Szénhidrát- és kalóriaszegény köret: így készül a tökéletes BROKKOLIRIZS

A brokkoli az egyik legfantasztikusabb alapanyag, amiből akár egészséges köretet is készíthetsz, brokkolirizs formájában. Mutatjuk, hogyan!

A brokkoli a karfiol és a káposzta rokona, mélyzöld színű zöldség, melynek nemcsak a rózsái, de a szára is ehető. Az Itáliából származó zöldség, magas A-és C-vitaminban, így nagyon egészséges, és a rákmegelőző diétában is fontos szerepet kap. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem a kiváló minőség jele.

Alacsony a kalóriatartalma, és szénhidrátot is alig tartalmaz (a receptért KATTINTS IDE)

A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll pár napig, sokat veszít minőségéből, így érdemes rögtön elkészíteni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor 3-4 perces előfőzést követően fagyasszuk le. Felhasználás előtt gondosan mossuk meg. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle.

Kiváló a fogyókúrázóknak

A brokkoli a fogyókúra alatt is jó barátod lesz, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma, 100 g brokkoli mindössze 24-34 kcal-t és 2-5 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 3 g élelmi rostot.

Készíts belőle köretet!

A brokkoli azért jó, mert könnyen elkészíthető, viszonylag semleges ízű, ezáltal jól ízesíthető és kombinálható más hozzávalókkal. A brokkolirizs nagyon tápláló, rostban gazdag köret lesz, amit nyugodtan tálalhatsz húsok mellé, de akár egy laktató egytálételt is készíthetsz belőle. Mi most az utóbbira hoztunk egy ütős receptet:

Hozzávalók: 500 g brokkoli, 6 ek napraforgó olaj, 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db újhagyma, 1 nagy db sárgarépa, 1 db piros kaliforniai paprika, 3 ek szójaszósz, 1 kávéskanál chilipehely, 1 kávéskanál só, bors ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint, 2 db tojás

A brokkolit rózsáira szedjük, és késes aprítóban rizs szemcséjűre daráljuk.

Négy evőkanál olajon elkezdjük lepirítani az apróra vágott fokhagymát, vörös- és újhagymát. Ezután hozzáadjuk a kis, gyufányi szeletekre vágott sárgarépát és az apróra kockázott kaliforniai paprikát, majd ezzel is tovább pirítjuk.

Egy laktató egytálétel, ami bármelyik diétába belefér (a receptért KATTINTS IDE)

Jöhet hozzá a "brokkolirizs" is, majd az ízesítők (szójaszósz, chili, só, bors). Alaposan lepirítjuk az egészet. Akkor jó, ha erőteljesen érezni a pirult zöldségek illatát. Miután elkészült, megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és tükörtojással tálaljuk, amihez a tojásokat két evőkanál olajon megsütjük, majd ízesítjük borssal, chilivel és petrezselyemmel. Ízlés szerint sózzuk.

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, akinek pont jól jönne!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept brokkoliból:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...