Nyáriasítsd a szendvicseidet, hogy ne legyenek unalmasak

Szendvicset egész évben készítünk, csomagolunk és eszünk, legyen szó uzsonnáról, kirándulásról, strandolásról vagy zsúrról. Persze nem kell mindig ugyanazokhoz a receptekhez ragaszkodni, alkothatunk szezonálisan is!

Igen, a szendvics is változhat az évszakokkal ugyanúgy, mint minden más étel. Sőt, talán még nagyobb igénye is van a változásra a többi ételhez képest, mert a két kenyér (vagy más pékáru) között sokkal több a friss alapanyag, ezekkel pedig egyrészt sokkal könnyebb és sokkal érdemesebb is játszani. Nézzük, hogyan lehet nyáriasabb egy szendvics, és hogyan élvezheti ezt a készítője!

Nyáriasítsd a szendvicseidet, hogy ne legyenek unalmasak

Válts másik kenyérre

Egy szendvics esetében minden a kenyérrel kezdődik, így ez nagyban meghatározza az étel egészét, karaktert és keretet ad neki. Ezért a kenyérválasztásunkkal sokat változtathatunk a szendvicsünkön.

Kerüljük az olyan nehézkes pékárukat, mint a tömény rozskenyér, inkább levegősebb, lazább, ropogósabb fajtákat válasszunk.

Sőt, a kovászos kenyéren, ciabattán és hasonló klasszikus kenyereken túl készíthetjük a szendvicsünket tortillában vagy pitában, esetleg lepényként is.

Focaccia szendvics

Ez egy izgalmas szendvicskülönlegesség, amit már előzőleg megsütött focacciából készítettünk és friss, változatos alapanyagokkal pakoltunk meg. Igazi olasz csemege, szinte ...

Sabich

Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.

Könnyíts a húson

A sok és telítő felvágott lehet, hogy nem a legjobb választás nyáron: ilyenkor valami sokkal frissebb, sokkal kevésbé leterhelő töltelék kell a szeletek közé. Húsból használhatunk hajszálvékonyra szelt mortadellát vagy más sonkát a fűszeres és zsíros szalonnák, szalámik helyett.

Ha maradt egy kis sült csirkénk, annak is felhasználhatjuk a nem annyira zsíros részeit, ettől ugyanis könnyeden lesz laktató a szendvicsünk. Sajtokból is inkább keveset használjunk, a hangsúly legyen a zöldségeken.

Tedd tele zölddel

Apropó zöldségek: ilyenkor nyáron nagyon jól tud állni egy szendvicsnek, ha egy egész mezőnyi zöld leveles zöldség terpeszkedik a közepén. Ráadásul most sokkal könnyebb is hozzájutni ezekhez a zöldekhez, így semmi nem állhat az utunkba.

Tegyünk a szendvicsbe sok salátát, rukkolát, bébispenótot és más, számunkra szimpatikus zöldet.

Pakolj bele frissességet

További zöld levelek kerülhetnek még a szendvicsbe, ha friss zöldfűszereket használunk. A bazsalikom például szinte mindenhez illik: pár levéllel érdemes tenni a sonkákra, sajtokra. Persze az egyszerű petrezselyemnek is adhatunk egy esélyt, a veszélyesen élők pedig mentával kísérletezhetnek (annyira nem elvetemült ötlet ám).

Plusz frissességet hozhat még valamilyen ecet: ebből mindenképpen csepegtessünk egy keveset a zöldségeinkre, mielőtt a kenyerek közé tennénk őket.

Zöldséget nyersen és sülve

Használjuk ki, hogy a nyár mérhetetlen mennyiségű friss és szezonális zöldséggel lát el minket, és pakoljuk őket bőséggel a szendvicseinkbe. Ha nyersen szeretnénk használni a zöldségeket, előtte marináljuk őket olívaolajas-ecetes-fűszeres pácban, így sokkal gazdagabb aromájuk lesz.

A frissen készült vagy tegnapról maradt grillzöldségek is új életet kezdhetnek a kenyérszeletek ölelésében, ezzel egy istenien szaftos, szinte főétellel felérő szendvicset hozva létre. Nem mellesleg minden, ami grillezett, tökéletesen nyári hangulatú ételnek számít.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, ötletek és további inspiráció:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...