Meglepő oka lehet a sok szellentésnek

Ha éppen gázosabbnak érzed magad, nem csoda, ha az étrendedet kezded vizsgálni – pedig egy friss kutatás miatt akár a megnövekedett stressz-szint is állhat a probléma mögött.

Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi amerikai, angol és mexikói felnőttet bántanak bélproblémák. A kutatás azt mutatta, hogy a gyakori szellentés a legnagyobb probléma, ennek oka azonban meglepő: nem a rossz étkezés, hanem inkább a rosszabb életminőség, a stressz, a szorongás és a depresszió a fő kiváltó tényezők.

A kutatás szerint öt emberből négy (81,3 százalék) a szelesedést nevezte meg a leggyakoribb problémának, a kutyorgó gyomor (60,5 százalék), a böfögés (58 százalék) és a rossz lehelet (48,1 százalék) követte a szellentést a sorban.

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Mexikóban közel 6000 emberen végzett kérdőívezés szerint a szorulás, a puffadás és az egyéb okokból megduzzadt has szintén gyakori problémák.

A felmérésben megkérdezettek mindössze 11,1 százaléka számolt be arról, hogy a vizsgált 24 órás időszakban egyáltalán nem tapasztalt gázosodási tüneteket. A válaszadók átlagosan három különböző szelesedési problémát éltek át a 24 óra alatt.

A kutatásból kiderült, hogy a rosszabb életminőség, a stressz, a szorongás és a depresszió volt a fő oka annak, hogy valaki problémákkal küzdött ilyen téren.

A súly és a testtömegindex nem játszott szerepet a bélbántalmak elemzésénél.

„Azt hiszem, a kutatásunk legfigyelemreméltóbb és legmeglepőbb eredménye az, hogy szinte az összes felnőtt naponta tapasztal bélproblémákkal kapcsolatos tüneteket. Ez azért fontos, mert az adatokból egyértelműen kiderül, hogy ezek a tünetek befolyásolják az emberek általános jólétét. Ezeknek a gyakori bélbetegségeknek a nagy száma a depresszió, a szorongás és a stressz magasabb szintjével, valamint az általános életminőség romlásával jár” - mondja Olafur Palsson, az Észak-Karolinai Egyetem professzora, a kutatás egyik szervezője.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...