytálételeket főzni, mert azok kiadósak, és egy munka, egy mosogatás. A krumpli-rizs-liszt hármas is mindenképpen kell legyen, mert ezekből rengeteg mindent lehet csinálni. Pont ilyenkor lehet finom gnocchikat készíteni, vagy egyáltalában bármit, amire máskor nincsen idő. Nálam nincs különösebben olyan étel, amit a megszorítás csináltatna velem.

Annak, aki rendszeresen főz, ez az időszak áldás vagy átok?

Szerintem fejleszti a kreativitást, elsősorban az ember a saját archívjában tallózik, és nagyon sok mindenre rábukkan. Én például kevés húst használok, de most én is a mélyhűtőből fogok majd főzni.

Hogyan érint téged, hogy nem igazán mehetsz sehova?

Én mondjuk kiskorúsítva lettem a koromnál fogva. (nevet) A lányomék vásárolnak nekem, meghozzák nekem az alapanyagokat, én itthon boldogan megcsinálom. A lányom férjét kivéve mindenki otthon van, nagy a családi élet. A barátaim többsége is önkéntes karanténba vonult.

Itt az idő, hogy keresgéljünk a receptkönyvekben

Szerintem mindenkinek rendbe fog jönni a családi élete, mert közösen főznek. Nem ilyen áron szerettem volna, de biztosan áthidaljuk ezt a helyzetet, és fontos, hogy az ember ne veszítse el az optimizmusát.

Természetesen a higiéniai előírásokat is betartjuk, de nem szabad túlzásokba esni, mert akkor megbolondulunk. Másrészről kifejezetten jó, hogy csomó mindenre van idő, sok elmaradt dolgomat szeretném megcsinálni.

Hogyan kell logikusan főzni ilyenkor?

Feltétlenül meg kell nézni a javasolt felhasználási határidőket, és abban a sorrendben elhasználni az alapanyagokat. Például a krumpli nem tartható el örökké, de ha kiterítjük egy nagy kosárba, és közé teszünk egy két almát, akkor lassabban csírázik. A hagymaféléket, ha nincs fagymentes hideg helyiség, akkor lazán egy konyharuhába kell takarni, hogy ne kapjanak fényt, mert akkor lassabban indulnak romlásnak.

Persze ha az unokám jön, és rámnéz ábrándos szemmel, hogy "Ugye ma lesz palacsinta?", akkor palacsintát kell sütni.

Vannak, akiket csak a szükség visz rá a főzésre ezekben a hetekben, nekik mit tanácsolsz?

Az a tanácsom, hogy ne akarjanak tizenkét fogásos menüket kiállítani, hanem törekedjenek arra, hogy a meglévő tudásukat esetleg továbbfejlesztve hasznosítják. Menjenek biztosa, mert az alapanyagok nem állnak rendelkezésre korlátlanul. Egyszerű, jó ízű ételeket kell csinálni, meg egy kis örömforrást. Válságos időkben például jók a sütik, mert egy kis boldogsághormon mindenkinek kell.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek