A nők körében nagyon gyakori a vashiány, mely fáradtsággal, levertséggel, erőtlenséggel jár. A legtöbben a patikákban kapható különböző vaspótló tablettákkal próbálják meg bevinni a megfelelő mennyiséget, pedig vannak olyan ételek, melyekkel ugyanúgy tudjuk pótolni ezt az elengedhetetlen nyomelemet.
A szeder nyersen fogyasztva is remek ellenszer vashiány ellen, de 1 kiló összezúzott szederhez 20 deka cukrot adva, és az elegyet lefedve, 16-22 fokos helyen lassan, 30-60 nap alatt megerjesztve természetes vasbort is készíthetünk belőle, amit naponta 1-2 teáskanálnyi mennyiségben érdemes fogyasztani – írja a Diéta és Fitnesz.
Persze ezen kívül még rengeteg jó tulajdonsága van a szedernek, tehát nem csak a vas miatt érdemes fogyasztani. Nézzük, még miért:
- Magas az antioxidáns-tartalma, így megköti a szabad gyököket, melyek rengeteg betegségért lehetnek felelősek.
- Polifenoltartalmának köszönhetően késlelteti az agy öregedéssel járó folyamatit, mint amilyen a memóriazavar.
- Gyulladáscsökkentő hatása révén megvédhet a gyomorfekély kellemetlenségeitől.
- Magas a C-vitamintartalma, így a szederrel akár ez a vitamin is pótolható.
- A szeder remek rostforrás, ezzel a szervezet méregtelenítő folyamatait támogatja, de a vércukorszint egyenletesen tartását is segíti.
Ha esetleg szeretnél valamilyen finomságot készíteni belőle, akkor hoztunk pár remek ötletet:
Még több szuper alapanyag: