Házilag készítettük el kedvenc (svéd) húsgolyónk vegán változatát, és hát csodás lett

A híres-neves bútorbolt egy ideje nemcsak húsos, hanem húsmentes formában is megálmodta, megalkotta és kisütötte már-már sztár státuszú húsgolyóit, a vegák és vegánok nagy boldogságára. Mi pedig nem bírtunk magunkkal, és házilag is elkészítettük.

A világ talán leghíresebb aprócska húsgolyói ők, melyek a különleges barnamártással és a magyar ízlés számára eleinte még szokatlanabb áfonyalekvárral alkotnak tökéletes triót. Ja, a krumplipürét se felejtsük el! A svéd bútorbolt kötbullarja egy csapásra meghódította a fél világ szívét, az otthoni reprodukciók száma pedig végtelen - sokan próbálják házilag újraalakotni az autentikus ízeket, kisebb-nagyobb sikerrel.

Mi a húsos verzió után most a húsmentes vega golyókat is "leutánoztuk", sőt, videóra is vettük, ez lett az eredmény:

Na de miből készül a vegán húsgolyó?

Darált hús helyett tofut és gombát tettünk a golyókba, így lettek szaftosak és táplálóak, és a barnamártást sem akartuk lehagyni: könnyen, alig pár alapanyagból elkészíthetitek ti is, vegán verzióban (lásd lejjebb).

A vegán húsgolyó krémes burgonyapürével és bogyós gyümölcsökből készült lekvárral páratlan és autentikusan "svédes", de aki szalmakrumplira vagy teszem azt tepsis burgonyára vágyik majonézzel, ne tétovázzon, ne szégyellje magát!

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

Az ízesítésről is ejtsünk pár szót:

Tofu fele-fele arányban került a golyó masszájába (és a késes aprítóba) natúrból és füstölt fajtából, így növelve az ízélményt, gombából az ízes-különleges shiitakét választottuk, ezen kívül került bele kókuszolaj és vegán margarin zsiradék gyanánt, misopaszta az ízfokozás végett, petrezselyem meg kapor a zöld, buja és friss ízekért, valamint só, bors, némi mustár és hagyma is.

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

A vegán barnamártás ezekből állt össze:

A barnamártás is nélkülözött minden állati összetevőt, így került bele zöldségalaplé, liszt és zsiradék, só, bors, fokhagymapor, misopaszta, mustár és szegfűbors az ízek öröméért, végül zabtejszín a krémességért. Próbáljátok ki!

Ha esetleg másfajta húsgolyó a vágyatok:

A ''Vegán svéd "húsgolyó' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess vegán receptjeink közül:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...