A sütőben sült zabkása az új egészséges reggelitrend

Tiktokon indult világhódító útjára, ma már ez a legújabb reggelitrend: a sütőben sült zabkása olyan, mintha édesség lenne, pedig egészséges (ha nem rakod tele cukros összetevőkkel)!

Ha már unod az avokádós toastot vagy a rántottát, itt az ideje, hogy újfajta reggeliket próbálj ki: a Tiktokon hódító sütőben sült zabkása (baked oats) nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is. Az eredeti videó már 262 millió megtekintésnél jár a közösségi platformon, és nem tűnik úgy, hogy fogynának a nézők.

Rengeteg recept van a neten a sült zabkására, de három dologban egyezik mindegyik: zab az alap, egy turmixgépben kell összekeverni a hozzávalókat, és egy ramekin tálban vagy kisebb, süthető tálkában, tepsiben kell elkészíteni.

A sütőben sült zabkása az új egészséges reggelitrend

A recepttel könnyű kreatívkodni, de alapvetően szinte mindegyik az alábbi hozzávalókkal készül:

  • zab
  • tojás
  • növényi tej
  • banán
  • vaníliaaroma
  • és egy kis sütőpor

Ezen kívül a leggyakrabban gyümölcsök, csokoládé és mogyoróvaj szerepel a Tiktok videókban. A masszát általában maximum húsz percig sütik 180-200 Celsius-fokos sütőben.

Előre elkészítheted

A sült zabkása praktikus és egészséges reggeli, nagy előnye, hogy nem feltétlenül kell vele reggel vesződni. A masszát már előző nap is elkészítheted, hogy másnap csak be kelljen dobni a sütőbe, sőt, akár már előre meg is sütheted, ha nagyon nincs kedved foglalkozni vele reggelente. A mikrohullámú sütőben tökéletesen felmelegíthető.

Áfonyás-almás zabkása

Idén ősszel rákaptam az alma evésre, szinte mindennap eszem egyet. A ma reggeli zabkásámat is almával készítettem, és adtam hozzá az éjjel kiengedett áfonyából.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Könnyű személyre szabni

Sós, édes, sós és édes, keményebb állagú, folyósabb, csokis, vaníliás, gyümölcsös – a kombinációk gyakorlatilag végtelenek, a sült zabkása kifejezetten személyre szabható. A legjobbak azonban kétségtelenül azok, amelyekben folyós hozzávaló is van: csokoládét vagy mogyoróvajat, esetleg mogyorókrémet mindenképpen érdemes belerakni a megfelelő állag céljából. Ha még több rostot szeretnél, mindenképpen tetőzd meg egy kis gyümölccsel is, a bogyós változatok például nagyon jól illenek hozzá, de egy fahéjas-almás zabkása is tökéletes lehet reggelire.

Nem kell kevergetni

A főtt zabkásával alapvetően az a probléma, hogy ott kell állni felette, hogy ne égjen le, az éjszaka összeálló fajta pedig nem meleg – így ha meleg reggelire vágysz, muszáj tíz percet arra szánnod, hogy kavargasd a zabkásádat. A sütőben sütött kásával az a jó, hogy a negyed óra, húsz perc alatt, amíg elkészül, te is el tudsz készülni reggel – egy fogmosás és egy laza arcmosás legalább is biztosan belefér.

Forrásunk volt.


További izgalmak a zabpehelyről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...