Szegedi tarhonyás Dékány Ferenctől, a Kolbászkirálytól

Egy igazán magyaros ételt készített Dékány Ferenc - Kolbászkirály - Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakáccsal. Természetesen nem hiányozhatott a kolbász sem a tarhonyásból. (x)

Dékány Ferenc, azaz Feri bácsi - akit sokan 'Kolbászkirályként' is ismerhetnek - a hazai ízek, de főként a kolbász imádója és szakértője. Ezért is választotta egyik kedvencét, a szegedi tarhonyást, melynek elkészítéséhez barátját, és vicces módon keresztapját, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakácsot hívta segítségül.

Feri bácsi már fiatalon is főzött: mivel hétvégén szülei kolbászt árultak, az ő feladata volt az ebéd elkészítése. Ennek köszönhetően hamar beletanult a főzés rejtelmeibe, és a mai napig minden hétvégén ő főz a kilenc fős családnak, valamint ő gondoskodik az ételek elkészítéséről a nagyobb családi összejöveteleken is. Feri bácsi életútjáról és kolbászkirállyá válásáról ITT olvashattok bővebben.

A szegedi tarhonyás receptjét a Magyarok Asztala című könyvből készítették el. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, ezért saját díszpéldányát a főzésre is elhozta, és megmutatta nekünk.

A szegedi tarhonyás receptjét a képre kattintva találod!

A 86 éves Feri bácsi szerint a hosszú élet titka, hogy kolbászt kell enni kolbásszal. Reggelire szeletelt kolbászt fogyaszt, délben paprikás krumpliba teszi a kolbászt, estére pedig, ahogy elmondta, ami "megmaradt ebédről, azt nem lehet kidobni, muszáj megenni".

A kolbászt főzéshez karikára vágjuk, kóstolás esetén ferdén kell szeletelni

A szegedi tarhonyás elkészítéséhez Feri bácsi a saját cégük, a Deka Union Kft. által gyártott, Címeres füstölt vékony kolbászt választotta. Cégüket fiával közösen alapították 2009-ben, és mostanra 29-féle terméket gyártanak, amelyek közül mindenki megtalálja az alkalomhoz legjobban illőt: reggelire szeletelt vastagkolbászt, az ebédbe vékony lángolt kolbászt, nyári estékre pedig egy jó grillkolbászt.

Keress még több kolbászféleséget a Deka Union kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...