Házilag készítettük el kedvenc (svéd) húsgolyónk vegán változatát, és hát csodás lett

A híres-neves bútorbolt egy ideje nemcsak húsos, hanem húsmentes formában is megálmodta, megalkotta és kisütötte már-már sztár státuszú húsgolyóit, a vegák és vegánok nagy boldogságára. Mi pedig nem bírtunk magunkkal, és házilag is elkészítettük.

A világ talán leghíresebb aprócska húsgolyói ők, melyek a különleges barnamártással és a magyar ízlés számára eleinte még szokatlanabb áfonyalekvárral alkotnak tökéletes triót. Ja, a krumplipürét se felejtsük el! A svéd bútorbolt kötbullarja egy csapásra meghódította a fél világ szívét, az otthoni reprodukciók száma pedig végtelen - sokan próbálják házilag újraalakotni az autentikus ízeket, kisebb-nagyobb sikerrel.

Mi a húsos verzió után most a húsmentes vega golyókat is "leutánoztuk", sőt, videóra is vettük, ez lett az eredmény:

Na de miből készül a vegán húsgolyó?

Darált hús helyett tofut és gombát tettünk a golyókba, így lettek szaftosak és táplálóak, és a barnamártást sem akartuk lehagyni: könnyen, alig pár alapanyagból elkészíthetitek ti is, vegán verzióban (lásd lejjebb).

A vegán húsgolyó krémes burgonyapürével és bogyós gyümölcsökből készült lekvárral páratlan és autentikusan "svédes", de aki szalmakrumplira vagy teszem azt tepsis burgonyára vágyik majonézzel, ne tétovázzon, ne szégyellje magát!

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

Az ízesítésről is ejtsünk pár szót:

Tofu fele-fele arányban került a golyó masszájába (és a késes aprítóba) natúrból és füstölt fajtából, így növelve az ízélményt, gombából az ízes-különleges shiitakét választottuk, ezen kívül került bele kókuszolaj és vegán margarin zsiradék gyanánt, misopaszta az ízfokozás végett, petrezselyem meg kapor a zöld, buja és friss ízekért, valamint só, bors, némi mustár és hagyma is.

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

A vegán barnamártás ezekből állt össze:

A barnamártás is nélkülözött minden állati összetevőt, így került bele zöldségalaplé, liszt és zsiradék, só, bors, fokhagymapor, misopaszta, mustár és szegfűbors az ízek öröméért, végül zabtejszín a krémességért. Próbáljátok ki!

Ha esetleg másfajta húsgolyó a vágyatok:

Vegán "húsgolyós" spagetti

Ebben az olaszos fogásban a spagetti ugyanúgy kunkorodik a villára, a paradicsomszósz pedig épp olyan könnyedén vonja be a tésztát, mint az eredeti receptben. A húsgolyót azonban ...

Chimichurris húsgolyók

A chimichurri a dél-amerikai konyha egyik leghíresebb szósza, amit ugyan elsősorban mártogatósként használnak, de ebbe a szuper húsgombócba alapanyagként is belekevertük. A szósz ...

A ''Vegán svéd "húsgolyó' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess vegán receptjeink közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...