És el is tudod jól készíteni? Tarts velünk és megtudhatod, mire tanácsos ügyelni, ha nekiállsz, és mitől lesz még finomabb. Sőt azt is eláruljuk, hogyan tisztíthatod el bosszankodás nélkül a nokedlitésztás tálat!
A tészta
A két legfontosabb mozzanat nokedli gyártásakor, hogy közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát (tehát ne pihentessük, mint a palacsintáét), és ne dolgozzuk ki nagyon, épphogy csak keverjük el a hozzávalókat fakanállal.
Az alaprecept szerint (4 fő részére) 50 dkg liszthez 1,5 tk sóval, 2-3 tojással számoljunk, és kb. 3,5–4 dl víz szükséges ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. (Fontos, hogy ne legyen se nem túl folyós, se nem túl kemény a tészta!)
Szaggatás, de mivel?
Kétségkívül a tojásos nokedli készítésének legutálatosabb része (a tésztástál elmosása után), de legalább választhatunk három módszer közül is, ízlés kérdése, kinek melyik válik be leginkább:
- A kiskéssel deszkáról való szaggatás az autentikus megoldás, a nagymama konyhája rajongóinak és időmilliomosoknak ajánljuk.
- Ha szempont a gyorsaság, nokedliszaggatóval dolgozzunk.
- És ott van még a kanál is mint szaggatóeszköz, nem a leghatékonyabb módszer, de van, aki erre esküszik.
Bármelyik szaggatási procedúra mellett döntünk, a következőkre ügyeljünk:
- Mindig forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát.
- Több adagban szaggassuk, ne zsúfoljunk egyszerre sok nokedlit a lábasba.
- Ahogy feljönnek a galuskák a víz felszínére, máris szedhetjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, ez a lépés opcionális.)
Jöjjön a lényeg!
Tojást a nokedlire! Fejenként 1,5–2 tojással kalkuláljunk (vagyis fél kg lisztből készülő galuskára 6–8 tojás kerüljön).
- Számít a sorrend: a serpenyőben felhevített zsiradékon (ez lehet vaj, olaj, zsír) átforrósított nokedlire kerüljenek a lazán felvert tojások, és ne fordítva (tehát ne rántottát készítsünk először és a végén abba forgassuk bele a galuskát), mert a végeredmény nem ugyanaz lesz.
- Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor az igazi, ha lágyan veszi körbe a tojás a galuskákat.
5 tipp, hogyan készíts pestót >>
Turbózd fel!
Még finomabb lesz a végeredmény, ha a serpenyőben kisütjük némi szalonna zsírját, hagymát dinsztelünk benne, és ezen a füstös alapon készül a tojásos nokedli.
További ötletekért kattints a képre!
{ GALÉRIA = title:V%C3%A1ltozatok%20a%20tavasz%20legfinomabb%20%C3%A9tel%C3%A9re, 0,1,2,3,4,5 }
Mosogatás bosszúság nélkül
Az alábbi három megoldás bármelyikével garantáltan bosszankodás mentesen tisztíthatod el a nokedlitésztától ragadó tálat:
- Felengeded hideg vízzel (nem langyos vagy meleg vízzel, mert attól csak még rosszabb lesz), hagyod állni egy kicsit, majd először kézzel megszabadítod a tálat a felázott tésztától, s csak aztán jöhet a szivacs.
- Kettő az egyben megoldás, ha ezt választjuk, nem kell annyira kikaparni a tésztát a tál aljából: itt ugyanis a nokedlitésztás tálba lisztet hintünk, és ezzel dolgozzuk le az edény faláról a tésztát, az egészet összegyúrjuk, és kész is a csipetketészta, amit elcsipkedünk, kifőzzük a galuska főzővizében, és mehet a fagyasztóba.
- Csak erős idegzetűeknek ajánljuk: félreteszed a tálat úgy, ahogy van, és hagyod, hogy beleszáradjon az egész. Másnap nem kell mást tenned, mint kézzel kidörgölni.