Házilag készítettük el kedvenc (svéd) húsgolyónk vegán változatát, és hát csodás lett

A híres-neves bútorbolt egy ideje nemcsak húsos, hanem húsmentes formában is megálmodta, megalkotta és kisütötte már-már sztár státuszú húsgolyóit, a vegák és vegánok nagy boldogságára. Mi pedig nem bírtunk magunkkal, és házilag is elkészítettük.

A világ talán leghíresebb aprócska húsgolyói ők, melyek a különleges barnamártással és a magyar ízlés számára eleinte még szokatlanabb áfonyalekvárral alkotnak tökéletes triót. Ja, a krumplipürét se felejtsük el! A svéd bútorbolt kötbullarja egy csapásra meghódította a fél világ szívét, az otthoni reprodukciók száma pedig végtelen - sokan próbálják házilag újraalakotni az autentikus ízeket, kisebb-nagyobb sikerrel.

Mi a húsos verzió után most a húsmentes vega golyókat is "leutánoztuk", sőt, videóra is vettük, ez lett az eredmény:

Na de miből készül a vegán húsgolyó?

Darált hús helyett tofut és gombát tettünk a golyókba, így lettek szaftosak és táplálóak, és a barnamártást sem akartuk lehagyni: könnyen, alig pár alapanyagból elkészíthetitek ti is, vegán verzióban (lásd lejjebb).

A vegán húsgolyó krémes burgonyapürével és bogyós gyümölcsökből készült lekvárral páratlan és autentikusan "svédes", de aki szalmakrumplira vagy teszem azt tepsis burgonyára vágyik majonézzel, ne tétovázzon, ne szégyellje magát!

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

Az ízesítésről is ejtsünk pár szót:

Tofu fele-fele arányban került a golyó masszájába (és a késes aprítóba) natúrból és füstölt fajtából, így növelve az ízélményt, gombából az ízes-különleges shiitakét választottuk, ezen kívül került bele kókuszolaj és vegán margarin zsiradék gyanánt, misopaszta az ízfokozás végett, petrezselyem meg kapor a zöld, buja és friss ízekért, valamint só, bors, némi mustár és hagyma is.

Vegán svéd "húsgolyó", teljes receptért katt a képre! / Fotók, recept és videó: Rosanics Petra

A vegán barnamártás ezekből állt össze:

A barnamártás is nélkülözött minden állati összetevőt, így került bele zöldségalaplé, liszt és zsiradék, só, bors, fokhagymapor, misopaszta, mustár és szegfűbors az ízek öröméért, végül zabtejszín a krémességért. Próbáljátok ki!

Ha esetleg másfajta húsgolyó a vágyatok:

Vegán "húsgolyós" spagetti

Ebben az olaszos fogásban a spagetti ugyanúgy kunkorodik a villára, a paradicsomszósz pedig épp olyan könnyedén vonja be a tésztát, mint az eredeti receptben. A húsgolyót azonban ...

Chimichurris húsgolyók

A chimichurri a dél-amerikai konyha egyik leghíresebb szósza, amit ugyan elsősorban mártogatósként használnak, de ebbe a szuper húsgombócba alapanyagként is belekevertük. A szósz ...

A ''Vegán svéd "húsgolyó' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess vegán receptjeink közül:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...