Dékány Ferenc, azaz Feri bácsi - akit sokan 'Kolbászkirályként' is ismerhetnek - a hazai ízek, de főként a kolbász imádója és szakértője. Ezért is választotta egyik kedvencét, a szegedi tarhonyást, melynek elkészítéséhez barátját, és vicces módon keresztapját, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakácsot hívta segítségül.
Feri bácsi már fiatalon is főzött: mivel hétvégén szülei kolbászt árultak, az ő feladata volt az ebéd elkészítése. Ennek köszönhetően hamar beletanult a főzés rejtelmeibe, és a mai napig minden hétvégén ő főz a kilenc fős családnak, valamint ő gondoskodik az ételek elkészítéséről a nagyobb családi összejöveteleken is. Feri bácsi életútjáról és kolbászkirállyá válásáról ITT olvashattok bővebben.
A szegedi tarhonyás receptjét a Magyarok Asztala című könyvből készítették el. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, ezért saját díszpéldányát a főzésre is elhozta, és megmutatta nekünk.
A 86 éves Feri bácsi szerint a hosszú élet titka, hogy kolbászt kell enni kolbásszal. Reggelire szeletelt kolbászt fogyaszt, délben paprikás krumpliba teszi a kolbászt, estére pedig, ahogy elmondta, ami "megmaradt ebédről, azt nem lehet kidobni, muszáj megenni".
A szegedi tarhonyás elkészítéséhez Feri bácsi a saját cégük, a Deka Union Kft. által gyártott, Címeres füstölt vékony kolbászt választotta. Cégüket fiával közösen alapították 2009-ben, és mostanra 29-féle terméket gyártanak, amelyek közül mindenki megtalálja az alkalomhoz legjobban illőt: reggelire szeletelt vastagkolbászt, az ebédbe vékony lángolt kolbászt, nyári estékre pedig egy jó grillkolbászt.
Keress még több kolbászféleséget a Deka Union kínálatában itt!