A szappanízű koriander

Kevés, vagy talán egy fűszer sem vált ki olyan heves reakciókat, mint a friss koriander. Van, aki marékszámra dobja az ételbe, és van, aki szörnyű szappanízére panaszkodik.

Az utálkozó tábor a föld színéről is eltörülné: Julia Child amerikai gasztronagyasszony is a korianderfóbiások táborát erősítette, még egy Larry King-interjúban is említést tett a fűszernövény iránti utálatáról. A cikk szerzője az első csapatba tartozik, és mindeddig értetlenül szemlélte a másik oldalt. Most azonban itt a magyarázat: nem a ti hibátok!

A koriander ízét körülbelül 6 különböző összetevő határozza meg, melyek nagy része aldehid. Nagyon leegyszerűsítve a dolog kémiáját, ugyanezek az aldehidek találhatók meg a szappanokban is. Tehát jogos a szappaníz, de vajon miért nem érzi akkor mindenki ugyanezt az aromát? Genetikusok és neurológusok kutatják a jelenséget: egy, a szaglást, és azon belül az aldehidek érzékelését meghatározó gén módosulása szerepet játszhat az erős szappaníz érzékelésében, mely a legtöbbször azoknál a népeknél fordul elő, akik tradicionálisan kevesebbet használják a fűszert.

Korianderes uborkasaláta

Thai éttermekben általában a satay csirkéhez adnak hasonló salátát - én most a thai lazachoz készítettem. Laza vacsorának magában is tökéletes  friss, kellemesen csípős, rohanós ...

Egy 2010-es New York Times-ban megjelent interjúban Dr. Jay Gotfried neurológus viszont kifejti, hogy az agy tanulási folyamata és taníthatósága az ízek érzékelésén is változtathat. Szerinte az ízlelés és a szaglás túlélésben játszott szerepe miatt is lehet utálni a koriandert. A szagok és ízek ugyanis emlékeket, érzelmeket gerjesztenek, ez könnyítette meg az ősember ételgyűjtését, hogy újra meg újra megtalálhassa a megfelelő, tápláló, nem mérgező ételeket a vadonban. A jelenre lefordítva: ha egy étel szaga, íze nem passzol egy ismerős étkezési szokásrendszerbe, hanem egy másik, például a takarítás vagy mosakodás tapasztalatából származik, akkor az agyunk azt helyezi előtérbe, és a szappanos ízre fókuszál a többi összetevő helyett. Viszont pont ezért változtatható is az ízlés, hiszen ha többször találkozunk vele étkezés közben, az agyunk újraprogramozható, és akár a szeretés állapotába is eljuthat.

Korianderes báránycurry

Ez az étel egy indiai receptkönyvből származik (Camelia Pandzsabi: A legjobb curryreceptek Indiából). A Konkan-partvidékről való, ahol jellegzetes termő-, és fűszernövény a ...

Sült paprika korianderrel

A Szingli konyha újabb fejezetéhez érkezvén arra gondoltam, hogy olyasmit fogok ajánlani, ami még bőven elkészíthető a nyári idényzöldségek valamelyikéből, valamint nagyon vágytam ...

A fokozatosság elvében hívőknek – és azoknak, akik szeretnék szeretni a koriandert – pedig álljon itt egy kis tudományos segítség: a korianderes pesto sokkal kevésbé szappanízű, mint a korianderlevelek önmagukban. Az összetört levélkékben ugyanis az enzimek sokkal könnyebben bontják le az aldehideket ízetlenebb komponensekre. Hasonlóan a bazsalikompestóhoz, a koriandereshez is fokhagyma, olaj és valamilyen mag kell – a pisztácia például jól illik a szappanos ízhez. Gazdagíthatjuk még csilivel, és sózzuk, borsozzuk is bátran.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...