Az Afrikában, Ázsiában és a Csendes-óceáni szigeteken őshonos növényből készült fűszert a szerecsendió magjainak őrlésével állítják elő. Népies neve muskátdió. Itthon a szerecsendió egész vagy őrölt formában kapható, és általában megtalálható minden élelmiszerboltban. Az őrölt szerecsendió gyorsan elveszíti ízét, ezért szokták a szakácsok egészben megvásárolni, és reszelni belőle, amennyi szükséges, hiszen így sokáig friss marad.
Mihez használják?
A fűszer édeskés ízű, gyakran használják más édes fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel szegfűborssal - például almás pite, gyümölcsleves, vagy egyéb finomságok ízesítésére. De a fűszert húsok - például bárány, vadhús - vagy keményítőtartalmú zöldségek, (burgonya)köretek, főzelékek, mártások ízesítésére is használják. A szerecsendió-őrlemény mellett illóolaj is készül a fűszerből, annak használatát viszont senki sem javasolja, mert annak túladagolása súlyos, egészségkárosító mellékhatásokat is okozhat.
Élettani hatásai
Amellett, hogy a szerecsendiót fűszerként használják a konyhákban, gyógyászati célokra is alkalmazzák. Egyes források szerint a szerecsendió hatással van az idegrendszerre, illóolajának állítólag hallucinogén hatása lehet. A szerecsendió serkenti az emésztést, és a krónikus fájdalom enyhítésére is régóta használják. A szerecsendiót antioxidáns, antibakteriális, fájdalomcsillapító, májvédő és rákmegelőző tulajdonságai miatt is dicsérték. A szerecsendió nagyobb dózisú alkalmazását, biztonságosságát és hatékonyságát viszont nem erősítették meg eddig laboratóriumi vizsgálatok.
Egy adag, kb. 1 teáskanálnyi, vagyis 2,2 gramm őrölt szerecsendió körülbelül 12 kalóriát tartalmaz. A szerecsendió kis mennyiségű A-vitamint, folátot, kolint és C-vitamint is tartalmaz, de nem olyan mennyiségben, ami befolyásolja az említett vitaminok napi ajánlott bevitelét. A szerecsendióban található ásványi anyagok a következők: kalcium (3,7 mg), foszfor (4,3 mg), magnézium (3,7 mg), kálium (7,0 mg), valamint kis mennyiségű nátrium és mangán.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Miért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei Gréta6 ok, amiért érdemes mogyorót enned
A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Jenei GrétaAmiért az ezerarcú csicsókát nagyon szeretjük
A csicsóka a napraforgó közeli rokona. A hasonlóságuk látványos, de a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsik, és később nyílnak.
Jenei Gréta