Sütőtököt burgonya helyett – így használd pogiba, fánkba és gnocchihoz

Sütőtök, mint burgonyahelyettesítő? Miért ne! Három tuti receptet hoztunk nektek, amelyekkel bármikor nagy sikert arathattok.

Ősszel és télen nagyon szeretünk színes, főleg napsárga ételeket fogyasztani, ezek visszahozzák a szürke hétköznapokba a jó időt, és a kedélyállapotunkat is helyrepofozzák. Sokszor vásárolunk ezért sütőtököt, hogy újból és újból használjuk frissítő erejét, de sajnos gyakori, hogy ott áll a teraszon egy-két hétig is, mire mégis felhasználásra kerül. Ennek az az oka, hogy legtöbbször gyors sütőtökös krémleves, minestrone és curry készül belőle, ezeket pedig egy idő után megunjuk. Ebben az éven emiatt egy csomó új alternatívát kerestem hozzá, így született meg többek között a legkrémesebb sütőtökös pite és a tésztamentes sütőtöklasagne is. Most viszont kicsit tovább gondoltam a jelentőségét, hogy egy más aspektusból is gondolhassunk rá. Legyen például a burgonya helyettesítője, hiszen alacsonyabb a kalória- és a szénhidráttartalma, ezért kapta ebben a kihívásban a burgonya-light nevet. Ezek a finomságok készültek belőle, próbáld ki őket, hogy megtudd, mire képes az egyszerűen, olcsón beszerezhető, szépséges színű sütőtök!

Sütőtökös pogácsa és a béta-karotin

Imádjuk a burgonyás pogit, de tisztában vagyunk vele, hogy nem a legkönnyebb finomság! A sütőtökös pogácsa elkészülte után mégsem a tészta könnyedségi foka adja ez az első szembetűnő különbséget. Hiszen a sütőtök bétakarotin-tartalmáról idáig még nem is volt szó, hogy történhetett ilyen? Ez az, ami nekünk a hidegben a valódi mentsvár! Elővitaminként és esztétikában is nagyot dob. Aztán szépen lassan, de inkább gyorsan, mert nem bírjuk ki, beleharapunk a minipogikba, akkor jön az íz és a puhasági KO-kvóciens, nincs mese, kiütéssel nyert a helyettesítős, sütőtökös változat.

Sütőtökfánk a sütőből

Vadak, kacsa és liba mellé, vagy csak szószba, lekvárba mártogatva nagyszerű a sütőtökfánk. Miért ne adjunk esélyt a sütőtöknek, hogy ebben a szerepben is megmutathassa tudományát? Arra vigyázzunk, hogy több lisztet tud felvenni, mint egy lisztes burgonyaféle! Töltsük kinyomózsákba, úgy adagoljuk a sütőpapírra, mintha csak macaront készítenénk, így mégsem kell annyi plusz lisztet adagolnunk hozzá. Ha már egyszer a sütőtök szénhidráttartalma fele annyi, mint a burgonyáé ráadásul nem zsiradékban sütjük ki a fánkokat, ne toljuk el a liszttel a kalóriaszámokat!

Sütőtökgnocchi

Itt is a liszttúltöltésre kell figyelni. Ennek az egyik legjobb ellenszere, ha a sütőtököt, ahogy a neve is mondja: megsütjük, és nem főzzük, mert utóbbinál sok vizet vesz fel, míg sülés alatt elpárolog belőle. A készre sült tök belsejét kanalazzuk ki egy tál felé helyezett szűrőbe, és ott is hagyjuk állni egy darabig, ameddig a maradék felesleges nedvesség is kicsepeg belőle. Ekkor biztosra mehetünk, hogy turmixolás után a lehető legkevesebb lisztet kell hozzágyúrjuk a tésztához. Így is puhább állagú marad, mint a burgonyás, de könnyen sodorható és főzhető, aztán egy csoda sütőtökös gnocchi kerül a tányérra.


Ezek is érdekelhetnek még:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...