Sütőtökkel, dióval és melengető fűszerekkel készült az ünnepváró piskótatekercs

A őszi-téli időszak beköszöntével mindenkinek jól tud esni valamiféle szezonális édesség, és ahogy közelednek az ünnepek, úgy kerül egyre több finomságba a sütőtök, a dió vagy a narancs. Ezeket az alapanyagokat bizony nagyon változatosan és sokszínűen fel lehet használni, akár édes akár sós fogásokhoz is!

Megálmodtunk egy fűszeres piskótát, amit sütőtökpürével gazdagítottunk, könnyed, lágy mascarponekrémmel töltöttünk meg, majd az egészet feltekertük, és pirított, darált dióba forgattuk. Ha valami hasonlóra vágytok, nem is kell tovább keressetek. A recept már önmagában sem bonyolult, ráadásként nekünk segítségünkre volt a Bosch MUM 5 robotgépe, ami több ízben is megkönnyítette a munkánkat, és korosztálytól függetlenül mindenkinek segítségére lehet. A BOSCH MUM 5 ezerféle konyhai teendőben segítséget nyújt akár önmagában, akár hasznos tartozékaival kiegészítve használjuk - ilyen többek közt a beépített mérleg, az időzítő és a különböző kiegészítő alkatrészek.

Most pedig jöjjön a recept, amit kicsinek és nagyoknak egyaránt ajánlunk:

Sütőtökös-diós piskótatekercs mascarponekrémmel - teljes recepért katt a képre!

Töltsd fel most futó MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptversenyünkre egy ünnepi receptedet és nyerd meg a Bosch MUM Serie 4 konyhai robotgépet (MUM 5)!

Elkészítési tippek

A recepthez első körben érdemes előre lesütni több adag sütőtököt, amit utána könnyedén le is fagyaszthatunk, és amikor szükség van rá, csak előkapjuk a mélyhűtőből - viszonylag rövid idő alatt ki is olvad. A piskótához a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A robotgép keverőtáljába tesszük az egész tojásokat, a robotgép beépített mérlegével kimérjük a barna cukrot, ezeket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és egy narancs reszelt héját. Ezt követően hozzászitáljuk a kimért lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót. Végül hozzáadjuk a sütőtökpürét és az előzőleg lepirított, darált diót is.

Nagyon óvatos, de határozott mozdulatokkal összekeverjük az egészet, de figyelünk rá, nehogy összeessen a keverék!

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk a tésztát, és elegyengetjük kb. 1,5 cm vastagon. 170 C°-on 18-20 percig sütjük, amíg szép egyenletesen megsül, és picit megbarnul. Ügyeljünk rá, nehogy megégjen, félidőnél forgassuk meg! Miután megsült, borítsuk ki a tepsiből, még langyosan tekerjük fel egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.

Sütőtökös-diós piskótatekercs mascarponekrémmel - teljes recepért katt a képre!

...ez idő alatt elkészítjük a krémet

A robotgép mérlege segítségével kimérjük a mascarponét és a porcukrot, majd jó habosra kikeverjük. Ízesítjük fahéjjal, a narancs héjával, majd egy kevés tejszínnel lágyítjuk.

A robotgépben található beépített időmérővel figyelemmel tudjuk kísérni a folyamatokat, így biztosan nem fog kicsapódni a krémünk. Opcionálisan adhatunk zselatint a már kikevert krémhez, ha nagyon lágynak érezzük.

Mielőtt összeállítanánk a tekercset, hűtsük egy félórát, ez alatt a piskóta is kihűl. A robotgép könnyen kezelhető, és jól mutat bármilyen konyhában, kompakt méretének köszönhetően pedig szinte bárhol elfér.

A kész krémmel gazdagon megkenjük a kihűlt piskótát, majd a lehető legszorosabban feltekerjük, befedjük a maradék krémmel, végül körbeszórjuk pirított, darált dióval. Tálalás előtt a tekercset jól kihűtjük, és szeletelve tálaljuk. Kávé vagy tea mellé ajánljuk. Nem túl nehéz, nem túl édes, ezáltal tökéletes harmadik fogás.

Sütőtökös-diós piskótatekercs mascarponekrémmel - teljes recepért katt a képre!

Szaftos, tökös piskóta melengető fűszerekkel és könnyed, narancsos mascarponekrémmel. Ki is tudna erre nemet mondani? Egyszerű tippjeinknek köszönhetően pedig még a kezdők is hibátlanul elkészíthetik ezt az ünnepváró süteménytekercset!

Még több édes tekercs itt:

Répatortatekercs

Ha imádjátok a répatortát, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt a tekercsbe bújtatott kistestvérét is. A szaftos répatortatészta édes és ízes krémsajtos töltelékkel tekeredik ...

A Bosch legújabb kezdeményezése az otthoni gasztronómia népszerűsítése. IDE kattintva további Gasztro MUM recepteket találtok!

Fotók: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos sütőtökös tippekért-trükkökért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...