A száraz kenyér sokaknak bosszúság: egy elmulasztott lehetőség, hiszen nem ettük meg a vekninket, amíg még friss volt, és most már semmilyen isteni csoda vagy pirító nem tudja újra rághatóvá varázsolni a szeleteket. Azonban nem is kell a rágással bajlódnunk, ugyanis megannyi módszer akad, amivel felhasználhatjuk a száraz kenyeret ételeinkben. És nem, nem csak a morzsáról lesz szó.
Rántott finomságok bundája
Csak azért, hogy mégis essen szó róla: csinálhatunk házi morzsát a maradék kenyérből. Semmi új, teljesen bevett szokás, és szinte minden leleményes háziasszony (és úr) ezt csinálja, ha megszikkadt a vekni egy része.
Ahhoz, hogy teljesen egyenletes legyen a morzsánk, vágjuk darabokra a kenyeret, és szárítsuk ki teljesen a sütőben.
Lehet ugyanis, hogy a kenyér belseje még nem annyira száraz, így a darálás közben ezek a részek nem lesznek ugyanolyan porózus állagúak, mint a héj vagy a szikkadt részek. A sütéstől kissé mélyebb, pirított íze is lesz a morzsánknak.
Levesek gazdagítója
A száraz kenyér nem akar mást, mint újra megpuhulni, ezt pedig megadhatjuk neki, ha belefőzzük egy levesbe. Ez a megoldás sok nemzet falusi konyhájának már alapból része: a kenyérrel tartalmasabbá lehet tenni a leveseket, és így semmi nem kerül a kukába.
Az egyszerű zöldséglevesekben, de akár a krémlevesekben is fantasztikus eredményt érhetünk el a száraz kenyérszeletekkel. Utóbbiak esetében a turmix mindent egységesre krémesít, mégis érezni fogjuk, hogy valamivel gazdagabb az állag. Érdemes mindig a főzés vége felé hozzáadni, hogy ne főjön teljesen szét.
Saláták ropogós eleme
Sok friss, zöldséges köretbe amúgy is kerülne valamilyen ropogós szereplő, általában kruton vagy pirítós formájában. Ezt imitálva ugyanolyan bátran használhatjuk a felkockázott maradék kenyerünket a salátában.
Érdemes az összekeverés előtt megfürdetni a kockákat a salátához készített öntet egy részében: így nem fog kitörni a fogunk, ha ráharapunk egy kenyérre. Hiszen nem kőkemény extrákat szeretnénk a salátában, hanem kellemes, ropogós, kissé elázott darabokat. A száraz kenyér ráadásul kétszer olyan alaposan meg tudja szívni magát bármilyen folyadékban, mint a friss.
Rakottasok biztos alapja
Sült ételeket is készíthetünk a száraz kenyérből, akár sós, de édes verzióban is. Ha készítünk egy tejes-tojásos-sajtos alapot (hasonlóan a quiche töltelékéhez), azt ráönthetjük sült húsra, sült zöldségekre és a száraz kenyerünkre, majd az egészet sütőben megsütve egy felfújtra hasonlító ételt fogunk kapni.
Mindezt ugye eljátszhatjuk édesen is: egy kis plusz cukorral, fahéjjal, vaníliával és citromhéjjal a tejes keverékben, gyümölcsökkel, csokoládéval, lekvárral a sütőtálban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Megannyi konyhai maradékmentő ötlet: