Meglepő oka lehet a sok szellentésnek

Ha éppen gázosabbnak érzed magad, nem csoda, ha az étrendedet kezded vizsgálni – pedig egy friss kutatás miatt akár a megnövekedett stressz-szint is állhat a probléma mögött.

Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi amerikai, angol és mexikói felnőttet bántanak bélproblémák. A kutatás azt mutatta, hogy a gyakori szellentés a legnagyobb probléma, ennek oka azonban meglepő: nem a rossz étkezés, hanem inkább a rosszabb életminőség, a stressz, a szorongás és a depresszió a fő kiváltó tényezők.

A kutatás szerint öt emberből négy (81,3 százalék) a szelesedést nevezte meg a leggyakoribb problémának, a kutyorgó gyomor (60,5 százalék), a böfögés (58 százalék) és a rossz lehelet (48,1 százalék) követte a szellentést a sorban.

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Mexikóban közel 6000 emberen végzett kérdőívezés szerint a szorulás, a puffadás és az egyéb okokból megduzzadt has szintén gyakori problémák.

A felmérésben megkérdezettek mindössze 11,1 százaléka számolt be arról, hogy a vizsgált 24 órás időszakban egyáltalán nem tapasztalt gázosodási tüneteket. A válaszadók átlagosan három különböző szelesedési problémát éltek át a 24 óra alatt.

A kutatásból kiderült, hogy a rosszabb életminőség, a stressz, a szorongás és a depresszió volt a fő oka annak, hogy valaki problémákkal küzdött ilyen téren.

A súly és a testtömegindex nem játszott szerepet a bélbántalmak elemzésénél.

„Azt hiszem, a kutatásunk legfigyelemreméltóbb és legmeglepőbb eredménye az, hogy szinte az összes felnőtt naponta tapasztal bélproblémákkal kapcsolatos tüneteket. Ez azért fontos, mert az adatokból egyértelműen kiderül, hogy ezek a tünetek befolyásolják az emberek általános jólétét. Ezeknek a gyakori bélbetegségeknek a nagy száma a depresszió, a szorongás és a stressz magasabb szintjével, valamint az általános életminőség romlásával jár” - mondja Olafur Palsson, az Észak-Karolinai Egyetem professzora, a kutatás egyik szervezője.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...