A szavatossági időn túl

Megvásárolt élelmiszereink jelentős része a kukában végzi, pedig a szavatossági idő lejárta után legtöbbjük még egy jó ideig fogyasztható lenne.

Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági idő barátunk, de ellenségünk is egyben. Vigyáz az egészségünkre, hiszen figyelmeztet, hogy ne fogyasszunk romlott táplálékot, túl szigorúan betartva azonban a lejárati dátum szemétbe dobat velünk egy rakás olyan ételt, amelyet még nyugodt lelkiismerettel felhasználhatnánk. Ha nem szeretnénk pazarolni, ám ételmérgezéssel sem nyomnánk szívesen az ágyat, hasznos lehet megjegyezni néhány alapvető szabályt.

A szavatossági idő csak egy megközelítőleges irányadó, és leginkább a kereskedők számára fontos, hiszen e határidő lejárta után már nem forgalmazhatják az adott terméket. A fogyasztók számára azonban ez nem jelenti automatikusan az étel megromlását. Arra is jó, ha figyelünk, hogy az egyes élelmiszereken feltüntetett dátumok nem mindig a lejárati időt, hanem épp ellenkezőleg, a termék készítési vagy csomagolási idejét mutatják - érdemes mindig figyelmesen elolvasni a csomagoláson szereplő apró betűs részeket!

Spóroljuk okosan

Természetesen senkit sem szeretnénk a lejárt élelmiszerek fogyasztására buzdítani, csupán jó tisztában lenni néhány információval, amely segíthet abban, hogy kevesebb ételt dobjunk ki feleslegesen!

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Humusz Glaser konyhájából

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel. Pita kenyérrel vagy friss nyers zöldségekkel mártogatva. Tálaljuk egy kis cayenne-i borssal megszórva, és olívaolajjal meglocsolva. 

Még néhány napig

A hús- és tejtermékek a legérzékenyebb élelmiszerek, a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl azonban még néhány napig ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A lazac és a friss felvágott úgy 1-2 napig fogyasztható a szavatossági időt követően, a tej, tejföl és humusz pedig akár 4-6 nappal a lejárat után is a rendelkezésünkre áll. Hasonló a helyzet a gombával is. Szerencsére a fenti élelmiszerek esetében a szag igen árulkodó tud lenni, hagyatkozzunk hát bátran az orrunkra!

Pár hétig még ne dobjuk ki

Krémsajt, szárazabb sajtok, vaj: ezek mind olyan tejkészítmények, amelyek a szavatossági határidő lejárta után még egy hétig mindenképp biztonsággal fogyaszthatók. A tojás szintén ebbe a kategóriába tartozik, hiszen a tyúk elhagyásának pillanatától számítva még akár egy hónapig is "frissnek" mondható, amennyiben megfelelő körülmények között, hűtőben tároltuk. Ezért a lejárati dátum után még egy-két héttel biztonsággal fogyaszthatjuk! A tanács ugyanaz: a szimatunk segít, a záptojást pedig lehetetlen nem észrevenni.

Hónapokig fogyasztható

Léteznek olyan élelmiszerek is, amelyektől a szavatossági idő lejárta után még hónapokig nem kell félnünk. Meglepő módon a majonéz is ilyen, az érvényességi periódus után még egy hónapig használható fel biztonságosan. A margarin és a nutella még 1-2, az olajbogyó 2-4 hónapig is megőrzi frissességét, a lekvárokat pedig a határidőt követő fél-1 évben is elmajszolhatjuk. A sör esetében 6 hónap és 2 év között lavírozhatunk a szavatossági idő után.

Évelő kaják

Mustárral és ketchuppal a csomagoláson jelzett dátum után még egy évig, a szójaszósszal pedig akár 2-3 évig is feldobhatjuk élelmiszereinket. A méz és a juharszirup pedig gyakorlatilag halhatatlan.

Mandulás sörleves

Foci van, még a fű sem nő. Szerencsésnek mondhatom magam, jóuram nincs oda érte, nem tapad a képernyőre órákig, mi több, igazából nem is érdekli. Juhu! Ám de azért csak németből van ...

Bizonyos élelmiszerek, főként a húsok esetében fagyasztással jelentősen meghosszabbíthatjuk egy-egy termék szavatossági idejét. Igyekezzünk minden húst mélyhűtőbe tenni két-három napon belül, és akkor hosszú hónapokig megőrzik minőségüket! Hűtőben tartva a kenyér élettartama is kihúzható még egy-két hétig, de ebben az esetben már a frissesség kárára.

Humusz gyorsan

Céklás humusz ropogós pitával

Humusz Glaser konyhájából

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

8 dolog, amit Meghan Markle sokat kritizált Netflix sorozatából tanultunk

Március elején debütált Meghan sussex-i hercegné új életmód műsora, a Szeretettel, Meghan, és a fogadtatás...hát, nem nevezhető pozitívnak. Az internet népe nagyítóval elemezte a műsort, hogy aztán ízekre szedje a legkínosabb pillanatokat. Minden hibája ellenére már bejelentették a Szeretettel, Meghan második évadát, ezért összegyűjtöttük, mi mit tanultunk a műsorból.

Szász Nóri

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!