Szegedi tarhonyás Dékány Ferenctől, a Kolbászkirálytól

Egy igazán magyaros ételt készített Dékány Ferenc - Kolbászkirály - Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakáccsal. Természetesen nem hiányozhatott a kolbász sem a tarhonyásból. (x)

Dékány Ferenc, azaz Feri bácsi - akit sokan 'Kolbászkirályként' is ismerhetnek - a hazai ízek, de főként a kolbász imádója és szakértője. Ezért is választotta egyik kedvencét, a szegedi tarhonyást, melynek elkészítéséhez barátját, és vicces módon keresztapját, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakácsot hívta segítségül.

Feri bácsi már fiatalon is főzött: mivel hétvégén szülei kolbászt árultak, az ő feladata volt az ebéd elkészítése. Ennek köszönhetően hamar beletanult a főzés rejtelmeibe, és a mai napig minden hétvégén ő főz a kilenc fős családnak, valamint ő gondoskodik az ételek elkészítéséről a nagyobb családi összejöveteleken is. Feri bácsi életútjáról és kolbászkirállyá válásáról ITT olvashattok bővebben.

A szegedi tarhonyás receptjét a Magyarok Asztala című könyvből készítették el. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, ezért saját díszpéldányát a főzésre is elhozta, és megmutatta nekünk.

A szegedi tarhonyás receptjét a képre kattintva találod!

A 86 éves Feri bácsi szerint a hosszú élet titka, hogy kolbászt kell enni kolbásszal. Reggelire szeletelt kolbászt fogyaszt, délben paprikás krumpliba teszi a kolbászt, estére pedig, ahogy elmondta, ami "megmaradt ebédről, azt nem lehet kidobni, muszáj megenni".

A kolbászt főzéshez karikára vágjuk, kóstolás esetén ferdén kell szeletelni

A szegedi tarhonyás elkészítéséhez Feri bácsi a saját cégük, a Deka Union Kft. által gyártott, Címeres füstölt vékony kolbászt választotta. Cégüket fiával közösen alapították 2009-ben, és mostanra 29-féle terméket gyártanak, amelyek közül mindenki megtalálja az alkalomhoz legjobban illőt: reggelire szeletelt vastagkolbászt, az ebédbe vékony lángolt kolbászt, nyári estékre pedig egy jó grillkolbászt.

Keress még több kolbászféleséget a Deka Union kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...