A svédek szemetet importálnak, mert nekik nincs elég, ők pedig azzal világítanak!

Egy ország, ami szemetet importál, hogy abból energiát állítson elő a lakosságnak. Igen. Szemetet. Importál. Mert neki már nincs elég. Leborulunk előttük!

Amikor hírt adtunk arról, hogy az Európa-szerte feltornyosult műanyagszemetet egy ökológiai tanácsadó szerint el kéne ásni, aztán majd elővenni, ha már tudunk vele mit kezdeni, számos kérdés felmerült. Facebook-oldalunk kommentelői feltették a kérdést, hogy miért nem állítunk elő a szemétből energiát? Hát ezt a svédek is megkérdezhetnék, ők ugyanis már évtizedek óta ezt teszik.

Ezt láttad?

Ezek után nem biztos, hogy fogsz még avokádót enni

Svédország a hulladék kezelésében és újrahasznosításában régóta kilométerekkel vezet a világ előtt. Nem véletlen, hogy tőlük ered a plogging, a futás és a szemétszedés ötvözése is. Komoly munkát fektetnek abba a tervükbe, hogy 2020-ra megvalósíthassák a zéró hulladék tervét, és hulladékgazdálkodási rendszereiknek köszönhetően végleg leszámoljanak a fosszilis tüzelőanyagokkal.

Folyamatosan fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszereket, jelenleg pedig az évente termelődő 4,4 millió tonna háztartási szemetük 99 százalékából energiát nyernek: a hulladékot távfűtésként, villanyáramként hasznosítják újra.

Az országban 32 hulladék-erőmű üzemel, ezek pedig már több szemetet tudnak feldolgozni, mint amennyit az ország kitermel, így a svédek bizony szemetet importálnak a környező országokból. Igen, szemetet: évente több mint 700 ezer tonna norvég, finn, ír és brit hulladékot használnak fel.

A szemétből termelt energiával 950000 otthont fűtenek, és 260000 otthont látnak el elektromos árammal.

A szelektív hulladékgyűjtésben is nagyon jók: a svédeknek természetes, hogy már az otthonukban szelektíven gyűjtik a szemetet, amit aztán a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnak - ebből pedig bőven akad pár az országban.

Ezt láttad?

100% növényi alapú "nejlonzacskó" menthet meg minket

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Még több hasonló cikk a Gardenistán!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...