A sütőben sült sütőtök az őszi időszak egyik legnépszerűbb étele. De ha szereted a sütőtököt, akkor érdemes a szezonban változatosan, gyakran elkészíteni, hiszen számos értékes, egészségvédő tulajdonsága van.
Bétakarotin-bomba
Azt biztos mindenki tudja, hogy a sárgarépa gazdag béta-karotinban, de azt már valószínűleg kevesebben, hogy a sütőtök egy igazi bétakarotin-bomba (Egy szelet (~200 g) sütőtökkel már a napi szükségletünk közel másfélszeresét tudjuk biztosítani.). Ez az antioxidáns hatású mikrotápanyag az A-vitamin ún. elővitaminja, amely a szervezetünkben tud vitaminná alakulni, és részt venni többek között a szemünk egészségének megőrzésében. Mivel a béta-karotin zsiradék jelenlétében hatékony igazán, ezért a kevés olajjal készült sütőtökös ételek mindenképpen javasoltak.
Hozzájárul a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez
A sütőtök élénk színét adó béta-karotin nem csak a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően az ún. szabad gyökök megkötésében is, így pedig a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
Emellett a sütőtök élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyát, és így a béldaganatok kockázatának csökkentésében is részt vesz.
Immunrendszerünk segítője
Ez az élénk színű zöldség gazdag - az egyébként szintén antioxidáns hatású - C-vitaminban is, ez pedig nem utolsó szempont a borongós őszi napok idején. Immunrendszered segítése is plusz egy érv a sütőtök mellett.
Szívünk egészsége érdekében is jó szolgálatot tesz
Magas káliumtartalma, és alacsony nátriumtartalma jó hatással van a szívünk egészségére, és a vérnyomás kordában tartására.
Nem kell róla lemondanunk akkor sem, ha IR-esek vagyunk
A sütőtök szuperül beilleszthető az étrendbe inzulinrezisztencia esetén is, 10 dkg sütőtök szénhidráttartalma ~12 g. Fogyaszthatjuk uzsonnára sütve, de készíthetünk belőle isteni krémlevest is. Kisebb kockákra vágva, fűszerekkel sütőben megsütve pedig különleges, őszi salátáink alapja lehet, akár önálló fogásként, akár köretként. Édeskés ízét jól kompenzálhatjuk pl. gyömbérrel, római köménnyel, chilivel.
Kismamáknak is ajánlott
10 dkg sütőtök folsavtartalma napi szükségletünk 10%-át biztosítja. A magzat egészsége szempontjából a megfelelő folsavbevitel kiemelten fontos a várandósság első trimeszterében.
Emellett a folsav szerepet játszik a vérképzésben, a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörösvérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében is.
Ha “hadilábon” állsz a sütőtökkel, mert eddig csak a sütőben sült változatát ismerted, akkor érdemes a receptjeink között böngészgetni, mert igazán különleges ételek is készíthetőek belőle. Pl. saláták, levesek, köretek, tócsik és akár sütemények, kekszek is.
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: