Szerinted jogosan számítják fel a CSAPVIZET az éttermek?

Mi legyen a gyakorlat? A kancsó víz az asztalon vagy legyen feltüntetve a csapvíz ára külön, az itallapon? 

Visszatérő vitatéma a csapvíz vs. ásványvíz kérdése, hiszen annyi minden szól a PET palackokban árult vizek ellen, hogy mára sokan döntenek az ugyanolyan jó minőségű csapvíz, vagy tisztított csapvíz mellett. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az éttermek is előszeretettel tartanak műanyag flakonos ásványvizeket, így pedig szinte képtelenség kikerülni a feleslegesen keletkező műanyag hulladékot. A 24.hu utánajárt, hogy mi a szokás a hazai és más európai vendéglátóhelyeken, megtagadhatják-e az éttermek a kancsó ivóvíz felszolgálását, vagy éppen jogosan számolják fel a számla kérésekor.

Nagy indulatokat kavart, hogy egy soproni étterem decinként 30 forintot számolt fel a csapvízért, majd egy budai vendéglátóhelyen nem voltak hajlandóak csapvizet felszolgálni, így és jogosan indult el a vita, hogy mi legyen a bevett gyakorlat ebben a kérdésben.

A 24.hucikkekiemeli, hogy hazánkban ritkának számít a vendég asztalára automatikusan kihelyezett kancsó víz, egyszerűen nem terjedt el ez a gyakorlat, így érdemes rendeléskor külön kiemelni, hogy csapvizet kérünk.

Ezt olvastad már?

8 pizzázó Budapesten, ahová bármikor beugrunk vacsorázni

Ha sem üdítőt, sem alkoholt nem akarunk fogyasztani, akkor általában opcióként a víz marad, néhány évvel ezelőtt pedig még a fél liter citromos szóda rendelése is furcsának hatott, míg mára teljesen természetes nyáron ezt rendelni. Kávé mellé sok helyen adnak kísérőként egy deci vizet, specialty kávézókban alap az üvegekben kihelyezett csapvíz, ennek ellenére a 24.hu olvasója olyan népszerű helyen is megfordult, ahol a csapvíz rossz minőségére hivatkozva nem szolgálták fel azt.

Ez eléggé különös, tekintve, hogya vendéglátásban csakis ivóvíz minőségű vizet lehet felhasználni, nemcsak főzéshez, hanem mosogatáshoz, jégkockagyártáshoz is. Több olyan tervezett rendelet is az Európai Parlament előtt van, ami alacsony áron vagy ingyen kötelezné csapvíz felszolgálására az éttermeket, ezáltal is környezettudatosabb magatartásra nevelve a fogyasztókat, a brüsszeli vendéglátóipari érdekvédelmi testület ezt viszont csak a fizető vendégeknek biztosítaná.

Nagy-Britanniában, Franciaországban alap a kancsó víz a vendégek asztalán, de Németországban ugyanezért akár 5 eurót is fizethetünk. A 24.hu cikke kitér arra is, hogy Amerikában ugyan ingyen teszik az asztalunkra a csapvizet, de ne felejtsük el, hogy ott legalább 20 százalék a borravaló, nálunk 10 körüli, egyes országokban pedig egyáltalán nincs hagyománya.

A budapestiKontakt tulajdonosa, Bajkó Péter is elengedhetetlennek tartja a víz biztosítását,kávézójukban a vendégek bármikor fogyaszthatnak a pultra kihelyezett csapvizes palackokból, szemközti reggelizőjükben pedig kérésre bármikor szervíroznak csapvizet.

Vietnami tojásos kávé

Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé! Az egyik legnagyobb kedvencünk volt Vietnamban, amit nem nagy kunszt összedobni. Ha van vietnami kávéfőzőnk, akkor úgy az ...

Tiramisu

Egy igazi, hamisíthatatlan olasz desszert, ami mindenki kedvence lesz.

Chococcino szelet

A blogomon indított  kívánságműsor "rovat" első részeként íme az általam chococcino szeletként aposztrofált sütemény. Nagyon csokis, enyhén kávés. A kívánság, amit ezzel a ...

A népszerűZing burgerező házirendje szerint kötelező kiadni a csapvizet,ha a vendég kéri, illetve a betévedő kisállatoknak automatikusan ki kell helyezni vizestálat. Szeretnének változtatni, a cél az, hogy a csapvizet környezetbarát módon szolgálhassák fel a vendégeknek.

A népszerű budaiCsészényi Kávézó viszont nem így vélekedik a kérdésről,nem szolgálnak fel csapvizet, mert az a tapasztalatuk, hogy ezzel együtt a rendelési kedv is megáll, így hosszú távon ez nekik bevételkieséssel járna.

Te mit gondolsz? Legyen ingyenes a csapvíz, esetleg szerepeljen az itallapon, és kérjenek érte pénzt az éttermek?

Ezt olvastad már?

Ezeket a Stranger Things inspirálta fagyikelyheket bármikor megkóstolnánk

via24.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...