Szénhidrát- és kalóriaszegény köret: így készül a tökéletes BROKKOLIRIZS

A brokkoli az egyik legfantasztikusabb alapanyag, amiből akár egészséges köretet is készíthetsz, brokkolirizs formájában. Mutatjuk, hogyan!

A brokkoli a karfiol és a káposzta rokona, mélyzöld színű zöldség, melynek nemcsak a rózsái, de a szára is ehető. Az Itáliából származó zöldség, magas A-és C-vitaminban, így nagyon egészséges, és a rákmegelőző diétában is fontos szerepet kap. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem a kiváló minőség jele.

Alacsony a kalóriatartalma, és szénhidrátot is alig tartalmaz (a receptért KATTINTS IDE)

A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll pár napig, sokat veszít minőségéből, így érdemes rögtön elkészíteni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor 3-4 perces előfőzést követően fagyasszuk le. Felhasználás előtt gondosan mossuk meg. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle.

Kiváló a fogyókúrázóknak

A brokkoli a fogyókúra alatt is jó barátod lesz, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma, 100 g brokkoli mindössze 24-34 kcal-t és 2-5 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 3 g élelmi rostot.

Készíts belőle köretet!

A brokkoli azért jó, mert könnyen elkészíthető, viszonylag semleges ízű, ezáltal jól ízesíthető és kombinálható más hozzávalókkal. A brokkolirizs nagyon tápláló, rostban gazdag köret lesz, amit nyugodtan tálalhatsz húsok mellé, de akár egy laktató egytálételt is készíthetsz belőle. Mi most az utóbbira hoztunk egy ütős receptet:

Hozzávalók: 500 g brokkoli, 6 ek napraforgó olaj, 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db újhagyma, 1 nagy db sárgarépa, 1 db piros kaliforniai paprika, 3 ek szójaszósz, 1 kávéskanál chilipehely, 1 kávéskanál só, bors ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint, 2 db tojás

A brokkolit rózsáira szedjük, és késes aprítóban rizs szemcséjűre daráljuk.

Négy evőkanál olajon elkezdjük lepirítani az apróra vágott fokhagymát, vörös- és újhagymát. Ezután hozzáadjuk a kis, gyufányi szeletekre vágott sárgarépát és az apróra kockázott kaliforniai paprikát, majd ezzel is tovább pirítjuk.

Egy laktató egytálétel, ami bármelyik diétába belefér (a receptért KATTINTS IDE)

Jöhet hozzá a "brokkolirizs" is, majd az ízesítők (szójaszósz, chili, só, bors). Alaposan lepirítjuk az egészet. Akkor jó, ha erőteljesen érezni a pirult zöldségek illatát. Miután elkészült, megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és tükörtojással tálaljuk, amihez a tojásokat két evőkanál olajon megsütjük, majd ízesítjük borssal, chilivel és petrezselyemmel. Ízlés szerint sózzuk.

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, akinek pont jól jönne!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept brokkoliból:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...