Szereted-e a tojásos nokedlit?

És el is tudod jól készíteni? Tarts velünk és megtudhatod, mire tanácsos ügyelni, ha nekiállsz, és mitől lesz még finomabb. Sőt azt is eláruljuk, hogyan tisztíthatod el bosszankodás nélkül a nokedlitésztás tálat!

A tészta

A két legfontosabb mozzanat nokedli gyártásakor, hogy közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát (tehát ne pihentessük, mint a palacsintáét), és ne dolgozzuk ki nagyon, épphogy csak keverjük el a hozzávalókat fakanállal.

Az alaprecept szerint (4 fő részére) 50 dkg liszthez 1,5 tk sóval, 2-3 tojással számoljunk, és kb. 3,5–4 dl víz szükséges ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. (Fontos, hogy ne legyen se nem túl folyós, se nem túl kemény a tészta!)

Törökparadicsomból krémet! >>

Szaggatás, de mivel?

Kétségkívül a tojásos nokedli készítésének legutálatosabb része (a tésztástál elmosása után), de legalább választhatunk három módszer közül is, ízlés kérdése, kinek melyik válik be leginkább:

  1. A kiskéssel deszkáról való szaggatás az autentikus megoldás, a nagymama konyhája rajongóinak és időmilliomosoknak ajánljuk.
  2. Ha szempont a gyorsaság, nokedliszaggatóval dolgozzunk.
  3. És ott van még a kanál is mint szaggatóeszköz, nem a leghatékonyabb módszer, de van, aki erre esküszik.

Bármelyik szaggatási procedúra mellett döntünk, a következőkre ügyeljünk:

  • Mindig forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát.
  • Több adagban szaggassuk, ne zsúfoljunk egyszerre sok nokedlit a lábasba.
  • Ahogy feljönnek a galuskák a víz felszínére, máris szedhetjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, ez a lépés opcionális.)

4 tipp fehér liszt helyett >>

Jöjjön a lényeg!

Tojást a nokedlire! Fejenként 1,5–2 tojással kalkuláljunk (vagyis fél kg lisztből készülő galuskára 6–8 tojás kerüljön).

  • Számít a sorrend: a serpenyőben felhevített zsiradékon (ez lehet vaj, olaj, zsír) átforrósított nokedlire kerüljenek a lazán felvert tojások, és ne fordítva (tehát ne rántottát készítsünk először és a végén abba forgassuk bele a galuskát), mert a végeredmény nem ugyanaz lesz.
  • Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor az igazi, ha lágyan veszi körbe a tojás a galuskákat.

5 tipp, hogyan készíts pestót >>

Turbózd fel!

Még finomabb lesz a végeredmény, ha a serpenyőben kisütjük némi szalonna zsírját, hagymát dinsztelünk benne, és ezen a füstös alapon készül a tojásos nokedli.

További ötletekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:V%C3%A1ltozatok%20a%20tavasz%20legfinomabb%20%C3%A9tel%C3%A9re, 0,1,2,3,4,5 }

Mosogatás bosszúság nélkül

Az alábbi három megoldás bármelyikével garantáltan bosszankodás mentesen tisztíthatod el a nokedlitésztától ragadó tálat:

  1. Felengeded hideg vízzel (nem langyos vagy meleg vízzel, mert attól csak még rosszabb lesz), hagyod állni egy kicsit, majd először kézzel megszabadítod a tálat a felázott tésztától, s csak aztán jöhet a szivacs.
  2. Kettő az egyben megoldás, ha ezt választjuk, nem kell annyira kikaparni a tésztát a tál aljából: itt ugyanis a nokedlitésztás tálba lisztet hintünk, és ezzel dolgozzuk le az edény faláról a tésztát, az egészet összegyúrjuk, és kész is a csipetketészta, amit elcsipkedünk, kifőzzük a galuska főzővizében, és mehet a fagyasztóba.
  3. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk: félreteszed a tálat úgy, ahogy van, és hagyod, hogy beleszáradjon az egész. Másnap nem kell mást tenned, mint kézzel kidörgölni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...