Ebbe a székelykáposztába nem kerül hús, és ez így van jól

Ha úgy döntöttél, picit elengednéd az „én csak hússal lakok jól" üzemmódot, vagy egy ideje már húsmentesen/vegán módra élsz, és fogytán vagy a recepteknek, akkor most mutatunk egy baromi izgalmasat: székelykáposzta készült nálunk lencsével!

A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet viszont egy polcon árválkodó lencsekonzerv ihlette, és azonnal új kedvenc lett.

A jó minőségű füstölt pirospaprikától megmarad az étel füstös karaktere is, a káposzta pedig pont olyan finom, mint bármelyik húsos verzióban.

Úgyhogy lencsekonzervekkel elő, mert ez a vegán székelykáposzta lesz új kedvenc (bő)félórás ebédetek!

Hozzávalók: 

olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, füstölt pirospaprika, őrölt fűszerkömény, fekete bors, lencse (főtt), savanyú káposzta, víz, babérlevél, növényi tejföl, kukoricakeményítő, snidling

És hogy hogyan készül ez a vegán finomság? Így!

Az olívaolajat felhevítjük, rádobjuk az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát, megsózzuk, majd üvegesre pároljuk. Picit akár meg is karamellizálhatjuk.

A párolt hagymát aztán megszórjuk füstölt paprikával, őrölt köménnyel, és ízlés szerint borsot is őrlünk rá. Alaposan elkeverjük.

Jöhet hozzá a lecsepegtetett főtt lencse, majd egy gyors keverés után az átmosott és kinyomkodott savanyú káposzta is.

Felöntjük 4-5 deci vízzel, hozzáadunk egy babérlevelet, majd lefedve főzzük fél órát. Közben párszor keverjünk rajta, nehogy leégjen.

Fél óra alatt a leve nagy részét elfőtte a káposzta, de azért a maradékból egy pár kanálnyit merjünk egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a (növényi) tejfölt és a keményítőt, keverjük csomómentesre, majd öntsük vissza a káposztára.

Nézd meg, hogy készítette nálunk Petra:

Keverjük össze az egészet, főzzük így további 2-3 percet, majd azon melegében tálaljuk kevés snidlinggel és növényi tejszínnel díszítve.

Recept és képek: Rosanics Petra

A húsmentes lencsés székelykáposzta teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Petrától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...