Szembesülj a nyers valósággal!

Ha azt mondom, együnk nyers húst, picit mindenki visszahőköl, pedig a zamatos füstölt kolbász vagy a sonka szintén annak számít. Most elkalauzolunk a nyers húsok világába!(X)

A húsételek története egyidős az emberiség történetével. Az idők során rengeteg különböző elkészítési mód kialakult, melyeket az emberi találékonyságnak köszönhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen feladtuk volna mondjuk az ősember egy-két szokását. Az állati eredetű táplálék elsőként nyers formában került be a szervezetünkbe, a nyers hústól pedig még ma sem szakadtunk el teljesen.

Füstös ízek

A gondolat elsőre picit visszarettenthet bennünket, de ha belegondolunk, a füstölt kolbász és sonka sem számít főtt vagy húsételnek – és náluk finomabbat azért nem nagyon találunk. A füstölés az egyik legnépszerűbb módja a nyers hús fogyasztásának. Nemcsak a már említett két élelmiszert, de például más húsokat és lazacot is szokás füstölni. Ne feledkezzünk meg a szalonnáról sem, amelyet jól befűszerezve szintén a füstre szoktunk akasztani. Az eljárás előnye, hogy megőrzi a húsokban található értékes vitaminokat és kémiai elemeket, emellett pedig hosszú időre tartósítja az ennivalót.

Maki sushi recept

Ezzel rokon, picit primitívebb metódus a sima szárítás. Ez talán a legősibb tartósítási módszer, manapság még mindig használják a halak esetében, főként a skandináv országokban, Izlandon és Grönlandon. A napon, levegőn vagy fagyasztás révén történő szárítás kivonja a nedvességet a halból, és így akadályozza meg a romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A nyers valóság

De mi is a helyzet, amikor semmi ilyen előkészítési mechanizmust nem használunk, csak tényleg nyers valóságában szembesülünk a tányérunkon található hússal? A két legismertebb és legnépszerűbb ilyen eledel a tatár bifsztek és a sushi. Az előbbi nyers, fűszerezett darált vagy vagdalt marhahúsból, ideális esetben bélszínből készül, míg utóbbi nyers halat, például tonhalat használ.

Bár kétségtelenül ínyenc falatokról van szó, a fogyasztásuk nem kockázatmentes. A főzés és sütés rengeteg kórokozót, baktériumot pusztít el, ezek nélkül pedig a szalmonella és kólibacilus veszélyének tesszük ki magunkat. Épp ezért jó, ha nem vendéglőben, hanem saját kezűleg, általunk kiválasztott alapanyagokból dolgozunk.

Bélszín tatár a Gresham konyhájából recept

Mindenesetre ezek a fogások ritkaságszámba mennek, így kitettségünk elég alacsony. A nemzetközi híroldalak azonban nemrégiben beszámoltak egy olyan férfiról, aki már több mint öt éve kizárólag nyers hússal táplálkozik: Derek Nance egy rejtélyes gyomorbetegséggel való hosszas küzdelem után próbálta ki ezt a bizarr diétát, és a tünetei teljesen megszűntek. Azóta már a fogmosáshoz is csak nyers zsírt használ.

Szerencsénkre nekünk nem kell ilyen extrém megoldásokhoz folyamodnunk, de néhanapján egy tatár bifsztek nem árthat meg senkinek. Feltéve, ha megfog minket a különleges zamata.(X)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...