Ezeket a szénhidrátokat eheted akkor is, ha diétázol

Ha valaki fogyókúrába kezd, nagyon gyakori, hogy első lépésként elhagyja a szénhidrátokat. Ez jellemzően azt jelenti, hogy nem eszik kenyeret, tésztát, rizst, krumplit, cukrot, cukros ételeket.

Szerencsére ma már egyre többen vannak tisztában azzal, hogy semmi szükség a szénhidrátok elhagyására akkor sem, ha fogyni szeretnénk – különösen akkor, ha megértjük, hogy a zöldségek is szénhidrátforrások. Az pedig mindenki számára világos, hogy a sikeres testtömegcsökkentés egyik legfontosabb eleme a megfelelő zöldségfogyasztás.

A tartós eredményekkel járó, sikeres testtömegcsökkentés nem kampányszerű. Attól, hogy pár hétig nem eszel kenyeret és tésztát, nem fogsz hosszú idre megszabadulni a felesleges kilóktól. Amíg nem érted meg, hogy valójában életmódváltásra, új szokások  kialakítására van szükséged, addig nem marad más, mint a kínlódás és a jojó.

Na de lássuk, akkor milyen szénhidrátokat lehet enni, ha fogyni szeretnénk:

Zöldségeket

Ezt különösebben nem ragoznám, a zöldségek jellemzően alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, emiatt alkalmasak az étkezés mennyiségének növelésére, értékes élelmirost-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidánsforrások. Ezekre mind szükségünk van egészségünk védelme érdekében.

Hüvelyeseket

A száraz hüvelyesek - bab, lencse, felesborsó, csicseriborsó szuper összetettszénhidrát-források, gazdagok növényi fehérjékben, élelmi rostokban. Ha konzerv vagy fagyasztott formában vásároljuk őket, akkor még a főzésükkel sem kell órákat tölteni. Jöhetnek levesként, főzelékként, salátaként.

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Pikáns céklás humusz

Az egyik legegészségesebb és leggyorsabban elkészíthető kence a humusz, így nem véletlenül sokak kedvence. Ehetjük a reggeli szendvicsünk mellé, vagy tízóraira zöldségekkel - ezt a ...

Gyümölcsöket

Sokan gondolják, hogy a gyümölcsök - relatív - magas cukortartalmuk miatt kerülendőek. Ez a cukor azonban természetes cukor, és ne felejtsük el, hogy a cukorra szüksége van a szervezetünknek (a túl sok cukorra nincs). A gyümölcsök, a zöldségekhez hasonlóan kitűnő élelmi rost-, vitamin, ásványianyag- és antioxidánsforrások, színesítik, édesítik étrendünket. Ha lassítani szeretnénk a szénhidráttartalmuk felszívódását, kísérjük őket diófélével, sajttal, túrókrémmel, magas rosttartalmú keksszel, lapkenyerekkel.

Kenyeret

Ó igen, szabad kenyeret enni akkor is, ha fogyni szeretnénk. Keressük a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféléket, fogyasztásukban tartsunk mértéket, a mennyiségeket igazítsuk a fogyáshoz szükséges energia- és szénhidrátbeviteli javaslatunkhoz.

Rizst, tésztát, krumplit

A kenyérhez hasonlóan a többi elítélt terméknek is egyértelműen van helye a testtömegcsökkentő étrendben. A rizs, a tészta, a bulgur, a kuszkusz, a quinoa, a burgonya mennyiségével is tartsunk mértéket, ne fogyasszuk őket magukban, az adagnagyságot szabjuk az energia- és szénhidrátbeviteli előírásunkhoz. Ne felejtsük el, hogy a szénhidrátok a legfontosabb energiaforrásaink, ha 1400-1500 kcal napi bevitel javasolt a tartós fogyásunkhoz, ezt nem fogjuk tudni brokkoliból biztosítani.

A sikeres testtömeg-csökkentés titka is a fenntarthatóság, ha túl kevés kalóriát eszünk, ha nem változatos az étrendünk, akkor nem fogjuk tudni hosszú távon fenntartani - így eleve borítékolt a kudarc.

Természetesen fogyni vágyás idején alap, hogy a hozzáadottcukor-bevitelünket minimalizáljuk, és a csak gyorsan felszívódó szénhidrátokat, zsírokat tartalmazó ételeket (pl. kakaós csiga, pogácsa, kekszek, csokoládé stb.) elhagyjuk az étrendünkből, amíg a kívánt eredményt el nem érjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass többet a dietetikus szakértőtől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...