Szegény nők: ezért HIDEG a lábfejük akár még nyáron is

A legtöbb nőnek bevallottan igen gyakran fázik a lábfeje, amit olykor még a partner is érzékelni kénytelen, amikor például tévénézés közben az ölébe venné kedvese lábát...

A jelenség oka egyetlen forrásra vezethető vissza, holott jó néhány tévképzet él ezzel kapcsolatban az emberek fejében. Utóbbiak közül a gyakori az, hogy a nőknek általában alacsonyabb a vérnyomása, és ezzel lehet összefüggésben a másik, ami pedig a magasabb testzsírarányt tenné felelőssé a jégcsaplábakért.

A valódi ok: kevesebb izom

A valódi ok viszont az, hogy a nők és a férfiak hőháztartása különbözik: a férfiak testének nagyjából negyven százaléka izom, és ebből a test hozzávetőleg tíz százalékot arra fordít, hogy hőt állítson elő.

A nőknél viszont csupán átlagosan egy erős húsz százalék a testben az izom aránya, így értelemszerűen jóval kevesebb hőt tud ez az izomtömeg előállítani.

Tehát esélyes, hogy egy nő, aki rendszeresen súlyzós edzéseket végez, kevésbé lesz hideglábú, mint "csupán" jógázó, vagy nem sportoló nőtársai.

De miért pont a végtagok hűlnek ki?

Ennek oka, hogy akármennyi is az előállított hő, elsősorban arra használja a test, hogy a létfontosságú szerveket melegen tartsa, és csak ha ez a feltétel teljesült, jut hő a kevésbé fontos területekre, és úgy tűnik, hogy a lábfej egész jól bírja, ha nincs felfűtve, azaz relative kevés vér kering benne. Így simán előfordul, hogy míg a test belső szerveinek hőmérséklete a normál 37 Celsius fok, a végtagok csupán 10 fokosak, és ez sem jelent semmi problémát, hacsak a partner nem elég megértő a jéghideg végtag érintésekor.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...