Szabira megy a plasztik - júliusban a műanyagpalackok helyett a kulacsoké lesz a főszerep

Ha csatlakozol a Műanyagmentes Július névre hallgató kezdeményezéshez, nem csak a környezetedet véded, de spórolsz is.    

Amikor a boltban telepakoljuk a kosarunkat, általában rengeteg műanyag csomagolóanyag is kerül bele. A zöldségeket sokszor kis plasztik dobozban vesszük meg, nem is beszélve a gyümölcslevekről, kekszekről, tésztákról, üdítőkről...a sor gyakorlatilag végtelen. Ez a sok-sok műanyag sajnos bizony a szeméttelepen vagy a vizekben végzi, igen kevés kerül újrahasznosításra. A vízből a műanyagmikroműanyagként a vízi élőlények testébe kerül, majd miután elfogyasztjuk őket, a mi szervezetünkbe jutnak ezek az anyagok. Ennek a jelenségnek az élettani hatása még ismeretlen.

Mikroműanyag egy tengerparton - idehaza a Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek össze a PET kupa résztvevői

A Plastic Free July alapítvány világméretű kezdeményezést indított útjára: Aki csatlakozik a mozgalomhoz, az júliusban teljesen búcsút mond a nem újrafelhasználható műanyagoknak. Idehaza aFelelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillelközösen felkarolta a mozgalom célkitűzését, és úgy döntött, felveszi a kesztyűt, és harcba indul a PET-palackok ellen.

A szervezetek mindenkit arra buzdítanak, hogy amikor csak van rá lehetőség, júliusban a saját palackját töltse meg ivóvízzel ahelyett, hogy újabb és újabb műanyagüveget vásárolna. Ez nem csak a környezetet kíméli, de a pénztárcádat is.

Ez a hattyú szemétből készítette el a fészkét Koppenhágában

Ha a Gasztrohősökkel töltöd a júliust, keresd a Refill matricát országszerte a vendéglátóhelyeken! Ahol ezt látod, ott ingyen feltöltik a kulacsod vízzel, sőt, a Kőlevesben ha valami más italt vásárolsz, és a saját üvegedben viszed el, kedvezményt kapsz.

Itt olvashatod a programban részt vevő éttermek listáját, ide kattintva pedig térképen is böngészhetsz közöttük.

A program indításaként a Humusz július 7-re Műanyagmentes Pikniket szervez, ahol szakértők segítenek neked abban, hogyan tudsz hatékonyan és könnyedén megvalósítani egy csomagolóanyag- és műanyagmentes életformát.

forrás: Humusz

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ezt főzte Lakatos Márk Máltán - tonhalas szendvics és Fashion Week

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...