A magas vérnyomás igazi népbetegség. Ha valakit diagnosztizálnak vele, az első étrendi ajánlás az, hogy korlátozza az étrendjében a nátrium fogyasztását – vagyis ne egyen annyi sót. És bár valószínűleg ez is jó ötlet, és az alapja a vérnyomás-stabilizálásnak, sok más tényező is hozzájárul az egészséges vérnyomásszint fenntartásához.
Erre találták ki a DASH diétát, amelynek kifejezetten az a célja, hogy a magas vérnyomást kezelje. Szerencsére tele van egészséges szénhidráttal, így ha ez a "kedvenc" ételcsoportod, nem kell nélkülöznöd. Az alábbi szénhidrátok például kifejezetten ajánlottak, ha magas vérnyomással küzdesz.
Banán
A káliumban gazdag banán az egyik legjobb szénhidrátforrás az egészséges vérnyomás fenntartásához.
Mivel az American Heart Association (Amerikai Szívegyesület) azt javasolja, hogy a 120/80 feletti vérnyomású felnőttek növeljék az étrendjükből származó káliumbevitelüket, a banán okos választás lehet, ha ezzel küzdesz. Magában, de akár különböző egészséges édességek alapanyagaként is fogyaszthatod.
Babfélék
A bab különböző fajtái természetes szénhidrátot, növényi alapú fehérjét és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, beleértve az egészséges vérnyomást támogató magnéziumot is. Ráadásul az oldható és oldhatatlan rostok, többek között a babfélékben természetesen megtalálható rezisztens keményítő is segíthetnek a vérnyomás szabályozásában.
Datolya
A datolya tökéletes megoldás lehet azok számára, akik egészségesen, hozzáadott cukor nélkül szeretnének édességet enni. A természetes, karamellre hasonlító íz mellett bónuszként a datolyafogyasztás segít az egészséges vérnyomás fenntartásában is. A szénhidrátforrás által biztosított rost, kálium és magnézium miatt a datolya természetes kiegészítője a szív számára egészséges étrendnek.
Zab
Ha gabonafélét fogyasztanál, érdemes törekedni az olyan teljes kiőrlésű fajtákra, mint például a zab. A finomított termékekkel ellentétben, amelyek jellemzően csak a gabona endospermiumát tartalmazzák, a teljes kiőrlésű változatok a gabona mindhárom részét – a korpát, az endospermiumot és a csírát – is magukban foglalják. Éppen ezért változatosabb tápanyagok maradnak bennük, amelyek fogyasztása potenciális egészségügyi előnyökkel jár – a magas vérnyomás ellen is hasznosak lehetnek a vitaminok, ásványi anyagok, és az extra rost, amit ezek az ételek nyújtani tudnak.
Még több a vérnyomásról: