Felfedjük a tökéletes, szaftos brassói aprópecsenye két legjobb receptjét

A tökéletes brassói mindenkinél más, nekünk viszont van pár trükkünk, amivel bármelyik aprópecsenyét fel lehet turbózni. Két receptet mutatunk.

A brassói eredeti receptjének keletkezéséről sok legenda kering: míg egyesek szerint a brassói gyorsvonaton készítették először a népszerű ételt, mások szerint az első aprópecsenye valóban Brassóban készült. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is vannak nagyon hasonló receptek, de a ma ismert brassói elődjét a Mátyás Pincében készítette először Papp Endre az ötvenes években. Állítólag fontos esemény előtt álltak, de nem kaptak más húst, csak némi sertésfarkat, így azokról vagdosták le a húst. Akkor még nem sült burgonyakockával, hanem zsírban pirított krumplival tálalták.

Mi most mindkét esetben sült krumplival és sertéshússal mutatunk nektek receptet, egyik finomabb, mint a másik, ezt az ételt viszont inkább egy ráérős napon ajánljuk elkészíteni, amikor ebéd után belefér néhány óra pihenés.

Az eredeti brassói recept

Hozzávalók:

1 kg sertéshús (az eredeti recept bélszínt ír), 15 dkg füstölt szalonna (ízlés szerint), 1.5 kg burgonya, 2 db vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, majoránna ízlés szerint, kakukkfű ízlés szerint.

Elkészítés:

A megmosott, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk, zsírban megsütjük.
A sertéshúst is kockákra vágjuk, majd nagyon kevés zsíron pirítani kezdjük.
A meghámozott vöröshagymát felaprítjuk, vagy lereszeljük. A fokhagymát szintén felaprítjuk.
Hozzáadjuk a húshoz, majd fűszerezzük. A burgonyát és a húst az eredeti recept szerint összekeverjük, de ez a lépés elhagyható.

Az eredeti brassói aprópecsenye receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A még szaftosabb megoldás

A teljes receptért kattints ide!

Hozzávalók:

60 dkg sertéslapocka, 80 dkg burgonya, 5 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 evőkanál fűszerpaprika, közepes db hegyes erős paprika, 2 közepes db paradicsom, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg bacon

Elkészítés:

A húst felkockázzuk, a kétfajta szalonnát szintén. A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat. Ha már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és felkarikázott paprika.

Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 90 percig főzzük. Ha szükséges lenne, időnként önthetünk alá egy pici vizet, de ne sokat, mert a sűrű szaft a lényeg.

Mikor már majdnem készen van, forró olajban kisütjük a kis kockára vágott krumplikat, majd szűrőpapírra szedjük. Ha a hús megpuhult, visszaöntjük az edénybe a szalonnapörcöket, hozzáadjuk a forró krumplit, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.

A szaftos brassói aprópecsenye teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is érdemes kipróbálnod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...