A szépítő élesztő

Volt, amikor úgy gondoltam, hogy hiperérzékeny bőrömre, zsírosodásra hajlamos hajamra, töredező körmeimre nincs más megoldás, csakis valamilyen méregdrága termék. Tévedtem!

Míg világ a világ, az élesztőnek, ennek az egysejtű gombák seregéből álló, gyógyhatású élelmiszernek napi fogyasztásával, illetve felhasználásával bámulatos eredményeket érhetünk el a szervezetünkön belül és kívül is. Az ókori időkben csupán annyit tudtak az emberek, hogy az élesztő csodásan kisimítja arcbőrüket, ma már azonban bizonyított, hogy a bőrhibák élesztővel történő orvoslásában az élesztőben található B-vitamin és a különböző alkáli elemek segédkeznek.

Tudtad?

Az élesztő kiváló stresszoldónak bizonyul, továbbá fontos szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert gyorsítja a hasnyálmirigy működését, éppen ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is rendkívül kedvező.

Élesztő a házi kozmetikában

Számos, drágábbnál drágább termék között válogattam már az üzletek polcainál állva, de egy idő után, amikor igencsak könnyűnek éreztem pénztárcám súlyát, más alternatíva után néztem. Emlékeimben kutatva bevillant előttem egy kép, amint édesanyám az aranygaluska tésztáját készíti, és a frissen vásárolt élesztőből letör egy darabkát, majd jóízűen elfogyasztja. Mindig ő mondogatta nekem, hogy az élesztő a károsodott haj, illetve a gyenge, töredezett körmök számára valóságos megváltás. Innentől kezdve a természetes, saját készítésű kozmetikumok felé vettem az irányt, és elkezdtem kísérletezni.

Bőrre és hajra

Ezzel a gyorsan elkészíthető, garantáltan olcsó, élesztős hajpakolásnak a segítségével egyszer és mindenkorra véget vethetsz a hajhullásnak, és a fénytelen, roncsolódott haj érzésének.

Natúr élesztős hajpakolás, minden hajtípusra: Egy evőkanálnyi friss élesztőt keverj el kevés langyos vízzel, majd hajmosás előtt száraz hajadat kend át a hajpakolással. Tegyél egy zuhanysapkát a fejedre, tekerd be törülközőbe, és 15-20 perc elteltével alaposan öblítsd ki a hajad, majd mosd meg természetes samponnal. Pattanásos-mitesszeres, fénylő, egyenetlen bőr – volt, nincs!

Élesztős-tejszínes-mézes arcpakolás: Fél csomag friss élesztőt morzsolj bele egy kevés mézes tejszínbe, majd jól keverd össze. A kész pakolást vidd fel az arcodra, majd 15-20 perc elteltével a megszáradt pakolással enyhén dörzsöld át az arcodat. Végezetül mosd le a maradék élesztőt az arcodról, és használj tápláló, hidratáló arckrémet.

Mikor, és hogyan fogyaszthatod?

Arra mindenképpen ügyelj, hogy az élesztőt csakis üres gyomorra, naponta egyszer, lehetőleg reggeli előtt egy órával, vagy az esti lefekvés előtt fogyaszd. Lassan rágd össze, közben hagyd, hogy nyugodtan szétolvadjon a szádban. Ha nem szereted az élesztő jellegzetes ízét, vízzel vagy tejjel is elkeverheted, de mással semmiképpen nem szabad fogyasztanod.

Tipp

Az élesztő rendszeres külsőleges és belsőleges használatával még jobban fokozhatod jótékony hatásait.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...