Sosem sütünk másként csirkét – Ettől a páctól lesz a legszaftosabb

Megannyi trükk kering az interneten, és mindegyik állítólag hozzásegít minket életünk lehető legszaftosabb sült csirkéjéhez. Ha próbáltunk már párat, de egyikkel sem voltunk elégedettek, ennek a szerencsétlen sorozatnak itt vége szakad: a most bemutatásra kerülő elkészítési módszer után soha nem lesz szükségünk másra. De mi lehet a kulcs?

Minden 2015-ben kezdődött, amikor a neves amerikai gasztroújságíró, Melissa Clark (aki egyébként heti cikkeivel gazdagítja a The New York Times gasztrorovatának hasábjait) bemutatta fetalében pácolt sült csirkéjének receptjét. Vannak olyan pontok az internet történetében, amelyek meghatározóak valamilyen szempontból, és a csirkeszaftosság területén azóta sem láthattunk formabontóbb, de egyben tökéletesebb megoldást. A működési mechanizmus egyszerűen zseniális, csakúgy, mint a kívül fűszeres, ropogós bőrű, belül omlós húsú végeredmény. Lássuk hát, hogyan is készül a valaha létezett legfurcsább, de legszaftosabb sült csirke!

Fetával pácolt sült csirke receptjéért kattints a képre! (Recept és fotó: Hering András)

Clark ötlete egy San Francisco-i étterem eljárásán alapul: ott a séfek a nagykerben vásárolt, vödrös fetasajtok levét használták a hús pácolására. A sós-savós folyadék otthoni körülmények között ritkán fordul elő, a boltban vett kis csomagok általában csak egy-két evőkanálnyit rejtenek a csodaszerből.

Szerencsére a pác könnyen reprodukálható, nem kell hozzá egy egész hordó fetát venni: a sajtot vízzel és sóval kell teljesen simára turmixolnunk, és már indulhat a marinálás!

Az egész csirke ebben a fürdőben tölt el 8-24 órát, ami alatt a rostok ellazulnak, és az egész madarat átjárja a sós, enyhén fanyar aroma. Persze az ízek itt nem állnak meg: sütés előtt egy vastag fűszerkérget is kap a csirke, ami pikáns borsból, karakteres oregánóból és friss citromhéjból készül.

Plusz egy tipp: mielőtt betennénk a csirkét a sütőbe, egy serpenyőben (ami később sütőtálként is szolgálhat) forrósítsunk olajat, és pirítsuk aranybarnára a mellrészt. Ezzel jelentősen felgyorsíthatjuk a sütési időt, illetve kellemes textúrát is adunk a bőrnek.

Fetával pácolt sült csirke receptjéért kattints a képre! (Recept és fotó: Hering András)

Miután kisült életünk legszaftosabb egész csirkéje, először hagyjuk 10 percet pihenni, és csak akkor vágjuk meg. Ha ez idő alatt már nagyon nem tudunk magunkkal mit kezdeni, készítsünk egy gyors zöldsaláta-ágyat a madárnak, például rukkolából. Dresszingként pedig használjuk fel a csirkéből kisült szaftot, némi fetasajttal...hedonizmus felsőfokon.

Fetával pácolt sült csirke receptjéért kattints a képre! (Recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

A fetával pácolt sült csirke receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...