A szalonképes szalonczukkedli

Ha találós kérdést tennénk fel róla, az így hangzana: francia ősökkel büszkélkedhet, kis kitérőt tett a német tartományokba, mégis igazi magyar, karácsonyi különlegességként tartják számon, mi az? A válasz: szaloncukor.

Marcipános szaloncukor 2.

Sehol a világon nem díszítik fel ugyanis a karácsonyfát szaloncukorral, csakis Magyarországon. Az őse valóban francia, a fondant, ami már a 14. században ismert volt, és pár száz évvel később egy francia cukrász terjesztette el német területen, onnan pedig hozzánk a betelepülő németekkel érkezett. Valószínű, hogy nevét is a reformkor idején a polgári lakásokban divatossá vált fogadószobáról, vagyis a szalonról kapta, ahol felállították a fenyőfát, amire aztán házilag főzött fondant került. Jókai Mór még – a német cukor szó alapján – szalonczukkedlinek nevezte. A nyúlós, meleg cukormasszát ízesítették lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, kakaóporral, majd vágták, formázták, színes papírba csomagolták.

Receptkönyvben először a híres cukrász, Dobos C. József említi 1881-ben. Aztán neves cukrászdák is készítették (osztrák területen is ismerték a Monarchia idején, de ott nem vált az ünnepi hagyomány részévé), a 20. század pedig már a szaloncukor-dömping ideje. A század első felében még senki nem félt az édességtől, a fölös kilóktól, sőt a szaloncukor annyira szimbolikus jelentőségűvé vált, hogy a háborúk idején száradt kenyérdarabkákat csomagoltak be a kisimított, már használt sztaniolokba, hogy legalább az illúzióját megadják az ünnepnek.

Sokáig csak a konzumszalont lehetett vásárolni, majd megjelent a krémszalon – manapság pedig már elképesztő az íz-, ár- és fajtakínálat. És szerencsére – az otthoni gasztronómia rangjának emelkedése miatt – többen ismét megpróbálkoznak a házi szaloncukor-készítéssel. Lehet, hogy az otthoni nem lesz olyan omlós és sokáig puha, mint a gyári, de legalább tudjuk, mit nassolunk az ünnepek alatt…

Még több szaloncukor recept itt!

Ördögpirula

Az Angyalpirula testvére. Tömör csoki-gyönyör. A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. ...

Diós-narancsos szaloncukor

Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...