A brokkoli a karfiol és a káposzta rokona, mélyzöld színű zöldség, melynek nemcsak a rózsái, de a szára is ehető. Az Itáliából származó zöldség, magas A-és C-vitaminban, így nagyon egészséges, és a rákmegelőző diétában is fontos szerepet kap. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem a kiváló minőség jele.
A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll pár napig, sokat veszít minőségéből, így érdemes rögtön elkészíteni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor 3-4 perces előfőzést követően fagyasszuk le. Felhasználás előtt gondosan mossuk meg. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle.
Kiváló a fogyókúrázóknak
A brokkoli a fogyókúra alatt is jó barátod lesz, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma, 100 g brokkoli mindössze 24-34 kcal-t és 2-5 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 3 g élelmi rostot.
Készíts belőle köretet!
A brokkoli azért jó, mert könnyen elkészíthető, viszonylag semleges ízű, ezáltal jól ízesíthető és kombinálható más hozzávalókkal. A brokkolirizs nagyon tápláló, rostban gazdag köret lesz, amit nyugodtan tálalhatsz húsok mellé, de akár egy laktató egytálételt is készíthetsz belőle. Mi most az utóbbira hoztunk egy ütős receptet:
Hozzávalók: 500 g brokkoli, 6 ek napraforgó olaj, 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db újhagyma, 1 nagy db sárgarépa, 1 db piros kaliforniai paprika, 3 ek szójaszósz, 1 kávéskanál chilipehely, 1 kávéskanál só, bors ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint, 2 db tojás
A brokkolit rózsáira szedjük, és késes aprítóban rizs szemcséjűre daráljuk.
Négy evőkanál olajon elkezdjük lepirítani az apróra vágott fokhagymát, vörös- és újhagymát. Ezután hozzáadjuk a kis, gyufányi szeletekre vágott sárgarépát és az apróra kockázott kaliforniai paprikát, majd ezzel is tovább pirítjuk.
Jöhet hozzá a "brokkolirizs" is, majd az ízesítők (szójaszósz, chili, só, bors). Alaposan lepirítjuk az egészet. Akkor jó, ha erőteljesen érezni a pirult zöldségek illatát. Miután elkészült, megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és tükörtojással tálaljuk, amihez a tojásokat két evőkanál olajon megsütjük, majd ízesítjük borssal, chilivel és petrezselyemmel. Ízlés szerint sózzuk.
A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, akinek pont jól jönne!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több isteni recept brokkoliból: