Szegedi tarhonyás Dékány Ferenctől, a Kolbászkirálytól

Egy igazán magyaros ételt készített Dékány Ferenc - Kolbászkirály - Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakáccsal. Természetesen nem hiányozhatott a kolbász sem a tarhonyásból. (x)

Dékány Ferenc, azaz Feri bácsi - akit sokan 'Kolbászkirályként' is ismerhetnek - a hazai ízek, de főként a kolbász imádója és szakértője. Ezért is választotta egyik kedvencét, a szegedi tarhonyást, melynek elkészítéséhez barátját, és vicces módon keresztapját, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakácsot hívta segítségül.

Feri bácsi már fiatalon is főzött: mivel hétvégén szülei kolbászt árultak, az ő feladata volt az ebéd elkészítése. Ennek köszönhetően hamar beletanult a főzés rejtelmeibe, és a mai napig minden hétvégén ő főz a kilenc fős családnak, valamint ő gondoskodik az ételek elkészítéséről a nagyobb családi összejöveteleken is. Feri bácsi életútjáról és kolbászkirállyá válásáról ITT olvashattok bővebben.

A szegedi tarhonyás receptjét a Magyarok Asztala című könyvből készítették el. E könyv, melynek eredeti példányát 2007-ben az Országházban is kiállították, a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit foglalja össze a magyarok étkein keresztül a honfoglalástól napjainkig. A könyv szerkesztésében Feri bácsi is részt vett, ezért saját díszpéldányát a főzésre is elhozta, és megmutatta nekünk.

A szegedi tarhonyás receptjét a képre kattintva találod!

A 86 éves Feri bácsi szerint a hosszú élet titka, hogy kolbászt kell enni kolbásszal. Reggelire szeletelt kolbászt fogyaszt, délben paprikás krumpliba teszi a kolbászt, estére pedig, ahogy elmondta, ami "megmaradt ebédről, azt nem lehet kidobni, muszáj megenni".

A kolbászt főzéshez karikára vágjuk, kóstolás esetén ferdén kell szeletelni

A szegedi tarhonyás elkészítéséhez Feri bácsi a saját cégük, a Deka Union Kft. által gyártott, Címeres füstölt vékony kolbászt választotta. Cégüket fiával közösen alapították 2009-ben, és mostanra 29-féle terméket gyártanak, amelyek közül mindenki megtalálja az alkalomhoz legjobban illőt: reggelire szeletelt vastagkolbászt, az ebédbe vékony lángolt kolbászt, nyári estékre pedig egy jó grillkolbászt.

Keress még több kolbászféleséget a Deka Union kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek