Filléres, és imádják a növények: így készíts tápoldatot száraz kenyérből

A száraz kenyér nemcsak kenyérpudingként vagy otthon reszelt panírmorzsaként végezheti: váljon belőle vegyszermentes növénytápoldat!

Nem sokan gondolnánk, de a száraz kenyér nemcsak maradékmentő kenyérrakottas, házi zsemlemorzsa vagy esetleg édes bundáskenyér alapja lehet: bizony, olcsó növénytápoldat is készülhet belőle!

Száraz kenyérdarabok
Így készíts növényi tápoldatot száraz kenyérből

A szárazkenyér-alapú növényápoló oldat elősegítheti a talaj mikroorganizmusainak működését, miközben támogatja a növények fejlődését

– írja a Sokszínűvidék.

De miért hasznos a növényeknek a kenyér?

Bár a komposztot vagy a (mű)trágyát nem pótolja, de a lisztből, vízből és kovászból készülő kenyér tápanyagai serkentik a növények növekedését, táplálják a talajt. Használjuk a zöldségnövények, fűszernövények és virágzó dísznövények esetében - a paradicsom és a paprika kiemelten kedveli!

Így készüljön a kenyeres tápoldat

Hozzávalók

  • pár szelet száraz kenyér (legyen sima kovászos, adalékmentes, és ne legyen penészes, mert az gombásodáshoz vezethet!)
  • 1 liter langyos víz
Paradicsompalánták a balkonon
A paradicsom és a paprika kiemelten kedveli a kenyeres tápoldatot

Elkészítés

A kenyérszeleteket tedd egy edénybe, öntsd rá a langyos vizet, és hagyd állni 3-5 napig - ekkorra a kenyér erjedésnek indul. Szűrd le, és hígítsd tovább az oldatot vízzel, körülbelül 1:3 arányban. Az így kapott tápoldattal már meg is locsolhatod a növények tövét!

Jótanács:

  • ne öntözd túl gyakran a növényeket vele, mert savanyíthatja a talajt - elég havonta egyszer-kétszer!
  • inkább beltéren használjuk az oldatot, mert az erjedt illat odavonzhatja a rovarokat

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...