Igen, a szendvics is változhat az évszakokkal ugyanúgy, mint minden más étel. Sőt, talán még nagyobb igénye is van a változásra a többi ételhez képest, mert a két kenyér (vagy más pékáru) között sokkal több a friss alapanyag, ezekkel pedig egyrészt sokkal könnyebb és sokkal érdemesebb is játszani. Nézzük, hogyan lehet nyáriasabb egy szendvics, és hogyan élvezheti ezt a készítője!
Válts másik kenyérre
Egy szendvics esetében minden a kenyérrel kezdődik, így ez nagyban meghatározza az étel egészét, karaktert és keretet ad neki. Ezért a kenyérválasztásunkkal sokat változtathatunk a szendvicsünkön.
Kerüljük az olyan nehézkes pékárukat, mint a tömény rozskenyér, inkább levegősebb, lazább, ropogósabb fajtákat válasszunk.
Sőt, a kovászos kenyéren, ciabattán és hasonló klasszikus kenyereken túl készíthetjük a szendvicsünket tortillában vagy pitában, esetleg lepényként is.
Könnyíts a húson
A sok és telítő felvágott lehet, hogy nem a legjobb választás nyáron: ilyenkor valami sokkal frissebb, sokkal kevésbé leterhelő töltelék kell a szeletek közé. Húsból használhatunk hajszálvékonyra szelt mortadellát vagy más sonkát a fűszeres és zsíros szalonnák, szalámik helyett.
Ha maradt egy kis sült csirkénk, annak is felhasználhatjuk a nem annyira zsíros részeit, ettől ugyanis könnyeden lesz laktató a szendvicsünk. Sajtokból is inkább keveset használjunk, a hangsúly legyen a zöldségeken.
Tedd tele zölddel
Apropó zöldségek: ilyenkor nyáron nagyon jól tud állni egy szendvicsnek, ha egy egész mezőnyi zöld leveles zöldség terpeszkedik a közepén. Ráadásul most sokkal könnyebb is hozzájutni ezekhez a zöldekhez, így semmi nem állhat az utunkba.
Tegyünk a szendvicsbe sok salátát, rukkolát, bébispenótot és más, számunkra szimpatikus zöldet.
Pakolj bele frissességet
További zöld levelek kerülhetnek még a szendvicsbe, ha friss zöldfűszereket használunk. A bazsalikom például szinte mindenhez illik: pár levéllel érdemes tenni a sonkákra, sajtokra. Persze az egyszerű petrezselyemnek is adhatunk egy esélyt, a veszélyesen élők pedig mentával kísérletezhetnek (annyira nem elvetemült ötlet ám).
Plusz frissességet hozhat még valamilyen ecet: ebből mindenképpen csepegtessünk egy keveset a zöldségeinkre, mielőtt a kenyerek közé tennénk őket.
Zöldséget nyersen és sülve
Használjuk ki, hogy a nyár mérhetetlen mennyiségű friss és szezonális zöldséggel lát el minket, és pakoljuk őket bőséggel a szendvicseinkbe. Ha nyersen szeretnénk használni a zöldségeket, előtte marináljuk őket olívaolajas-ecetes-fűszeres pácban, így sokkal gazdagabb aromájuk lesz.
A frissen készült vagy tegnapról maradt grillzöldségek is új életet kezdhetnek a kenyérszeletek ölelésében, ezzel egy istenien szaftos, szinte főétellel felérő szendvicset hozva létre. Nem mellesleg minden, ami grillezett, tökéletesen nyári hangulatú ételnek számít.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári receptek, ötletek és további inspiráció: