Megálmodtunk egy fűszeres piskótát, amit sütőtökpürével gazdagítottunk, könnyed, lágy mascarponekrémmel töltöttünk meg, majd az egészet feltekertük, és pirított, darált dióba forgattuk. Ha valami hasonlóra vágytok, nem is kell tovább keressetek. A recept már önmagában sem bonyolult, ráadásként nekünk segítségünkre volt a Bosch MUM 5 robotgépe, ami több ízben is megkönnyítette a munkánkat, és korosztálytól függetlenül mindenkinek segítségére lehet. A BOSCH MUM 5 ezerféle konyhai teendőben segítséget nyújt akár önmagában, akár hasznos tartozékaival kiegészítve használjuk - ilyen többek közt a beépített mérleg, az időzítő és a különböző kiegészítő alkatrészek.
Most pedig jöjjön a recept, amit kicsinek és nagyoknak egyaránt ajánlunk:
Töltsd fel most futó MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptversenyünkre egy ünnepi receptedet és nyerd meg a Bosch MUM Serie 4 konyhai robotgépet (MUM 5)!
Elkészítési tippek
A recepthez első körben érdemes előre lesütni több adag sütőtököt, amit utána könnyedén le is fagyaszthatunk, és amikor szükség van rá, csak előkapjuk a mélyhűtőből - viszonylag rövid idő alatt ki is olvad. A piskótához a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A robotgép keverőtáljába tesszük az egész tojásokat, a robotgép beépített mérlegével kimérjük a barna cukrot, ezeket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és egy narancs reszelt héját. Ezt követően hozzászitáljuk a kimért lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót. Végül hozzáadjuk a sütőtökpürét és az előzőleg lepirított, darált diót is.
Nagyon óvatos, de határozott mozdulatokkal összekeverjük az egészet, de figyelünk rá, nehogy összeessen a keverék!
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk a tésztát, és elegyengetjük kb. 1,5 cm vastagon. 170 C°-on 18-20 percig sütjük, amíg szép egyenletesen megsül, és picit megbarnul. Ügyeljünk rá, nehogy megégjen, félidőnél forgassuk meg! Miután megsült, borítsuk ki a tepsiből, még langyosan tekerjük fel egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
...ez idő alatt elkészítjük a krémet
A robotgép mérlege segítségével kimérjük a mascarponét és a porcukrot, majd jó habosra kikeverjük. Ízesítjük fahéjjal, a narancs héjával, majd egy kevés tejszínnel lágyítjuk.
A robotgépben található beépített időmérővel figyelemmel tudjuk kísérni a folyamatokat, így biztosan nem fog kicsapódni a krémünk. Opcionálisan adhatunk zselatint a már kikevert krémhez, ha nagyon lágynak érezzük.
Mielőtt összeállítanánk a tekercset, hűtsük egy félórát, ez alatt a piskóta is kihűl. A robotgép könnyen kezelhető, és jól mutat bármilyen konyhában, kompakt méretének köszönhetően pedig szinte bárhol elfér.
A kész krémmel gazdagon megkenjük a kihűlt piskótát, majd a lehető legszorosabban feltekerjük, befedjük a maradék krémmel, végül körbeszórjuk pirított, darált dióval. Tálalás előtt a tekercset jól kihűtjük, és szeletelve tálaljuk. Kávé vagy tea mellé ajánljuk. Nem túl nehéz, nem túl édes, ezáltal tökéletes harmadik fogás.
Szaftos, tökös piskóta melengető fűszerekkel és könnyed, narancsos mascarponekrémmel. Ki is tudna erre nemet mondani? Egyszerű tippjeinknek köszönhetően pedig még a kezdők is hibátlanul elkészíthetik ezt az ünnepváró süteménytekercset!
Még több édes tekercs itt:
A Bosch legújabb kezdeményezése az otthoni gasztronómia népszerűsítése. IDE kattintva további Gasztro MUM recepteket találtok!
Fotók: Simon Gábor
Recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos sütőtökös tippekért-trükkökért kattints ide: