Szemesnek áll a világ: ezt edd a szemeid egészségéért

A rengeteg monitor és képernyő előtt töltött idő megviseli a szemünket, ám vannak ételek, amelyekkel támogathatod szemed világát.

Egyrészt azért eszünk, mert éhesek vagyunk, másrészt mert örömet okoz, de egy kis odafigyeléssel a táplálkozás még a szervezetünknek is jót tehet. Például a krumpli a megfelelő módon elfogyasztva a belek állapotát javítja, azonban azt sem érdemes elfelejteni, hogy milyen típusú ételeket, italokat érdemes kerülni edzés után. Most olyan ételeket hoztunk dietetikusok ajánlása alapján, amelyek fogyasztásával a szemed egészségét támogathatod.

Azt már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a répa jót tesz a szemnek. A zöldség jó hírét a beta-karotinnak köszönheti, ami az A-vitamin termeléséhez szükséges, ugyanis ez a vitamin segít az agynak jobban látni kevés fénynél is. Ennél azonban sokkal szélesebb palettáról tudsz válogatni, ha tudatosan szeretnéd megtámogatni a látásod egészségét.

Kaliforniai paprika

Szintén magas az A-vitamin-tartalma a színes kaliforniai paprikáknak. Ez a vitamin azért fontos a szem szempontjából, mert egy antioxidáns, ami az oxidatív stressz ellen véd, és megelőzi a sejtpusztulást, többek között a szemben is. Emellett lutein és zeaxantin van benne, amelyek szintén hozzájárulnak a szem egészségéhez. A lutein az egyetlen carotenoid – egy antioxidánsfajta - , amelyik a retinába kerül. A lutein mondhatni blokkolja a kék fényt, ami a képernyőkből árad.

Fontos hozzátenni, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, tehát egészséges zsírokkal kell párosítani a paprikát, így például olívaolajjal.

  • Tojás

A luteint és a zeaxantint gyakran együttesen lehet megtalálni ételekben, így például a tojásban, mégpedig a sárgájában. Emellett magnézium, kalcium, vad, foszfor és cink is van a tojássárgájában, ami miatt nagyon is ajánlott a fogyasztása, például reggelire.

A sárgarépa is a segít
  • Sötét leveles zöldek

Szintén a lutein és a zeaxantin miatt ajánlott az olyan levélzöldek, mint a spenót vagy a fodros kel beépítése az étrendbe. Ha eddig is fogyasztottad őket smoothie-ban vagy más formában, akkor jár a gratuláció.

A brokkoli szuper rostforrás, emellett a kedvenc lutein és a zeaxantin is megtalálható benne. Azért fontos, hogy ezeket táplálék formájában bevidd a szervezetedbe, mert a test nem képes őket előállítani.

  • Csicseriborsó

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

A lutein és zeaxantin mellett van egy ásványi anyag, amire szintén szükségünk van a szemek egészségéhez: ez a cink. Erre az A-vitamin hasznosulásához van szükség, ami, mint fentebb arról már szó esett, az oxidatív stressz ellen védi a szervezetet. Egy ízletes forrása lehet a csicseriborsó például hummusz vagy más krém formájában. Azonban a cinkből nem kell sok, úgyhogy semmiképp se edd kilószámra a csicseriborsót ezután.

Egy adag tökmagban 10 mg cink van, így egyszerűen beviheted a szervezetedbe ezt az ásványi anyagot: csak szórd a magokat a salátád, levesed, főfogásod tetejére, és kész is.

Gluténmentes répatorta, tökmaggal

A répatorta egy tipikus húsvéti sütemény, de bármikor érdemes megcsinálni. A most elkészített recept gluténmentes, illetve laktóz- és cukormentes, így beilleszthető különböző ...

A szakértők szerint napi 10 mg lutein fogyasztása lenne az ideális, ami a legtöbbször nincs meg az embereknek, ezért érdemes lehet olykor kiegészítőket szedni, vagy növelni a fenti ételek mennyiségét az étrendedben.

Forrásunk volt.


Még több cikk a testi egészségért:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...