Ötletes ételek száraz kenyérből, hogy ne mindig morzsa legyen

Bármennyire is szeretjük a kenyeret, és bármilyen kínosan ügyelünk is arra, hogy ne legyenek maradékok a konyhánkban, egy-egy darab száraz csücsök biztosan marad majd. Lássuk, mi készülhet ebből a sokszínű maradványból!

A száraz kenyér sokaknak bosszúság: egy elmulasztott lehetőség, hiszen nem ettük meg a vekninket, amíg még friss volt, és most már semmilyen isteni csoda vagy pirító nem tudja újra rághatóvá varázsolni a szeleteket. Azonban nem is kell a rágással bajlódnunk, ugyanis megannyi módszer akad, amivel felhasználhatjuk a száraz kenyeret ételeinkben. És nem, nem csak a morzsáról lesz szó.

Ötletes ételek száraz kenyérből, hogy ne mindig morzsa legyen

Rántott finomságok bundája

Csak azért, hogy mégis essen szó róla: csinálhatunk házi morzsát a maradék kenyérből. Semmi új, teljesen bevett szokás, és szinte minden leleményes háziasszony (és úr) ezt csinálja, ha megszikkadt a vekni egy része.

Ahhoz, hogy teljesen egyenletes legyen a morzsánk, vágjuk darabokra a kenyeret, és szárítsuk ki teljesen a sütőben.

Lehet ugyanis, hogy a kenyér belseje még nem annyira száraz, így a darálás közben ezek a részek nem lesznek ugyanolyan porózus állagúak, mint a héj vagy a szikkadt részek. A sütéstől kissé mélyebb, pirított íze is lesz a morzsánknak.

Rántott csemegeuborka

Hát magyarok vagyunk, nem? Rántsunk ki mindent is, ugyebár! Mi már rendszeresen készítjük, szóval most nektek is elhoztuk ezt a receptet, higgyétek el, nagyon egyszerű és finom is, és ...

Levesek gazdagítója

A száraz kenyér nem akar mást, mint újra megpuhulni, ezt pedig megadhatjuk neki, ha belefőzzük egy levesbe. Ez a megoldás sok nemzet falusi konyhájának már alapból része: a kenyérrel tartalmasabbá lehet tenni a leveseket, és így semmi nem kerül a kukába.

Az egyszerű zöldséglevesekben, de akár a krémlevesekben is fantasztikus eredményt érhetünk el a száraz kenyérszeletekkel. Utóbbiak esetében a turmix mindent egységesre krémesít, mégis érezni fogjuk, hogy valamivel gazdagabb az állag. Érdemes mindig a főzés vége felé hozzáadni, hogy ne főjön teljesen szét.

Karfiolos gazpacho

A gazpacho a spanyol szerelmem, a fehér gazpacho, ráadásul karfiollal pedig hab a tortán. Hűsítő nyári leves, és még a tűzhely mellett se kell órákat állni.

Saláták ropogós eleme

Sok friss, zöldséges köretbe amúgy is kerülne valamilyen ropogós szereplő, általában kruton vagy pirítós formájában. Ezt imitálva ugyanolyan bátran használhatjuk a felkockázott maradék kenyerünket a salátában.

Érdemes az összekeverés előtt megfürdetni a kockákat a salátához készített öntet egy részében: így nem fog kitörni a fogunk, ha ráharapunk egy kenyérre. Hiszen nem kőkemény extrákat szeretnénk a salátában, hanem kellemes, ropogós, kissé elázott darabokat. A száraz kenyér ráadásul kétszer olyan alaposan meg tudja szívni magát bármilyen folyadékban, mint a friss.

Zöldfűszeres babsaláta

Azt szeretem ebben a receptben, hogy gyakorlatilag az összes hozzávalót szabadon variálhatjuk annak függvényében, hogy mi van ott. Variálhatjuk a bab fajtáját (sőt, akár csicseriborsóra ...

Tradicionális Cézár saláta

Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, ...

Rakottasok biztos alapja

Sült ételeket is készíthetünk a száraz kenyérből, akár sós, de édes verzióban is. Ha készítünk egy tejes-tojásos-sajtos alapot (hasonlóan a quiche töltelékéhez), azt ráönthetjük sült húsra, sült zöldségekre és a száraz kenyerünkre, majd az egészet sütőben megsütve egy felfújtra hasonlító ételt fogunk kapni.

Mindezt ugye eljátszhatjuk édesen is: egy kis plusz cukorral, fahéjjal, vaníliával és citromhéjjal a tejes keverékben, gyümölcsökkel, csokoládéval, lekvárral a sütőtálban.

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Tojáslikőrös kenyérpuding

Hétvégi kényeztetetés, amikor az embernek van ideje a ráérős reggelikre. Az se baj, ha kicsit szikkadt kenyeret találunk hozzá, sőt, még jobban beszívja majd a tojáslikőrrel ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Megannyi konyhai maradékmentő ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...