Szeretnéd, hogy időskorodban is gyors legyen az észjárásod? Ez lehet a megoldás!

Annak érdekében, hogy idős korunkban is gyorsan járjon az agyunk és jól működjön a memóriánk, sok mindent tehetünk. Többek között fogyaszthatunk zöld leveles zöldségeket.

Napi egy adag zöld leveles zöldség fogyasztása javítja az időskori kognitív funkciókat, agyunk működését - derül ki az amerikai Neurology szakmai folyóiratban decemberben publikált tanulmányból.

Salátafélék, spenót, sóska és társaik

A kutatás eredményei szerint azoknak az embereknek az esetében, akik legalább napi egy adag zöld leveles zöldséget fogyasztottak, a memóriájuk és a tanulási képességeik lassabban romlottak, mint azoknál, akik sosem vagy csak nagyon ritkán fogyasztották ezeket a zöldségeket. Ráadásul nem is kicsi a különbség, a zöldségfogyasztók agyi működése 11 évvel fiatalabb emberekére jellemzően működik.

"Napi egy adag zöld leveles zöldségekből készült étel beillesztése az étrendünkbe egyszerű megoldás lehet agyunk egészségének megőrzésére" - mondta Martha Clare Morris a chicagoi Rush University Medical Center kutatóorvosa. A kutatásban átlagosan 4,7 évig, 960 - átlagosan 81 éves felnőtt - vett részt, akik nem szenvedtek időskori demenciában. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki étkezésükről: milyen gyakran és mekkora mennyiségben fogyasztottak az alábbi három leveleszöldségből: spenót, fodros kel (hazánkban nem jellemző zöldség) és salátafélék. A kutatási időszakban a résztvevők rendszeresen vettek részt memóriateszteken.

Jégsaláta franciásan

Francia barátnémtól tanultam ezt az elkészítési módot, melyet kicsit "magyarosítottam". Az öntet és a szalonna nagyon jól passzol más zöld-salátához is, pl. fejes-, madár-, kínai ...

A kutatás eredményei akkor is megállták a helyüket, amikor olyan egyéb tényezők hatásait kizárták, mint pl. a dohányzás, magas vérnyomás, elhízás, képzettség stb.

A zöld leveles zöldségek gazdagok élelmi rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és antioxidánsokban, alacsony energiatartalmuknak köszönhetően nagy mennyiségben fogyaszthatóak, alapvető szerepük van a kiegyensúlyozott, egészséges és a fogyókúrás étrendben is. Fogyaszthatjuk őket salátaként, levesekben, főzelékekben, rakott ételekként, de akár smooothiekban, turmixokban is.

Fogyasszunk rendszeresen mindenféle salátát: jég-, fejes-, madár-, vegyessalátákat, rukkolát, káposztaféléket, brokkolit, spenótot, sóskát, mángoldot. Ezekkel nem csak agyunk, hanem egész testünk egészségét támogatjuk.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...