A pulyka közkedvelt karácsonyi főfogás, sokan azonban félnek nekiállni a hatalmas madár egészben való elkészítésének. Tény, hogy az itthon is kapható sütőkbe maximum egy bébipulyka fér be, sokan pedig attól tartanak, hogy a hús nem sül át rendesen, a comb puha, a pulykamell pedig túl száraz lesz.
Korábban már bemutattuk, hogyan süti az ünnepi pulykát egy profi, most azonban egy gyors, ám nagyon praktikus trükköt hoztunk, amelyet egy amerikai élelmiszertudós és könyvszerző, Harold McGee fedett fel a mashed.com olvasói előtt. McGee szerint a puha, szaftos sült pulykamell titka a jég, amelyet sütés előtt kell ráhelyezni a húsra.
Mint minden húst, úgy a pulykát is érdemes a hűtőből kivéve szobahőmérsékleten pihentetni sütés előtt. A fűszerezést követően az egész pulyka mellrészére tegyünk egy-egy jéggel teli zacskót, és azt tartsuk ott legalább húsz percre.
A pulyka melle így hidegebb lesz, mint a többi része, sütéskor kevésbé szárad ki, és sokkal inkább marad szaftos, omlós a hús. A trükköt érdemes lehet grillcsirkével is kipróbálni még karácsony előtt, hogy az ünnepi menü már bizonyítottan finomabb legyen a jeges megoldás által!
Ezek a trükkök is érdekelhetnek: