Ha mondanunk kéne egy ételt, ami egy tányérban foglalja össze az ősz és a tél esszenciáját, hangulatát, ízét és komfortját, valószínűleg a sütőtökkrémlevesre esne a választásunk, nem? A narancssárga, selymes leves októbertől-februárig kényeztet minket – bár lehet, hogy ennek a hosszú időszaknak egy bizonyos pontján beüt a csömör, ami után már rá sem tudunk nézni az ételre. Ha eljutunk erre a pontra, akkor se essünk kétségbe, helyette dobjuk fel a sütőtökkrémlevest különböző kiegészítőkkel, ízesítőkkel és egyéb extrákkal, amelyek nem változtatják meg lényegében, ellenben épp annyit hozzáadnak, amitől kellően izgalmas lesz.
Nézd meg galériánkban a sütőtökkrémleves izgalmas kiegészítőit!
Tedd ezeket az ízesítőket a sütőtökkrémlevesbe, ha meguntad
Chili
Ha szeretjük a tüzes ízeket, mindenképpen tegyünk némi chilipaprikát a levesünkbe: így annak nemcsak a hőmérséklete, de az aromája is forró lehet. Használhatunk friss vagy szárított paprikát, de akár fűszerolajat is. Természetesen, ha másra is főzünk, ne adjuk hozzá az egész fazékhoz, csak utólag, a tálalásnál, az egyes adagokba.
Lime
Akár a chilivel együtt is bevethetjük a zöld színű citrust – tekintve, hogy annyi más (főleg ázsiai) fogásban oly’ tökéletesen együttműködnek. Persze önmagában is képes nagyot alkotni a lime, enyhén savasabbá, aromásabbá, frissítőbbé teszi a töklevest. Héját és levét is használhatjuk.
Mogyoróvaj
A leves alapjához adjunk egy nagy kanál mogyoróvajat, ha mély, szinte földes aromával akarjuk átitatni a fazék teljes tartalmát. A magvajat kicsit kapassuk oda, de vigyázzunk, nehogy leégjen, mert akkor keserű lesz. Utána folytassuk a megszokott lépésekkel: a felöntéssel, összefőzéssel és turmixolással – a kellemes mogyoróízzel újra találkozni fogunk majd a végeredményt kanalazva.
Misopaszta
Amennyiben egzotikusabb vizekre eveznénk, cseréljük a mogyoróvajat misóra. Ez a durván sós, lehengerlő módon umamis, komplex paszta fantasztikus egységet alkot a sütőtökkel, minden egyes kanálban érezni fogjuk, mégsem veszi át teljesen az irányítást: pont kellő fokú izgalmat hoz a levesbe.
Birsalma
Eddig csupa sós, csípős, savanykás ízzel találkozhattunk, és meg kell hagyni, mindegyik elég erőteljes a maga nemében. Ha valami enyhébbre, szelídebbre vágyunk, ami mégis van elég karakteres, forduljunk a birsalma felé. Úgyis szezonális, ráadásul nem túlhasznált (a sajton kívül nem kerül nagyon másba), tehát kellően meghökkentő, mégis passzoló kiegészítője lesz a krémlevesünknek. Mivel kemény gyümölcs, a tökkel együtt főzzük/süssük teljesen puhára, és így turmixoljuk össze a narancssárga zöldséggel.
Füstölt paprika
Ismerős, hazai tájakon járunk: füstölt fűszerpaprikával spékeljük a sütőtökös krémlevesünket. Miért? Mert nem árt neki némi komfortos mélység, amit csak a paprika képes neki megadni, nem is beszélve arról a kihívó füstösségről, ami ezzel a fűszerrel társul. Persze vigyázzunk vele, ne vigyük túlzásba, mert akkor az egész fogást magával rántja – egy nagy lábashoz bőven elég lesz egy-másfél teáskanál a fűszerből.
Receptek, amiket kipróbálhatsz/átalakíthatsz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi ötletekkel várunk: