3 cseppet sem unalmas dolog, amit száraz zsemléből alkothatsz

A száraz zsemle előbb vagy utóbb minden háztartásban megjelenik, hiszen lesznek olyan napok, amikor bizony nem fog elfogyni az összes pékáru. Mihez kezdjünk ilyenkor?

Ugyan a jelenlegi ínséges helyzetben egyre jobban próbálunk takarékosak lenni, maradékok így is keletkeznek néha. A száraz zsemle sajnos gyakori áldozata lehet az időnek: az ipari pékségek termékei szinte csak a vásárlás napján jók, és ha nem vigyázunk, hamar megszikkadnak. Persze egy ilyen általánosan jelentkező problémára már évtizedek óta megannyi megoldás van. Nézzük azonban most azokat, amelyek egy fokkal izgalmasabban használják fel a száraz zsemlét.

3 cseppet sem unalmas dolog, amit száraz zsemléből alkothatsz

Sós „puding”

Ebben az ötletben ötvözhetjük a kalácspudingot a húsokhoz készített töltelékkel. A végeredmény egy olyan ropogós-puha köret lesz, amit bátran adhatunk húsok vagy más főételek mellé, senki nem fogja tudni, hogy maradékból készült.

A zsemlét érdemes közepes darabokra, kockákra vágni, hogy azok jobban meg tudják szívni magukat.

Ugyanis be kell áztatnunk a száraz zsemledarabokat, mégpedig tojás és tej keverékébe. Itt jön a képbe a kalácspuding, csak sósan. Fűszerezzük bátran, amivel csak szeretnénk, szórjunk bele friss zöldfűszereket, újhagymát, amit csak szeretnénk. Utána tegyük az egészet egy kivajazott sütőtála, és süssük nagyjából 180 fokon, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Sajtos rakott zsömle

Gondolkodtam, milyen köretet csináljak a sült csirke mellé, a rizs és a krumpli már uncsi volt , általában van otthon maradék zsömle, mert ugye mindenki a frissebbet eszi meg :) tejföl ...

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Kéksajtos kenyérpuding

Ez egy elképesztően nagy őszi kalóriabomba, de annyira jó, hogy az ember hajlamos megfeldkezni arról a 8000 kalóriáról, amit nagy hirtelen magába töm.

Sült desszert

Hasonló vonalon készülhet a szikkadt zsemléből desszert is. Az áztatáshoz akár elég lehet a tej is: elég, ha a pékárunak visszaadjuk a puhaságát, bár a tojás kellemes, „pudingos” állagot ad neki. Érdemes az áztatáshoz használt „levet” ízesíteni: cukorral, vaníliával.

A zsemléket ne vágjuk szét nagyon, a legideálisabb, ha félbeszeljük őket. Ezután a beáztatott feleket tegyük tepsire, és pakoljuk meg: kerülhet rá édes tejföl, túrókrém, lekvár, befőtt, amit csak szeretnénk. Süssük ezeket is 180 fokon, pirulásig.

Gombóc

Az első gondolatunk itt az lehet, hogy „várjunk csak, gombóc zsemléből: ez mintha ismerős lenne”. De nem, nem zsemlegombócot fogunk készíteni a maradékokból, vagyis nem a klasszikus értelemben.

Fel fogjuk viszont használni a vadas mellé adott köret néhány alapvető szabályát: az áztatást, a liszt és tojás használatát, valamint a gombócformálást.

Liszt csak kevés kell hozzá, épp csak annyi, hogy összeálljon. Tehetünk viszont bele spenótot vagy más, egészen apróra vágott zöldségeket (pl. gomba), esetleg a közepébe sós tölteléket. Ami viszont fontos, hogy alaposan befűszerezzük. Tálalhatjuk valamilyen szósszal vagy magában, olyan lesz, mint egy hústalan fasírt vagy egy nagyon extrás zsemlegombóc.

Petrezselymes tojásfasírt

Valaki mesélt a tojásfasírtról, hogy gyerekkorában mennyire szerette, elmondása alapján próbáltam elkészíteni. A sok petrezselyemtől lesz igazán friss, amolyan nyárias, könnyed ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További praktikus maradékmentő ötletek itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...