Szomorú tény derült ki a szegedi őrölt paprikáról

A szegedi őrölt paprika összetevőit elnézve már nem is olyan magyaros ez a fűszer, mint azt gondolnánk.

Nagy bajban van a magyar fűszerpaprika-ágazat, ami miatt egyre több az import termék a hazai boltok polcain. Sőt, már akadnak olyan szegedi paprikák is, amelyek két harmada perui, spanyol vagy bolgár őrleményből áll – írja a Pénzcentrum oldala.

Szomorú tény derült ki a szegedi őrölt paprikáról

Több ezer forintba kerül kilója

Az utóbbi időben teljesen elszálltak a hazai fűszerpaprika-árak. Ez abból is jól látszik, hogy idén nyár végén a őrölt fűszerpaprikák kilós átlagára 8.000 forint felett alakult. Az I. osztályú, dedikáltan magyar paprikából készült termékek pedig még ennél is drágábbak lettek. Utóbbiak kilós átlagára ugyanis 13.000 - 15.000 forint körül mozgott.

A magas árak hátterében részben az áll, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkennek a hazai termőterületek, ezzel együtt pedig a megtermelt mennyiség is – mutat rá az oldal. De az sem segít a problémán, hogy a hazai paprikaőrlemény termelői ára Magyarországon általában folyamatosan 30-60%-kal a világpiaci átlagár felett alakul.

Babgulyás

A babgulyás télen-nyáron megállja a helyét az asztalon. Ezek alapján pedig te is bármikor elkészítheted otthon!

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Szaftos paprikás csirke

A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...

Továbbá az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyarországi termelés sokkal drágább a versenytársakénál. Miért? Mert itthon gázzal szárítják a paprikát, a délebbi termőterületeken azonban ez a folyamat a napon történik. Az ágazatban továbbá hatalmas szükség lenne például a feldolgozás elsődleges fázisainak fejlesztésére is.

A fűszerpaprika-import mára meghaladja a 3 ezer tonnát

A fenti tényezők miatt nem nagy meglepetés, hogy több tonnányi import termék érkezik az országba, amelyek rendkívül olcsók. Ám, a szakértők szerint hatalmas minőségbeli különbség van az import és a magyar termékek között.

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Egyszerű cigánypecsenye

A cigánypecsenye szinte a legtöbb magyarosnak mondott étteremben elérhető, és ennek köszönhetően rengeteg ember egyik kedvenc étele, amit nem biztos, hogy idáig otthon is elkészítettek. ...

Nemcsak magyar paprika kerül a zacskóba

A történetet tovább bonyolítja, hogy például a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott egyik, Szegedi Paprikaként árult termék esetében mind az I., mind a II. osztályú áru esetében a magyar paprika aránya csupán az egy harmadát teszi ki a csomagolásban feltüntetett mennyiségnek.

„Az I. osztályú termékben egészen pontosan 35 százaléknyi a hazai paprika részaránya, ami mellett a többi spanyol és bolgár paprika. A II. osztályú termék esetében viszont már csak 34 százalék a hazai arány, ami mellett perui és szintén bolgár paprika található" – emeli ki a cikk.

Már csak 34 százalék a hazai arány / Fotó: Pénzcentrum

De mi a helyzet a Hungarikumok kategóriájába tartozó szegedi fűszerpaprikával?

A Szegedi Paprika Zrt. által gyártott „Eredetvédett Szegedi Paprika" nevű termék 100 százalékban szegedi tájkörzetben termett fűszerpaprikából készült.

Ebből a 80 grammos kiszerelés 669 forintba kerül, a kilós ára pedig 8 340 forint. Ez annyit jelent, hogy ez a termék nem sokkal drágább, mint a gyártó azon I. osztályú bolti termékei, amelyek 60 százaléka spanyol vagy bolgár paprikából készülnek.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...