3 cseppet sem unalmas dolog, amit száraz zsemléből alkothatsz

A száraz zsemle előbb vagy utóbb minden háztartásban megjelenik, hiszen lesznek olyan napok, amikor bizony nem fog elfogyni az összes pékáru. Mihez kezdjünk ilyenkor?

Ugyan a jelenlegi ínséges helyzetben egyre jobban próbálunk takarékosak lenni, maradékok így is keletkeznek néha. A száraz zsemle sajnos gyakori áldozata lehet az időnek: az ipari pékségek termékei szinte csak a vásárlás napján jók, és ha nem vigyázunk, hamar megszikkadnak. Persze egy ilyen általánosan jelentkező problémára már évtizedek óta megannyi megoldás van. Nézzük azonban most azokat, amelyek egy fokkal izgalmasabban használják fel a száraz zsemlét.

3 cseppet sem unalmas dolog, amit száraz zsemléből alkothatsz

Sós „puding”

Ebben az ötletben ötvözhetjük a kalácspudingot a húsokhoz készített töltelékkel. A végeredmény egy olyan ropogós-puha köret lesz, amit bátran adhatunk húsok vagy más főételek mellé, senki nem fogja tudni, hogy maradékból készült.

A zsemlét érdemes közepes darabokra, kockákra vágni, hogy azok jobban meg tudják szívni magukat.

Ugyanis be kell áztatnunk a száraz zsemledarabokat, mégpedig tojás és tej keverékébe. Itt jön a képbe a kalácspuding, csak sósan. Fűszerezzük bátran, amivel csak szeretnénk, szórjunk bele friss zöldfűszereket, újhagymát, amit csak szeretnénk. Utána tegyük az egészet egy kivajazott sütőtála, és süssük nagyjából 180 fokon, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Sült desszert

Hasonló vonalon készülhet a szikkadt zsemléből desszert is. Az áztatáshoz akár elég lehet a tej is: elég, ha a pékárunak visszaadjuk a puhaságát, bár a tojás kellemes, „pudingos” állagot ad neki. Érdemes az áztatáshoz használt „levet” ízesíteni: cukorral, vaníliával.

A zsemléket ne vágjuk szét nagyon, a legideálisabb, ha félbeszeljük őket. Ezután a beáztatott feleket tegyük tepsire, és pakoljuk meg: kerülhet rá édes tejföl, túrókrém, lekvár, befőtt, amit csak szeretnénk. Süssük ezeket is 180 fokon, pirulásig.

Gombóc

Az első gondolatunk itt az lehet, hogy „várjunk csak, gombóc zsemléből: ez mintha ismerős lenne”. De nem, nem zsemlegombócot fogunk készíteni a maradékokból, vagyis nem a klasszikus értelemben.

Fel fogjuk viszont használni a vadas mellé adott köret néhány alapvető szabályát: az áztatást, a liszt és tojás használatát, valamint a gombócformálást.

Liszt csak kevés kell hozzá, épp csak annyi, hogy összeálljon. Tehetünk viszont bele spenótot vagy más, egészen apróra vágott zöldségeket (pl. gomba), esetleg a közepébe sós tölteléket. Ami viszont fontos, hogy alaposan befűszerezzük. Tálalhatjuk valamilyen szósszal vagy magában, olyan lesz, mint egy hústalan fasírt vagy egy nagyon extrás zsemlegombóc.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További praktikus maradékmentő ötletek itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...