Székesfehérvár mostani területének egy része a római időkben még Gorsium névre hallgatott, magát a várost latinul Alba Regiaként (Királyifehér) emlegették. Később pedig a magyar történelem során jelentős szerepet kapott, így épített öröksége is jelentős, és mai napig élénk a kulturális élete. Ebbe beletartozik a gasztrokultúra is, hiszen évről évre fejlődik, és folyamatosan újdonságokkal rukkol elő Székesfehérvár. Mutatjuk is hat kedvenc helyünket.
Ezek a legjobb helyek Székesfehérváron
Sokat látott már a bEAT, ami 2014 óta látja el a várost jobbnál jobb ételekkel. Akik a modern, átgondolt és gondosan koreografált konyhára szavaznak, biztosan törzshelyükként szeretik ezt az éttermet. Bisztrókonyha az övéké, magyar és nemzetközi klasszikusokkal, illetve saját fantáziákkal. Mindezt egy kreatív séfpárostól, akik a serpenyőkön túl az egész életüket megosztják egymással. Ebédmenüre is érdemes betérni, de mi mégis az estékre figyelünk jobban.
Cím: 8000, Székesfehérvár, Vörösmarty tér 1.
Facebook-oldal
A nagybetűs pizza Székesfehérváron. Nem ma kezdték az ipart, és sikeres helyi üzletük után Budapestre és Veszprémbe is elvitték a saját receptúra alapján készülő pizzáikat. A Dellarosso nem klasszikus nápolyit süt, benne van a saját tapasztalatuk, ízlésük és szívük is – persze hosszan kelesztett és szépen hidratált tésztáról van szó. 35-féle sós változat és egy édes is elérhető ebben a laza, szerethető, és mindig ugyanolyan minőséget biztosító pizzériában.
Cím: 8000, Székesfehérvár, Kossuth utca 14.
Facebook-oldal
Szokás dobálózni vele, hogy egy hely közösségi térként is funkcionál, de a Már vártalak tényleg valami ilyesmit hozott el Székesfehérvárra. Egyszerre kávézó és kovászos pékség, szuper reggelik helyszíne, de tartanak könyvklubokat, zenés estéket is. Valójában egy játékbolt-könyvesboltból nőtte ki magát és a város egyik szerethető intézménye lett. Szuper a diós csigájuk, a túrós batyu, a baguette és a kenyér is. Üres kézzel biztosan nem távozhatunk!
Cím: 8000, Székesfehérvár, Király sor 66.
Facebook-oldal
Hívjuk nagypolgárinak? Miért is ne. A Rosetta ételei modernek és haladnak a korral, sokat merítenek nemzetközi inspirációkból is, de a hazai kedvencek sem hiányozhatnak. Kiemelten figyelnek a húsmentes fogásokra is, nem merül ki a felhozatal a rántott gombafejeknél, sokkal több bennük a fantázia. Hétvégéken nagyvonalú villásreggeliket is ülhetünk náluk: gazdag szendvicsek, granolák, tojásos ételek, lecsó, french toast is az ajánlatot képezi.
Cím: 8000, Székesfehérvár, Szent István tér 14.
Facebook-oldal
A belvárosi Fő utcán járunk, itt találjuk ezt a még friss bisztrót, ami reggel 09:00-től, frekventáltabb napokon éjjelig nyitva tart, és vendégül látja azokat, akik egy steakvacsorára érkeznének, valamint azokat is, akik egy pohár italra és csak csipegetni ülnének be. Hétvégén brunchot rendeznek, este pedig élőzene kíséri a falatozást. Kicsit elegánsabb hely, a pezsgő újdonság a városban.
Cím: 8000, Székesfehérvár, Fő utca 1.
Facebook-oldal
Damniczki Balázs neve országszerte ismerősen cseng: a fehérvári mestercukrász mennyei süteményei és forradalmi fagylaltjai akár egy egész desszertfókuszú kirándulást megérnek. Elképesztő precizitás, szakmaiság jellemzi a manufaktúra minden termékét, a hagyományőrzés pedig éppen olyan fontos, mint a kísérletezés és néha őrült ötletek akár. A zöldségfagylalt sokszor előkerül a Damniczki hallatán, de a somlóirevolúció, a mennyei lúdláb és a ház krémese is figyelemre méltó.
Cím: 8000, Székesfehérvár, Rózsa utca 2.
Facebook-oldal
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Beat Étterem Facebook-oldal
Szerző: Pákozdi Nóra
Ezeket a csuda helyeket is keresd fel az országban: