Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági idő barátunk, de ellenségünk is egyben. Vigyáz az egészségünkre, hiszen figyelmeztet, hogy ne fogyasszunk romlott táplálékot, túl szigorúan betartva azonban a lejárati dátum szemétbe dobat velünk egy rakás olyan ételt, amelyet még nyugodt lelkiismerettel felhasználhatnánk. Ha nem szeretnénk pazarolni, ám ételmérgezéssel sem nyomnánk szívesen az ágyat, hasznos lehet megjegyezni néhány alapvető szabályt.
A szavatossági idő csak egy megközelítőleges irányadó, és leginkább a kereskedők számára fontos, hiszen e határidő lejárta után már nem forgalmazhatják az adott terméket. A fogyasztók számára azonban ez nem jelenti automatikusan az étel megromlását. Arra is jó, ha figyelünk, hogy az egyes élelmiszereken feltüntetett dátumok nem mindig a lejárati időt, hanem épp ellenkezőleg, a termék készítési vagy csomagolási idejét mutatják - érdemes mindig figyelmesen elolvasni a csomagoláson szereplő apró betűs részeket!
Spóroljuk okosan
Természetesen senkit sem szeretnénk a lejárt élelmiszerek fogyasztására buzdítani, csupán jó tisztában lenni néhány információval, amely segíthet abban, hogy kevesebb ételt dobjunk ki feleslegesen!
Még néhány napig
A hús- és tejtermékek a legérzékenyebb élelmiszerek, a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl azonban még néhány napig ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A lazac és a friss felvágott úgy 1-2 napig fogyasztható a szavatossági időt követően, a tej, tejföl és humusz pedig akár 4-6 nappal a lejárat után is a rendelkezésünkre áll. Hasonló a helyzet a gombával is. Szerencsére a fenti élelmiszerek esetében a szag igen árulkodó tud lenni, hagyatkozzunk hát bátran az orrunkra!
Pár hétig még ne dobjuk ki
Krémsajt, szárazabb sajtok, vaj: ezek mind olyan tejkészítmények, amelyek a szavatossági határidő lejárta után még egy hétig mindenképp biztonsággal fogyaszthatók. A tojás szintén ebbe a kategóriába tartozik, hiszen a tyúk elhagyásának pillanatától számítva még akár egy hónapig is "frissnek" mondható, amennyiben megfelelő körülmények között, hűtőben tároltuk. Ezért a lejárati dátum után még egy-két héttel biztonsággal fogyaszthatjuk! A tanács ugyanaz: a szimatunk segít, a záptojást pedig lehetetlen nem észrevenni.
Hónapokig fogyasztható
Léteznek olyan élelmiszerek is, amelyektől a szavatossági idő lejárta után még hónapokig nem kell félnünk. Meglepő módon a majonéz is ilyen, az érvényességi periódus után még egy hónapig használható fel biztonságosan. A margarin és a nutella még 1-2, az olajbogyó 2-4 hónapig is megőrzi frissességét, a lekvárokat pedig a határidőt követő fél-1 évben is elmajszolhatjuk. A sör esetében 6 hónap és 2 év között lavírozhatunk a szavatossági idő után.
Évelő kaják
Mustárral és ketchuppal a csomagoláson jelzett dátum után még egy évig, a szójaszósszal pedig akár 2-3 évig is feldobhatjuk élelmiszereinket. A méz és a juharszirup pedig gyakorlatilag halhatatlan.
Bizonyos élelmiszerek, főként a húsok esetében fagyasztással jelentősen meghosszabbíthatjuk egy-egy termék szavatossági idejét. Igyekezzünk minden húst mélyhűtőbe tenni két-három napon belül, és akkor hosszú hónapokig megőrzik minőségüket! Hűtőben tartva a kenyér élettartama is kihúzható még egy-két hétig, de ebben az esetben már a frissesség kárára.
Humusz gyorsan Céklás humusz ropogós pitával Humusz Glaser konyhájából