Kiderült, melyek idén a legfinomabb szaloncukrok

Kihirdették az Év Szaloncukra 2021 verseny nyerteseit: kategóriák szerint és összességében is díjazták a legfinomabb bonbonokat. A versenyre 152 különböző ízű csokoládét neveztek be, és összesen 24 gyártó termékeit kóstolhatták meg a zsűrizők. A civil kezdeményezésből indult versenyt idén tartották meg második alkalommal.

A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén a kategóriákat, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak sláger ízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték. Idén is kiválasztották a legjobb új ízt, de ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek.

Megválasztották a legfinomabb magyar szaloncukrokat / Fotó: Getty Images

Közösségi kóstolás

A zsűrizésben a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Pár érdekes szám a versenyről:

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 152 szaloncukor közül választották ki.
  • A verseny 9 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 150 kóstoló segített.
  • A kóstolásokra több, mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 15 győztest.

Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett.

A második helyen a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos szaloncukra fehér csokoládéban, ami ezzel a címmel együtt három díjat is besöpört idén, míg a harmadik helyen címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.

Kézműves édességek is szerepeltek

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gödöllői Sulyán Cukrászda fehércsokoládéba mártott roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukra lett az első, a második az idén 3 díjat besöprő Jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval végzett a Demeter Chocolate-től, a harmadik helyen pedig a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukra végzett.

A győztes szaloncukor / Fotó: Sulyán Cukrászda

Az Év Cukormentes Szaloncukra első helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé édesítőszerekkel,szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra édesítőszerekkel lett.

Sokszínű kategóriák

Az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra, második helyre a LIDL hozzáadott cukor nélküli fehércsokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra került, a harmadik a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra lett.

Ízek szerinti verseny

A legjobb marcipános szaloncukor az orosházai Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszalt szilvás marcipános szaloncukra, a legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibbolt ropogós ostyás sós-karamellje lett, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a Demeter Chocolate idén háromszoros díjnyertes jamaicai feketekókuszos szaloncukra, míg a zselés szaloncukrok közül címvédőként a múlt évi nyert a Choco Garden meggyes zselés szaloncukra lett a győztes, akik évek óta magukénak tudhatják a legjobb zselés szaloncukor címét és ebben a versenyben is ismét az élen végeztek.

Az idén először megjelenő új ízek közül a Boci meggyes zselés szaloncukra lett a győztes.

A díjazottak:

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Sulyán Cukrászda - Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója
2. Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Stühmer - pisztácia krémes szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

1. Sulyán Cukrászda - Roppanó kekszes fehércsokoládés trüffel szaloncukor fehércsokoládéban
2. Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Kézműves Cukrászda (Gyula) - sós-karamellás szaloncukor

Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukrai:

1. Stühmer - mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerekkel
2. Lissé - Aranygaluskás szaloncukor hozzáadott cukor nélkül
3. Stühmer - narancsos szaloncukor édesítőszerekkel

Az Év szaloncukra 599 Ft/100g alatti árkategóriában:

1. Tesco - banános-ropogós és málnás-robbanócukros szaloncukor
2. LIDL - fehércsoki eperrel és barackkal hozzáadott cukor nélküli szaloncukor
3. Boci - meggyes zselés szaloncukor

A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden - meggyes zselés szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Hóvirág Fagylaltbár - vörösboros-aszalt szilvás szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer - piemontei mogyorós szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt - roppanó ostyás sós-karamellás szaloncukor
A legjobb kókuszos szaloncukor: Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
Az Év Új Íze: Boci - meggyes zselés szaloncukor

További információ az Év szaloncukra verseny honlapján.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...