6 étterem, ahol a szegedi halászlén túl is megízlelheted Szegedet

Saját halászléstílus, saját pirospaprika, Pick szalámigyár, pezsgő egyetemi élet, a mediterránhoz közelítő éghajlat, a Tisza és a Maros folyók találkozása. De mit együnk Szegeden?

Üdv Szegeden, ahol lenni jó és enni is jó: 6 különböző stílusú éttermet ajánljunk a Napfény városában.

  • Újító konyha az óvárosban, a Michelin Guide ajánlásával: Alabárdos

Az ország egyik legtehetségesebb ifjú séfje, Tóth Pál alkotásait kóstolhatjuk a belvárosi étteremben – miután kigyönyörködtük magunkat a kreációiban. Még a fine dining világában is kiemelkedően esztétikusnak számítanak Tóth Pál fogásai, és az ízek sem maradnak el a látvány mögött. Ha egy egyszerűnek tűnő hagymalevest kérünk ki, az is ötféle hagymából készül, füstölt marhanyelv, kaviár és parmezán mellett. Látszólag klasszikus ételeket is étlapra tesz a séf, így rántott borjúkarajt krumplipürével, somlói galuskát és túrógombócot is, de ezekben sem a jól bevetett megoldásokra számítsunk:

„…én nem az anyukám főztjét akarom a konyhámban viszont látni, hanem járom a magam útját. Különleges ízpárosításokat akarok összehozni, meg akarom mutatni, hogy milyen technikai képességeim vannak, és látványban is olyat szeretnék nyújtani, ami elvarázsolja a vendégeket” – mesélte a Nosaltynak adott interjújában. Egy ideje a Michelin Guide által ajánlott étterem is.

Alabárdos Étterem / forrás

Alabárdos Étterem

Szeged, Oskola u. 13.

  • A Michelin-kalauz térképén is tényező: Alkimista Kulináris Műhely

Nem csak hangzatos elnevezés a kulináris műhely, az Alkimista valóban kuriózum, nem csak Szegeden, hanem országos szinten is. Katkó Krisztina gasztronómiai világát és világlátását tavaly részletesebben is bemutattuk, és a rendhagyó éttermi koncepciót a magyar vidékre megérkezett Michelin Guide is ajánlással értékelte.

Az aprócska Alkimista hetente mindössze három estén tart nyitva, mindössze 16 vendéget fogadnak, 9-11 fogásos degusztációs menüjükkel. Katkó Krisztina séf, kulináris kutató és kalandor, egyszerűen csak bízzuk rá magunkat. A nyári vacsoranaptárja menüi így hangoznak: A Nyárillatú, A Napfordulós, Az Aratómenü, A Kortárs Kis Piros, A Kisvendéglős. Az Alkimistát egyszer mindenkinek látnia és kóstolnia kell!

Alkimista Kulináris Műhely / forrás

Alkimista Kulináris Műhely

Szeged, Kelemen utca 2.

  • A Kapca nélkül értelmezhetetlen Szeged vendéglátása: immár a Rézhárssal is várnak

„Éttermünkben nem verjük átvendégeinket növényi alapú sajttal, a marhahús nem főleg vagy részben marha, hanem teljesen” – szól a Kapca vallomása, és minden szegedi tudja, hogy itt valóban őszinte a konyha, a legjobb specialty kávéktól és kisüzemi söröktől a teljes menüig. Sokan a kézműves hamburgerek miatt preferálják a Kapcát, olyan kreációkkal nyomulnak, mint Lila Köd, a Papa vagy a Gyerek burger, ínyenc hozzávalókkal.

Nemrég a Rézhárs Bisztrót is becsatlakoztatták a Kapca mellé, még egyet emelve a téten. A fine bistro kategóriába sorolnánk az egyazon házszám alatt keresendő éttermet, ahol kifinomultabb gourmet fogásokkal várnak, kiegészítve a Kapca laza, de igényes vonalát egy kicsit emelkedettebb vendéglátással is.

Kapca Kávézó és Bisztró / forrás

Kapca Kávézó és Bisztró és Rézhárs Bisztró

Szeged, Rákóczi u. 1., Alsóvárosi Kultúrház

  • Kövesd a fekete macskát: Cirmi

Cirmi jó cica: megbízható, megfizethető és a kategóriájában abszolút kiemelkedő. Nem bonyolítják túl, egyszerűen csak menő ételeket készítenek, legyen az pho leves, pad thai, fajitas, rizottó vagy csirkeszárny, de ezeket nagyon is komolyan veszik. Akiknek gyengéi a jól megkomponált burgerek, biztosan cirmiztek már Szegeden, a hónap burgereiként olyan kreációkat hirdetnek meg, mint a tépett bárányhúsos, a húsvétra hangolt tormás tojáskrémes sült tarjával vagy a tépett kacsás áfonyás lilakáposztával, narancsos majonézzel. A júniushoz címett hortobágyi Angus-burgerhez pedig állkapcsokat kiakasztani!

Cirmi

Szeged, Tisza Lajos krt. 76.

  • Ropogós széleket és a legjobb sörökat a népnek! Plebs Crust & Craft

Az egyik legjobb dolog, ami egy hasonló stílusú, kisebb hellyel történhet, ha a tulajdonosok gondolnak egy merészet, és nem akarnak egyszerre tíz hangszeren játszani. A szellemes nevet kapott Plebs Crust & Craftból a rutinosabban ki is találhatják, hogy itt bizony ropogós szélekre és kraftsörökre számíthatunk, a bemutatkozásuk is ennyi: „nálunk két dolgot találsz: a nápolyi stílusú pizzát és a legmagasabbra értékelt kraftsöröket”. Ha azt gondolnánk, hogy uncsi a dolog, a legnagyobbat tévedünk. Egyik új pizzájukkal világítanánk meg ezt: a Rocambolesque nevének jelentése fantasztikus kaland. Taleggio sajt, savanyú uborka, dijoni mustára sonka, újhagyma és válogatott pul biber chili csábít kalandra.

Plebs Crust & Craft / forrás

Plebs Crust & Craft Szeged, Oskola u. 25.

  • Csak mediterránosan a szabad ég alatt: Maláta grillkert

Árnyas fák, méretes napernyők alatt lazulhatunk a fehér murván. Pont így képzelünk egy sörkertet grillételekkel. Sőt. A Maláta vezetői is a legszerencsésebben gondolkodnak: a sörözős, laza hangulat mellé jól csúszó komfortételeket kínálnak, ezek kivitelezése viszont nem az ismert sörkorcsolyák és megúszós konyhák szintjén áll meg, hanem sörözés nélkül is érdemes ide beülni. Az élmény persze a válogatott kraftsörökkel teljes, feszengésmentesen, akár négylábú kísérőinkkel is.

Maláta kézműves sör- és grill kert / forrás

Maláta kézműves sör- és grill kert

Szeged, Somogyi u. 13., Fekete Ház udvara

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Maláta kézműves sör- és grill kert


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...