Ebbe a székelykáposztába nem kerül hús, és ez így van jól

Ha úgy döntöttél, picit elengednéd az „én csak hússal lakok jól" üzemmódot, vagy egy ideje már húsmentesen/vegán módra élsz, és fogytán vagy a recepteknek, akkor most mutatunk egy baromi izgalmasat: székelykáposzta készült nálunk lencsével!

A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet viszont egy polcon árválkodó lencsekonzerv ihlette, és azonnal új kedvenc lett.

A jó minőségű füstölt pirospaprikától megmarad az étel füstös karaktere is, a káposzta pedig pont olyan finom, mint bármelyik húsos verzióban.

Úgyhogy lencsekonzervekkel elő, mert ez a vegán székelykáposzta lesz új kedvenc (bő)félórás ebédetek!

Hozzávalók: 

olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, füstölt pirospaprika, őrölt fűszerkömény, fekete bors, lencse (főtt), savanyú káposzta, víz, babérlevél, növényi tejföl, kukoricakeményítő, snidling

És hogy hogyan készül ez a vegán finomság? Így!

Az olívaolajat felhevítjük, rádobjuk az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát, megsózzuk, majd üvegesre pároljuk. Picit akár meg is karamellizálhatjuk.

A párolt hagymát aztán megszórjuk füstölt paprikával, őrölt köménnyel, és ízlés szerint borsot is őrlünk rá. Alaposan elkeverjük.

Jöhet hozzá a lecsepegtetett főtt lencse, majd egy gyors keverés után az átmosott és kinyomkodott savanyú káposzta is.

Felöntjük 4-5 deci vízzel, hozzáadunk egy babérlevelet, majd lefedve főzzük fél órát. Közben párszor keverjünk rajta, nehogy leégjen.

Fél óra alatt a leve nagy részét elfőtte a káposzta, de azért a maradékból egy pár kanálnyit merjünk egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a (növényi) tejfölt és a keményítőt, keverjük csomómentesre, majd öntsük vissza a káposztára.

Nézd meg, hogy készítette nálunk Petra:

Keverjük össze az egészet, főzzük így további 2-3 percet, majd azon melegében tálaljuk kevés snidlinggel és növényi tejszínnel díszítve.

Recept és képek: Rosanics Petra

A húsmentes lencsés székelykáposzta teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Petrától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek