Szegény nők: ezért HIDEG a lábfejük akár még nyáron is

A legtöbb nőnek bevallottan igen gyakran fázik a lábfeje, amit olykor még a partner is érzékelni kénytelen, amikor például tévénézés közben az ölébe venné kedvese lábát...

A jelenség oka egyetlen forrásra vezethető vissza, holott jó néhány tévképzet él ezzel kapcsolatban az emberek fejében. Utóbbiak közül a gyakori az, hogy a nőknek általában alacsonyabb a vérnyomása, és ezzel lehet összefüggésben a másik, ami pedig a magasabb testzsírarányt tenné felelőssé a jégcsaplábakért.

A valódi ok: kevesebb izom

A valódi ok viszont az, hogy a nők és a férfiak hőháztartása különbözik: a férfiak testének nagyjából negyven százaléka izom, és ebből a test hozzávetőleg tíz százalékot arra fordít, hogy hőt állítson elő.

A nőknél viszont csupán átlagosan egy erős húsz százalék a testben az izom aránya, így értelemszerűen jóval kevesebb hőt tud ez az izomtömeg előállítani.

Tehát esélyes, hogy egy nő, aki rendszeresen súlyzós edzéseket végez, kevésbé lesz hideglábú, mint "csupán" jógázó, vagy nem sportoló nőtársai.

De miért pont a végtagok hűlnek ki?

Ennek oka, hogy akármennyi is az előállított hő, elsősorban arra használja a test, hogy a létfontosságú szerveket melegen tartsa, és csak ha ez a feltétel teljesült, jut hő a kevésbé fontos területekre, és úgy tűnik, hogy a lábfej egész jól bírja, ha nincs felfűtve, azaz relative kevés vér kering benne. Így simán előfordul, hogy míg a test belső szerveinek hőmérséklete a normál 37 Celsius fok, a végtagok csupán 10 fokosak, és ez sem jelent semmi problémát, hacsak a partner nem elég megértő a jéghideg végtag érintésekor.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...